Завръщането на твърдия сапун в неговия най-чист и радикално естествен вариант

Погълнати от свръхконсуматорството, от всичко по много, от изобилие, масови стоки и безкритичност, без пълно съзнание за това какво купуваме и защо, ни доведоха до 180 градуса завой, до изчистване на домовете, душите, гардеробите, главите… Дойде и желанието да се върнем към всичко семпло, естествено, което получаваме от природата, пречистването, опазването, полезните съставки, полезните храни, мисли и действия. Говорим за философията на минимализма, създаването на олекотена, дишаща среда, организирана с мисъл за качество над количество. Питаме се обаче, “естествените” продукти доколко са “естествени”? Да вярваме ли на продуктовите самоопределения и описания на опаковката? Зад отговорите на тези въпроси се крие доза информираност, нужна на всеки, който иска и има желание да разчете и разбере списъка със съставките – там се крие истината.

Така отговарят на този въпрос основателите на Yoghsoap® – българска марка за радикално различна козметика за тяло, стартирала с най-естествените, професионално изработени ръчни сапуни, които сме пробвали.

Откъде започва всичко?

Освен няколко малки “домашни” изключения, т.н. “биологични” или “еко” сапуни, наводнили пазара, не се различават съществено от техните промишлени еквиваленти. 99% от сапуните включително и “еко” събратята им, са направени от готова сапунена основа от палмово масло – най-евтината налична съставка за производство на сапун – с добавки от синтетични парфюми, изкуствени оцветители, ненужни плодчета, пенители, втвърдители и какво ли не още добавки без полза за кожата, но с потенциал да я раздразнят. И най-важно, глицеринът – естествената производна на маслата в сапуна – се изтегля от сапуна, като се оставя минимално количество в крайния продукт.

Глицеринът е доказан овлажнител на кожата, който привлича влагата от околната среда и я задържа в горния слой на кожата. С малкото глицерин останал в тях, не е чудно защо сапуните на пазара са с репутация, че изсушават кожата. А на опаковките им често се мъдри самоопределението “натурален”, “еко” или “био”…

Именно срещу тези некоректни производствени и маркетингови практики възнегодуват създателите на Yoghsoap®.

Докато рекламните агенции покоряват върхове на креативността, за да преборят конкуренцията, ние откриваме вълшебства, създадени от хора, които държат на топ качеството като единственото добро средство, за да спечелиш хората. Yoghsoap® е доказателство, че родното производство е супер, щом зад него стоят хора с добри мотиви, ясна визия и яка доза амбиция.

Зад Yoghsoap® са подредени 8 вида 100% естествен сапун с българско кисело мляко, които използват думата “естествен” в нейния най-безкомпромисен и стриктен смисъл. Всеки сапун е по 100 грама. Според създателите ѝ, “естествен” може честно и легитимно да се нарече само продукт от 100% (нито процент по-малко) съставки от естествен произход, неразредени, без синтетични елементи.

Сапуните не съдържат палмово масло от екологични съображения. В сайта на Yoghsoap® кратко съобщение обяснява “Защо не?” – „Защото е най-евтината и широко разпространена съставка в сапуните, чието производство е допринесло за масова сеч на гори в Югоизточна Азия и застрашаването на животински видове.”

Отказът от палмово масло е свързан и с целта да се предложи продукт с по-висок клас съставки с подчертани ползи за кожата, и то не една. Палмовото масло е най-евтината суровина за сапун, не най-добрата. Подходящо е за масови серии, замислени за бърза печалба, но не и за продукти, в които всяка съставка има своето предназначение и синергистичен ефект с останалите.

Освен липсата на палмово масло, сапуните Yoghsoap® не съдържат синтетични компоненти като изкуствени аромати, оцветители, втвърдители, избелващи вещества, консерванти, EDTA, парабени и фталати. Изработват се ръчно, без готови сапунени основи, с авторски формули и свежо българско кисело мляко за допълнителни хидратиращи свойства. За оцветители се използват растителни екстракти, билки и подправки. Чисти етерични масла придават аромат и ароматерапевтично въздействие по душа.

Крайният продукт е неразривно свързан с процеса на направа. Така разбрах, че маслата се бъркат студени, за да се съхранят фантастичните им свойства за кожата и да се добави киселото мляко свежо. Сапунът съдържа само необходимото за да почиства и обилно да хидратира кожата. Глицеринът, който се образува естествено при осапуняването на маслата си остава в сапуна, противно на индустриалните сапуни включително и “луксозните” им варианти, при които голяма част от глицерина също се отстранява. Високото съдържание на естествен глицерин в комбинация с добрите мазнини на киселото мляко гарантира хидратирана кожа след душа.

Сапунът зрее цели 4 седмици докато постигне оптималната си мекота. После се реже, щампова и опакова на ръка.

Линията се състои от 8 аромата – Кедър, Канела, Цитрус, Лавандула, Розмарин, Мента, Мей чанг и Бял бор – всеки обвързан с ароматерапевтичното въздействие върху настроението на съответното етерично масло.

Зад Yoghsoap® стои изначалната идея на основателите, че “Less is more”: по-малко продукти, но с повече и по-ефикасни функции. По-малко шишета и буркани в банята, по-малко пластмаса, но с повече ползи за тялото и по-малко време за губене на клиентите.

Yoghsoap® въплъщава убеждението, че козметиката е като храна за кожата; че 100% естественото е по-добро за здравето ни от коктейл синтетични вещества. Нека се запитаме какво искаме кожата и тялото ни да попиват, защото именно това се случва, когато поставяме избраните от нас козметични продукти на кожата си, независимо дали се отмиват или не.

Няколко тела вече тестваха сапуните, преди да ги похвалим за добре свършената работа, защото не обичаме да се фукаме с българското, само защото е… българско.

Ако и ти си съгласен, че за да направиш добър избор е важно да знаеш как и защо се създава даден продукт, как влияе на околната среда и на самия теб – на www.yoghsoap.com ще намериш още информация. После си вземи душ с истински естествен сапун, пий един чай с истински билки и си легни с най-естествените и хубави мисли преди заспиване – мечтите.

От някъде може да ти замирише на лавандула.

От сапуна е.

___________

Всичко, което са ни подготвили от Yoghsoap® следим на страницата им във Facebook, както и на техния сайт тук.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

4 Коментари

  1. А ще кажат ли от къде им идва млякото тия. Като знам колко крави има в БГ малко съм скептичен. А цялата статия изглежда малко на добре платена.

  2. Веднъж чух един биохимик да казва, че няма как да съчетаеш натурални етерични масла в сапун

    1. Какъв е този самозван биохимик!?!?! Как да не може, хубавите и качествени сапуни се правят с натурални етерични масла, вместо с изкуствени аромати!!!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!