Бизнесът към МВР: “Стига вече”

Българската стопанска камара се намеси в задочния диалог между председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев и вътрешния министър Румяна Бъчварова. От БСК съобщиха, че отговарят заради “някои непремерени изказвания на политици и представители на институциите”. Камарата стартира рубрика на сайта си, наречена “Стига вече”, в която ще се публикува статистика за работата на МВР.

От БСК заявиха, че името на рубриката е заимствано от речта на председателя на ВКС Лозан Панов и от брифинга на вътрешния министър Румяна Бъчварова, в който тя няколко пъти използва фразата “Стига вече“.

Първата статистика е съставена от данни на Евростат за престъпността в България и разходите за вътрешна сигурност:

По данни на Евростат:

 • България води класацията в Европа (ЕС-28) по проявления на престъпност, насилие и вандализъм с ниво от 26,8% за 2014 г. при средно за ЕС 14%, за Румъния – 14,9% и Гърция – 16,1%. Под средноевропейските равнища на престъпност са държави като Латвия (13%), Естония (12,13%), Кипър (11,9%), Словения (10,1%), Полша (6,4%) и Хърватска (2,5%).
 • Сред 27-те държави-членки на ЕС България е страната, в която частните услуги за сигурност заемат най-голям дял в нефинансовия сектор на икономиката, а заетостта в сектора през 2013 г. нараства с темпо от 2,7% годишно, при средното ниво за ЕС (-0,2%).
 • Общият размер на годишните разходи за сигурност и охрана в периода 2010-2014 г. са нараснали с над 30 на сто – от 1,872 млрд. лв. през 2010 г. на 2,5 млрд. лв. през 2014 г., което се равнява на 2.5% от БВП през 2010 г. и 3% от БВП през 2014 г.
 • Успоредно с ръста на бюджетните разходи за вътрешен ред и сигурност, нарастват и разходите за частна охранителна дейност (ЧОД), като последните растат с по-големи темпове. През 2010 г. разходите за ЧОД са били 340 млн. лв. годишно, а през 2014 г. – 905 млн. лв.

По данни на МВР:

 • Разкриваемостта на престъпленията трайно намалява, като от 44,3% през 2010 г. спада до 37,6% през 2014 г. Данните са следните: от 65 130 разкрити престъпления през 2010 г. намаляват до 42 830 през 2014 г.

4-Security-prestuplenia-razkritie

 • Разкриването на престъпления става все по-скъпо на данъкоплатеца: През 2010 г. за разкриването на едно престъпление държавният бюджет е отделял 2 352 лв., а през 2014 г. – 3 723 лв.

8-Security-razhodi_1_prest

 • Стойността на разкритите икономически престъпления е намаляла почти 3,5 пъти – от 504 млн. лв. през 2010 г. на 149 млн. лв. през 2014 г., като за всеки 1 лев разкрити щети от икономически престъпления държавният бюджет е инвестирал 3,04 лв. през 2010 г. и 10,73 лв. през 2014 г.

5-Security-iconomicheski_prestaplenia

 • Трайно намалява броят на регистрираните от полицията престъпления (от 147 025 бр. през 2010 г. на 114 004 бр. през 2014 г.), но според социологическо изследване от м. септември 2013 г., около 30% от престъпленията не се съобщават на полицията.
  Расте броят на регистрираните убийства – от 399 бр. през 2011 г. на 434 бр. през 2014 г.
 • През 2015 г. беше възстановена нормативно отменената през 2013 г. практика за предоставяне на дарения на МВР. Даренията от общински или държавни фирми са форма на скрито финансиране.
 • Има тенденция към възстановяване и разширяване на практиката за създаване на търговски дружества в системата на МВР. Внесеният в НС в края на 2015 г. проект за промени в Закона за МВР се предвижда създаването на Държавно предприятие “Център за предоставяне на услуги”, вместо приватизиране на дейностите.

Кои медии отразиха реакцията на бизнеса и кой с какви цели отразява задочния спор между властта и Българска стопанска камара?

Вижте в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие: “Бизнесът отговори на Бъчварова с рубрика “Стига вече!”

Цитати: “По този начин бизнес организацията продължи задочната конфронтация с вътрешния министър Румяна Бъчварова.
Вчера тя направи много остро изявление на брифинг в Министерски съвет, в което с с думите “Стига вече” настоя да не се пречи на работата на правоохранителните органи. Реакцията на Бъчварова бе по повод декларацията на КРИБ, с която от организацията изказаха възмущението си от убийството на основателя на модна къща “Агресия” Александър Антов и поставиха ултиматум – убийството да бъде разкрито за дни или вътрешният министър да си подаде оставката.”

Автор: Надежда Христова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: ”СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ! Бизнесът се подигра на Бъчварова с оригинална рубрика!”

Цитати: “Българска стопанска камара /БСК/ стартира нова рубрика в своя сайт със заглавие: Стига вече! От работодателската организация посочват, че правят това „в отговор на някои непремерени изказвания на политици и представители на институциите”. Вътрешният министър Румяна Бъчварова проведе вчера пресконференция , на която на няколко пъти заяви “Стига вече!””

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: “Бизнесът отговори на Бъчварова със статистика: МВР разкрива все по-малко престъпления срещу повече пари.”

Цитати:  “Статистика за резултатите от работата на МВР в периода 2010-2014 г. побликува на сайта си Българската стопанска камара. Тя е поместена под рубриката “Стига вече” и е посветена на “задочния спор” на работодателите и вътрешния министър Румяна Бъчварова, е написано в обяснението на числата, което дава стопанската камара.”

Автор: Виктор Иванов[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: “Стопанската камара отговори на Бъчварова: Стига вече! Ефективността на МВР в числа”

Цитат:Българската стопанска камара (БСК) взе отношение в задочния диалог между председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев и вътрешния министър Румяна Бъчварова. От камарата съобщиха, че отговарят заради “някои непремерени изказвания на политици и представители на институциите”. В тази връзка БСК е стартирала своя рубрика на сайта си, която се казва “Стига вече” и в нея ще бъде публикувана статистика.

От камарата уточняват, че името на рубриката са заимствали от речта на председателя на ВКС Лозан Панов и от брифинга на вътрешния министър Румяна Бъчварова.[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Заглавие: “Разкриването на престъпления става все по-скъпо за данъкоплатеца”

Цитат: “България е водач в Европейския съюз по прояви на престъпност, насилие и вандализъм, показват данни на Евростат за 2014-та година. Те бяха цитирани от Българската стопанска камара в нова рубрика със заглавие “Стига вече”, публикувана на сайта на организацията във връзка с изявлението на вътрешния министър Румяна Бъчварова.”

Автор: Елена Бейкова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ] Новината не е отразена![/ft_toggle]

[/ft_toggles]

*Графиките са изготвени от Българската стопанска камара
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!