Що е то дигитален номад и колко струва да харесваш работата си

През лятото ни се иска да не сме в офис от 9 до 5, а ако можеше да си лежим на плажа с мохито, щеше да е най-добре. Но все нямаме този късмет да ни се случи. Е, понякога, когато човек иска нещо много силно, намира начин да го постигне. Това правят няколко “дигитални номади”, като решават да избягат от работните клишета и да си спретнат офис на лодка.

boat_work

Проектът се нарича Coboat и дава възможност на фрийленсърите* да пропътуват цели океани, без да изостават от работата си. Могат да избират между дестинации като Азия, Малдивите, Карибските острови, Средиземномореито и Индия. Това не е единствената подобна идея, други примери за алтернативно работно място са Hackers Paradise, Remote Year, WeWork, NextSpace. Общности за хора, на които им е омръзнало да стоят в офиса, а предпочитат да пътуват и да работят едновременно. С тази разлика, че Coboat се фокусира освен върху пътуването, и върху колаборацията между хората на лодката.  Основателите на проекта имат за цел да окуражат създаването на общи проекти и развитието им. Искат това да бъде повече от “парти лодка”, да бъде място за иновации и обмен на идеи, да съчетаят полезното с приятното. А и според тях усещането от плуването и работата е още по-приятно, когато е споделено.

Ето как се ражда идеята. Да тръгнем от по-далеч обаче. Фрийленс, или работата на свободна практика, набира все по-голяма популярност, особено сред по-младите хора. Според изследване на Организацията на фрийленсърите за 2014, един на трима американци е на свободна практика. А прогнозите са до 2020 40 % от американската работна ръка да бъде фрийленс.

catamaran3

От тук идва и идеята за Coboat. Колкото повече хора са привлечени от идеята да работят сами за себе си и то с гъвкаво работно място, толкова повече те искат да бъдат на специални места. Тримата основатели на проекта са Картсен Кнор, Томи Уестлин и Джеймс Абот. Докато пиели бира на плажа в Кох Ланта и работили, им хрумнала идеята да започнат приключение на лодка и решили да поканят свои приятели. И тримата обаче не са от типа хора, които харесват да стоят на едно място. Абот, например, е завършил електронно инженерство в Англия, но от 2004 не е имал “типична работа”. Кнор преди 15 години напуска позицията си на директор мениджър в Берлин и оттогава работи като маркетинг консултант. Уестлинг служи във войската, след като завършва училище във Финладния. След това изобретява препарат, който предпазва платовете от петна.

“Моряците” обаче не смятат, че бягат от нормалния живот, а  просто продължават в различна посока. Те са решили да избегнат многото години работа в офис и кризата на средната възраст, която често ги съпътства.

catamaran2

Дори са изключително социално ангажирани и се опитват да помагат на обществата, които посещават по време на пътуването. Един от проектите им в Кох Ланта включва продаване на бутилки от неръждаема стомана, с цел да се ограничи употребата на еднократните пластмасови бутилки. От тях са продали 2000 за 6 месеца и планират да ги вземат на лодката, за да популяризират идеята. Те казват, че  “с целия този мозъчен капацитет на борда можем да помогнем по различни начини на много от обществата, които предстои да посетим.”

karsten_gerald_phuket

За социалните проекти казват : “Това е толкова голяма част от всичко, което искаме да правим…да предлагаме специфични стратегии, които да бъдат възприети от обществата и те да успеят да се възползват напълно от тях.”

А цялото това удоволствие да пътуваш, да работиш и да помагаш на хората им струва 4,300$ на месец, в които са включени храна, престой и бърз интернет. Самолетните билети обаче не влизат в тази сума. За сравнение средният наем на студио в Ню Йорк е около 2,500$, без храната и сметките.

Лодката предлага място за 20 души и 4-членен екипаж. Освен това задължително се прави по едно спиране на седмица, а ако се налага на пътуващите да проведат бизнес среща или друга работна дейност, винаги може да се удължи престоят. 

laptop

Към момента заявилите желание да участват в  Coboat са над 125 души. Професиите им варират от журналисти, графични дизайнери, програмисти до бизнесмени, блогъри, копирайтъри, предприемачи и диетолози.

Изглежда като добра идея как да живеем по-пълноценен живот, да бъдем доволни от работата си и да мрънкаме по-малко.

*фрийленсъри – хора, работещи на свободна практика

Източник: Mashable
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!