Илюстратор на своето време

От Родопите до Лондон. В съвременния свят подобен път звучи като нещо напълно нормално и именно така можем да опишем (засега) историята на младата илюстраторка Деси Баева.

От известно време името й се наложи като едно от най-интересните и обещаващи, привличайки погледите и „лайковете“ ни с всяка своя творческа проява.

Житейската й траектория е наситена и смела като цветовете, които използва – родена е в малкото родопско градче Ракитово, след което от 14-годишна се мести на няколко пъти, преминавайки през Пловдив, Саутхемптън и Бристол.

Парадоксално, но както често се случва със съдбовните срещи, сивият Лондон успява да я спечели и да подслони артистичната й душа.

Творческият почерк на Деси Баева е лесно разпознаваем, като закачливо и без много увъртания успява да ни развълнува, независимо дали става дума за колекции тениски, корици на книги, илюстрации или принтове.

Пламтящи и страстни цветове, красиви и енигматични момичета, космически и въображеми светове – вдъхновението й няма граници и сме сигурни, че тепърва ще говорим за него.

Илюстрациите й са емоционални и зареждащи, но не по-малко различна и интересна е и самата тя, затова се свързахме с нея и… voilà!

Kак разпределяш дните си между Лондон и България?

Живея в Лондон и се прибирам около 3 пъти в годината в България, главно, за да се видя със семейството ми. Надявам се в близкото бъдеще, когато се издържам изцяло само от илюстрация, да мога да прекарвам повече време в България, особено през летата, тъй като големият град ми идва в повече понякога.

Кое е посленото нещо, което направи?

Последният проект, който завърших наскоро, беше за корицата на едно списание за грижите тук в Лондон. Броят е посветен на жените в тази индустрия и има за цел да отпразнува техния принос и професионализъм. Получи се доста забавно и… леко космическо.

Има ли разлика в творческите среди тук и там или сме в глобален свят?

Трудно ми е да преценя за българските среди, защото аз самата не сe чувствам напълно част от тях. Ако съдя по това, което виждам и следя онлайн, се случват наистина вълнуващи неща. В музикалните среди мисля, че има на този етап доста поле за изява и развитие. 

Жената е основното ти вдъхновение. Къде поставяш емоциите и красотата в рационалния ни днешен свят?

Хмм… поставям ги на границата между видимото и невидимото. 

Какво разпалва въображението ти – вътрешните преживявания или реалността?

Вътрешните преживявания са част от моята лична реалност. Това, което е около теб, е перфектното отражение на това, което е вътре в теб. Въображението ми се разпалва от музика, цветове, думи, отношенията между хората и нещата, които се случват по света в момента.

Какво да очакваме скоро от теб?

Предстои ми съвместна изложба с илюстраторката Розалина Буркова. Откриването е в Лондон на 30-ти април! 

Илюстраторът е разказвач на истории – коя мечтаеш да разкажеш?

Нямам търпение илюстрациите ми да илюстрират музиката, която правя. Скоро. Това е история, за която наистина се вълнувам изключително много! 

Повече от Деси Баева в Инстаграм

___________________________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!