“Това ли е най-големият проблем на тази държава?”

Само не разбирам защо се питаме с недоумение какво се случва? Как се докарахме дотук? Защо пребиват хора посред бял ден? Защо Динко и себеподобните му се превърнаха в телевизионни герои и се държат като недосегаеми. Наистина ли не знаем отговора на тези въпроси? Еми случи се. Просто ежедневната липса на критерий във всичко даде своите плодове. Невежеството на всякакви нива оказа влияние. И не стана изведнъж, просто бяхме твърде заети да задаваме въпросите: “Ама, какво толкова?’ и “Това ли е най-големият проблем на тази държава?” и не разбрахме кога е щракнал капана.

  • Когато универсалното оправдание за всяка поредна извършена простотия на поредния питекантроп, е: “аз съм себе си”, а когато някой сподели публично, че не харесва  някого, нещо, нечия снимка/постъпка/действие/бездействие… винаги се намира някой фейсбук блюстител на реда, морала и етиката, който да ти каже, че щом не харесваш нещо/някого, автоматично си хейтър. Тогава е съвсем нормално и логично да стане модерно да си прост. И агресивно да налагаш простотията си по формулата ‘аз съм себе си, хейтърите не ме интересуват’.
  • Когато е съвсем в реда на нещата депутати от вси страни да налагат език на омраза и да предлагат въже за циганите, а не да работят за правова държава, в която всички, извършили престъпление, понасят цялата строгост на закона и са равни пред него, независимо дали са цигани, световни шампиони, кадърни лекари, гей хора или продавачки на пазара… Тогава става модерно да покажеш публично, че и ти можеш да мразиш, при това също толкова успешно. Та я и ние да си покажем магариите тогава.
  • Когато всеки може да стане всичко, без критерий, без изисквания, без талант и можене, а с роболепие и  телешки възторг, то желанието да развиваш мозъчните си клетки бива заместено от ежедневни, непрестанни опити да направиш кръста си гъвкав.
  • Когато думи като “интелектуалец” и “култура” са обидни, а на всички възпитани, интелигентни, ненахални хора гледаме с присмех и с “теа па на к’ви се праят”, няма смисъл да се опитваш поне да се се преструваш на възпитан.
  • Когато от спора е останало само надвикването. И претенцията, че всички, които не споделят меродавното ти мнение, са прости, клети злобари, озлоблението, разделението и физическата саморазправа са естествен завършек.
  • Когато повечето политици осъзнаят, че народняшкото се кльопа и босите крака печелят повече дивиденти от визионерството и смисъла, няма смисъл да дирим държавници.
  • Когато да говориш на “ти” на непознат си е съвсем ок, “будала”  е онзи, който не изпреварва всички в аварийната лента, а всеки опит за прогрес, се принизява до “айде, айде, баба ти все това е правила/яла/пила/работила” и “стига глезотии”, интелигентните ще се снишават, ще затварят все повече кръга на познати и приятели, ще емигрират, ще напускат и ще губят играта, за сметка на “тарикатите”, които все повече ще се държат като недосегаеми, ще развяват мускули и ще налагат простотията си за норма.

Невежеството и липсата на критерий раждат нискочели, примитивни, хитри, нахални, лъжливи и крадливи, завистливи люде, които много се харесват и имат особено желание да се размножават. А когато те станат мнозинство и налагат правилата в обществото, просто излизат и започват да млатят всеки, който не им е по вкуса. И да ни се надсмиват.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!