Депутатите отхвърлиха ветото на Президента за Изборния кодекс

Депутатите отхвърлиха наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху текстовете от Изборния кодекс, свързани с разкриването на секции в чужбина и вота на българските граждани зад граница.

Припомняме, че вчера правната комисия подкрепи ветото с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок и БДЦ. “Против” бяха само депутатите от Патриотичния фронт.

Окончателното решение днес беше взето със 135 гласа “за”, 27 “против” и 3 “въздържал се”.
Късно снощи на свое заседание на парламентарната си група депутатите от Патриотичния фронт са решили единодушно с 16 гласа “за” да излязат от властта и да оттеглят подкрепата си, ако президентското вето получи парламентарна подкрепа.

Как 16 от най-четените медии (според Gemius) у нас отразиха отхвърленото президентско вето? И как някои медии имат ясновидски способности? (Електронното издание на 24 часа публикува новинатa в 13.59 часа, ветото беше гласувано 14.04 минути (виж заглавната снимка)…

24chasa

Оставяме изводите за Вас.

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: “ПЪРВО В ПИК! Ветото на президента върху Изборния кодекс падна”

Цитат: “Ветото на президентът Росен Плевнелиев не успя да мине в пленарна зала. То бе отхвърлено със 135 гласа “за”, против бяха 27. Ветото бе отхъврлено с гласовете на Реформаторите, ГЕРБ, Патриотичен фронт и Атака.  Дебатите около наложеното минаха с размяна на остри реплики между Патриотичен фронт и ДПС, които основно имат скандали около направените промени. Още в самото начало народните представители от БСП заявиха, че няма да участват в гласуването, а малко след същото казаха и от АБВ.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”blitz.bg” ]Заглавие: “135 депутати отхвърлиха ветото на президента”

Цитат: “С 135 гласа “за” сегашния текст на чл. 14 от Изборния кодекс, уреждащ секциите в чужбина, мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев. Така гласуваха от ГЕРБ, подкрепящата управлението част от Реформаторския блок, Патриотичният фронт, “Атака” и БДЦ.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Заглавие: “Парламентът отхвърли ветото на президента”

Цитат: “Парламентът отхвърли ветото на президента за Изборния кодекс със 135 гласа „за”, съобщи БГНЕС.
27 гласуваха “против”, а трима се въздържаха. Ето как гласуваха партиите: С мнозинство „за” са от парламентарните групи на ГЕРБ, Атака, Патриотичния фронт и БДЦ. От Реформаторския блок гласуваха смесено. БСП и АБВ изобщо не участваха в гласуването „Против” промените са 27 депутати – 16 бяха от ДПС, 6-ма независими и 3-ма от Реформаторския блок. По този начин парламентът окончателно приема промените в Изборния кодекс.[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие:  “Парламентът отхвърли ветото върху Изборния кодекс”

Цитат: “Със 135 гласа “за”, 27 “против” и 3 “въздържал се” парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове в Изборния кодекс за гласуването в чужбина. “За” промените в Изборния кодекс и против ветото гласуваха 80 депутати от ГЕРБ, 12 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 14 от БДЦ, 11 от „Атака” и 1 независим. 3-ма от РБ подкрепиха ветото, а други трима се въздържаха. 18 народни представители от ДПС гласуваха „за” ветото, а БСПи АБВ не участваха в гласуването.”

Автор: Десислава Димитрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: “Първо в “24 часа”: Отхвърлиха ветото на президента”

Цитат: “До 35 секции в чужда държава извън ЕС ще приеме мнозинството с ново отваряне на Изборния кодекс. С 135 гласа “за” сегашния текст на чл. 14 от Изборния кодекс, уреждащ секциите в чужбина, мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев. Така гласуваха от ГЕРБ, подкрепящата управлението част от Реформаторския блок, Патриотичният фронт, “Атака” и БДЦ.”.

Автор: Кристина Кръстева[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Заглавие: “ГЕРБ клекна пред ПФ, ветото на Плевнелиев за ИК падна”

Цитат: “Наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху текстовете от Изборния кодекс, свързани с разкриването на секции в чужбина и вота на българските граждани зад граница, не мина в Народното събрание. Припомняме, че вчера (17 май) правната комисия подкрепи ветото с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок и БДЦ. “Против” бяха само депутатите от Патриотичния фронт. Днес (18 май) народните представители от ГЕРБ промениха позицията си и гласуваха “за” оставане на спорните текстове. Така на практика партията на Бойко Борисов позволи на Патриотите да прокарат техния текст със заплахи за напускане на правителството.

Автор: Ивайло Анев[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Заглавие: “Парламентът отхвърли ветото върху промени в Изборния кодекс”

Цитат: “След тричасови дебати парламентът отхвърли наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху промени в Изборния кодекс. Държавният глава върна за ново обсъждане ограничението на изборните секции в чужбина. Идеята дойде от Патриотичния фронт, които заплашиха, че ще напуснат управлението, ако ветото бъде прието. В зала то беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Атака и БДЦ.”

Автори: Деа Манолова, Катерина Иванова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ] Заглавие: “Парламентът преодоля ветото на президента върху Изборния кодекс”

Цитат: “Със 135 гласа “за”, 27 “против” и 3 “въздържал се” депутатите приеха отново оспорените от президента Росен Плевнелиев текстове от Изборния кодекс за гласуването в чужбина и така ветото му беше преодоляно. Очаква се управляващите да внесат нови поправки в Изборния кодекс, с които да дадат възможост за повече секции в чужбина. Последната договорка между управляващите партии е да се въведе таван за броя на секциите в чужбина – до 35 в една държава, като се изискват и 60 заявления за откриване на изборно помещение.”

Автор: Биляна Рилска[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Заглавие: “Парламентът отхвърли ветото на президента”

Цитат: “ГЕРБ, “Атака”, ПФ и БДЦ запазиха сегашния вид на Изборния кодекс”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Заглавие: “Депутатите отхвърлиха ветото на Плевнелиев”
Цитат: “След около три часа дебати депутатите отхвърли ветото на държавния глава върху текстове за секциите в чужбина. 135 народни представители гласуваха “за”, 27 – “против”, трима се въздържаха. Ветото бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт, ДПС, БДЦ, “Атака” и част от Реформаторския блок. “Против” бяха само трима от РБ (Радан Кънев и Гражданския съвет), БСП и независими – общо 27 депутати. “Въздържал се” гласуваха трима депутати от Реформаторския блок. От БСП и АБВ не участваха в гласуването.”
Автор: Константин Тодоров[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: “Депутатите отхвърлиха ветото на президента”

Цитат:Народните представители отхвърлиха ветото на президента върху спорените промени в Изборния кодекс, ограничаващите изборните права на българите зад граница. Със 135 гласа “за” (ГЕРБ, 12 депутати от РБ, ПФ, БДЦ и “Атака”), 27 “против” (ДПС, 3 депутати от РБ и независими) и 3 “въздържал се” (РБ) депутатите подкрепиха текстовете, върнати от Плевнелиев за преразглеждане. От БСП и АБВ не участваха в гласуването По време на продължилите над 3 часа дебати депутатите от ГЕРБ не се изказаха. Думата не взеха и от парламентарната група на БДЦ.

Автор: Симона Костадинова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Заглавие: “Ветото падна: Президентът не успя, кабинетът оцеля”

Цитат: “С отхвърлянето на ветото остана разпоредбата, че в държавите извън ЕС, избирателни секции ще могат да се откриват само в дипломатическите мисии в населени места с над 1 млн. жители. Управляващите обаче дадоха да се разбере, че са се разбрали да направят нови промени. Текстът бе предложен от патриотите, които снощи единодушно решиха, че ще оттеглят подкрепата си за правителството, ако парламентът подкрепи ветото на президента. Ултиматумът им дойде малко след като правната комисия подкрепи държавния глава.”

Автор: Вера К. Александрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Заглавие: “Ветото на президента за Изборния кодекс не мина”

Цитат: “ГЕРБ успя да мобилизира достатъчно подкрепа както сред партиите от управляващото мнозинство, така и от независимите депутати.”

Автор: Венцислав Михайлов[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие: “Парламентът отхвърли ветото на президента”

Цитат: “Няма как да приемем да върнем старото положение в Изборния кодекс, при което гласуването от Турция отново ще бъде безконтролно”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от „Фокус”. По думите му държавният глава Росен Плевнелиев се е концентрирал само върху един член. „Президентът, който 5 години се прави на медиатор и говори за европейски ценности, не уважи най-важната ценност – диалога между институциите, на които той е избран да бъде балансьор”, каза още Каракачанов.”

Автор: Павлина Живкова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”topnovini.bg” ]Заглавие: “Ветото на президента падна, златният пръст на „Атака“ отново в действие”

Цитат: “Парламентът не счете за необходимо да се съобрази с решнието от вчера на правната парламентарна комисия, която отхвърли изборните правила в сегашния им вид. При проведените консултации между ГЕРБ, патриотите и реформаторите след заседанието на комисията стана ясно, че са постигнали договорка, но не пожелаха да оповестят решението си. Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов бяха твърдо против приемането на президентското вето, като дни наред заплашваха, че ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако ветото мине в пленарна зала.”

Автори: Марио Спасов, Люба Алексиева[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Заглавие: “Парламентът отхвърли ветото на президента за Изборния кодекс”

Цитат: “Народното събрание отхвърли ветото на президента със 135 гласа „за” сегашния текст на чл. 14 от Изборния кодекс, уреждащ секциите в чужбина. 27 депутати гласуваха против, а трима се въздържаха.”[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
108Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!