В чест на великия Франк Лойд Райт

Над 1000 проекта, от които повече от половината са реализирани, 70 години кариера и признанието – “най-великият американски архитект на всички времена“.

Разбира се, това е Франк Лойд Райт. Прочутият американски архитект и интериорен дизайнер е основоположник и на т.нар. органична архитектура, при която се разкриват свойствата на естествените материали и всичко органично се вписва в околния пейзаж. През дългогодишната си кариера той успява да вмести и написването на над 20 книги и множество статии, като също така обикаля света, за да изнася лекции.

Забележителният му живот е изпълнен с много динамика и определено много работа.

От музея Гугенхайм в Ню Йорк до Холихок Хаус в Лос Анджелис, сградите на Райт са емблематични, а някои дори са обявени за обекти на ЮНЕСКО за световно наследство.

В периодите на неговата кариера се отличават невероятни архитектурни шедьоври, които и до ндес будят любопитството на експерти, а и не само. “Прерийната къща”, която прераства в конкретен тип дизайн на градск къща е също съществен момент за Франк Лойд Райт, който казва: “Прерията притежава своя собствена красота, която трябва да се научим да разпознаваме и да ценим нейната хубост и равнинен простор. И оттам идват покривите с плавен наклон, ниските пропорции, спокойните хоризонти, скъсените широки комини, навесите, ниските тераси с изнесени напред стени, ограждащи уединени градини“.

Най-впечатляващата и емоционално наситена творба от този период е собственият дом на архитекта, наречен Талиесин в Спринг Грийн, Уисконсин. Името означава “пламтящо било“. Къщата на два пъти е разрушавана от пожари, но винаги е построявана отново, а самият Франк Лойд Райт губи и жена си, която е убита там, но доживява старините си именно в това имение. “Възприемам тази къща, така както моят дядо е възприемал Америка – като дом и като личен рай.”

Вторият значителен паериод в кариерата на Райт преминава през 30-те години, когато започва да строи т. нар. “Юсонови къщи” – част от неговата концепция за децентрализиране на градска Америка с идеята тези къщи да станат градивни елементи на градоустройствения план за “Градът на широките хоризонти”. Тази част от неговото творчество се характеризира с това, че архитектът започва да използа и готови строителни елементи и железобетонни конструкции. Това съвсем не му пречи да запази идеите си за близост с природата и синхрон с нея, така че работата му оставя огромна следа и от този период, най-вече с “Къщата над Водопада”.

Известната къща се строи между 1935 – 1939 година за Едгар Дж. Кауфман в Мил Рън, щата Пенсилвания. Свободнопадащи висящи тераси и варовикови повърхности създават една впечатляваща конструкция сред природата, която и до днес е вдъхновение за много архитекти.

Райт винаги се е интересувал от градоустройство и през годините е взимал немалко участие в решаването на градоустройствени планове и проекти. Въпреки, че не всички негови проекти са реализирани, то все пак от 1900 до 1949 има няколко емблематични проекти, които остават в историята, като”

1909 – Como Orchard Summer Colony – проект за изграждане на жилища в Битерруут Вали, Монтана (реализиран частично, но къщите не са оцелели до днес)

1938 – Suntop Homes – 4 къщи в Пенсилвания. С тях се свързва и проектът Cloverleaf Quadruple Housing – правителствена поръчка за Министерство на отбраната – бюджетни многофамилни жилища, алтернатива на предградията (нереализиран)

1945 – Usonia Homes – кооперативен проект на 100 акра с 47 къщи в Плезънтвил, Ню Йорк (3 проектирани от Райт)

1949 – The Acres, (Galesburg Country Homes), 5 къщи (4 проектирани от Райт) в Чарлтън Тауншип, Мичиган

Разбира се, няма как да пропуснем и великолепното негово творение – музея “Гугенхайм” в Ню Йорк. Това е и вероятно най-известният негов шедьовър, който му отнема цели 16 години.

В чест на творчество на великия архитект, галерията на Spoke Art и фондацията Frank Lloyd Wright се обединиха, за да представят “Frank Lloyd Wright: Timeless“, пътуваща изложба, включваща постери, вдъхновени от архитектурата на Райт. Представени са творби на над дузина международни художници, които създават творби в стила на плакатите от 30-те години. Всеки илюстративен дизайн улавя емблематичния архитектурен стил на Райт от 20-ти век в живи цветове и графични форми.

Ако няма как да прелетите, за да се насладите на изложбата на живо, то поне ви даваме възможност да видите няколко от най-интересните творби, които ще бъдат показани. Един добър начин да си припомним възхитителните архитектурни постижения на Франк Лойд Райт, който със сигурност ще се помни много поколения напред.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!