Декамерон е порно. Лъки е геврек. А България е морален рай

Факти: Нова война за учебните програми. Учени и родители започнаха протестна подписка срещу изучаването на “Декамерон” в осми клас. Според тях произведението на Джовани Бокачо ще има деморализиращ ефект върху подрастващите. Досега “Декамерон” се изучаваше в десети клас. Новите учебни планове обаче върнаха Средновековието и Ренесанса две години назад. Според авторите на подписката – напълно неуместно.  “Ученици в 8-ми клас, част от които нямат навършени 14 години, не мислим, че са подходяща публика за изучаване на това произведение”, заяви пред Нова тв председателят на фондация “ТАНГРА ТанНакРа” Петко Колев. Защото творбата съдържала меко казано пикантни сцени. А грубо казано – направо порнографски. “Не можем да слагаме червени звездички в една книга”, добавя Петко Колев.

Размисъл: Прочетох “Декамерон” в 10 клас. Сигурно затова нашето поколение – на 30-годишните, е толкова чисто, непокварено и смирено 🙂 Още си спомням думите на учителката ни по литература, която ни говореше за Бокачо, който осмива аскетизма, за Флоренция като “люлка на Ренесанса”, за “Декамерон” като бунт срещу дидактизма на Средновековието, като рушене на морала на миналото, като осмиване на лицемерието на духовниците. Но най-силно помня думите й, че Ренесансът в Западна Европа се заражда през 14 век, в България – през 18-19 век. “Оттогава все сме в догонваща роля”. Е, явно някои от нас още не са излезли от Средновековието. И “Декамерон” ги плаши. А мен най-много ме плашат псевдо-моралистите с размахан пръст.

  • Нямам никаква идея кой пали тези жалки, смешни и първобитни  “спорове” в образованието ни периодично. Но ме парализира страстта на мнозина да се палят по безсмислени теми. След като “запазихме” българщината и “Даваш лидавашБалканджи Йово” не отпадна от учебната програма, след като след 2-дневен плам успяхме да изкореним злото в лицето на черно-белите учебници и сега всички деца ще са еднакво богати, сега е ред да подхванем и “Декамерон”. Недоумявам как и защо винаги спорим за опаковката, а не за съдържанието. Защо у нас е по-важно в кой клас се учи дадено произведение, а не кой го преподава и как го преподава.
  • Има една категория хора в обществото ни, която е враждебна към всичко, което не разбира, което й е чуждо и непонятно. Тези хора са готови е да залепят грозни етикети на всичко и всеки, обичат общите знаменатели, крайните изводи, категоричните оценки и соченето с пръст. Убедени са, че всичко, което не им е по силите/знанията/уменията/възприятията трябва да бъде забранено, а “няма човек-няма проблем” им звучи все тъй актуално. Мразят всеки различен от тях. Готови са й компютърът да забранят и да го обвинят във всички земни грехове, просто защото те не знаят откъде се включва.
  • “Декамерон” – порно? Ще ми се хората да не са толкова “себе си”. Да е неудобно да налагаш агресивно предразсъдъците си, глупостта си, неразбирането си. Пък то се превърна в тренд.
  • В държавата, в която всеки разбира от всичко, образованието е любима тема на фейсбук всичколозите, а учителите са натикани в ъгъла, Декамерон може да е порнография.

Тази поредна война за учебните програми отново лъха на носталгия, на лицемерна грижа за народа, на враждебно невежество, на вечния страх демокрацията, свободата и “гнилият Запад” да не отнемат морала, българщината и нравствените ценности на непокварените деца, на заличаването на всичко, което не можем да “схванем”, “за добро”. Живеем в държавата на подмяната и на спора за спорта. Винаги по незначителни и безопасни теми.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
288Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!