Спрете да се чувствате неудобно около хора с увреждания

Комуникацията ни с хора с увреждания може да бъде описана така “не искам да привличам внимание към това, че не искам да привличам внимание към нечие увреждане”. Само че ако общуваме с човек без увреждане, неловкото мълчание не би ни накарало да спрем да говорим с него. Защо тогава не се държим естествено и с тях? Обяснението е в страха да не сбъркаме, да не ги обидим, да не се получи странна ситуация. И вместо ние, като мнозинство, да направим първата крачка към интегрирането им, те взимат нещата в свои ръце.

Инициативата “Да спрем неловкостта” е дело на британската благотворителна организация за хора с увреждания “Скоуп”. Част от нея е и поредицата от късометражни филмчета “Какво да не правим”, които ще се излъчват по Channel 4. Идеята е двама актьори – единият с увреждане, другият без – да пресъздават различни битови ситуации, в които двете групи си взаимодействат. Скечовете ще подтикват хората да търсят комуникация с различните от тях, без да се страхуват.

Ето няколко съвета какво да НЕ правим в подобни ситуации

1. Не се притеснявайте да говорите с тях. Те са просто хора

2. Но не се чувствайте длъжни на всяка цена да говорите с всеки човек с увреждане, който виждате, само за да докажете, че не се чувствате неловко.

3. Не се страхувайте да попитате за увреждането им, но и не говорете само за това. Те са много повече от хора с увреждания.

4. Не възприемайте физическото увреждане като умствено увреждане (или обратното).

5. Не им говорете бавно или високо – освен, ако не са ви казали, че имат проблеми със слуха.

6. Никога не докосвайте инвалидната количка или друго средство за помощ без разрешението им. Те са като продължение на телата им.

7. Ако се чувствате наистина странно, по-добре си признайте. Те вероятно просто ще се посмеят с вас. Преструването, че нещата не са странни само прави положението по-лошо.

8. Ако имате лош опит при общуване с човек с увреждане, не позволявайте това да ви пречи да говорите и с други такива хора. Не бихте спрели да говорите с човек без увреждане заради това,че веднъж е било неловко?

9. Не се тревожете прекалено много. Колкото и да е странна ситуацията, те вероятно са преживявали много такива и знаят как да се справят.

Ето един такъв откровен разговор е иницииран в обществото и е подкрепен от медиите. Ръка подават имено хората с увреждания към мнозинството на “нормалните”. Те са открити и не се притесняват от своите физически особености. Напротив в случая доказват, че са по-силни, по-отворени, по-разбиращи. Те ни разбират и очакват и ние да ги разберем. Не искат от нас помощ, а ни помагат да се чувстваме комфортно в общуването си с тях. Остава само ние да ги прегърнем.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!