“Всяко дете има право на семейство и любов”

Американката Присила Морс долита в България, след като в социалните мрежи вижда една снимка. Снимка, която преобръща живота й. Сърцераздирателен кадър на 7-годишно дете без родители, чието тяло буквално прилича на скелет. Присила решава, че трябва да осинови момчето и за целта пристига у нас от другия край на света. Раян, както е името му сега, тогава тежи едва около 4 килограма и е на прага на смъртта. Днес, година по-късно, той живее в Тенеси, има нормално тегло и е започнал да говори.

3b1bd1e800000578-4006356-ryan_in_november_2015-a-7_1481066988835Така изглежда Райън през ноември 2015 година
3b1b625c00000578-4006356-image-a-8_1481066989088Така изглежда Райън една година по-късно. Снимката е правена през ноември тази година

1

2

Присила вижда снимка на Райън за пръв път през 2014 година, на страница за осиновяване на деца. Тя и съпругът й Дейвид бързо решават, че искат да осиновят момченцето. По това време двойката вече има 3 деца. 2-ма биологични синове – 13-годишният Дилън и 7-годишният Джак, както и 7-годишна дъщеря Макензи, която те осиновяват през 2012 година от Русия. Макензи е дете със специални нужди – тя е със Синдром на Даун и вроден сърдечен порок.

3Това е снимката, заради която Присила и съпругът й Дейвид решават да осиновят Райън

Една година семейството подготвя документите и през октомври 2015 година Присила пристига у нас. С една-единствена цел – да осинови Райън, да го изведе от дома за деца, лишени от родителска грижа, и да го отведе със себе си в Тенеси. Когато го вижда за първи първи път, момчето е в много лошо здравословно състояние. “Тежеше около 4 килограма. Беше толкова зле, че се страхувах, че няма да дочака излизането от дома”, признава днес Присила. И допълва: “Първата ни среща беше много страшна. Той приличаше на скелет. Първото нещо, което си помислих, когато го видях, беше: “Той ще умре”.

4

Слава Богу, детето оцелява и през ноември 2015 година, заедно с майка си, Райън пристига в САЩ, където го очаква нов живот. Присила го води веднага в детската болница в Тенеси, където лекарите започват лечение. “Лекарите се разплакаха, когато видяха в какво състояние е Райън. Бяха много разстроени.” Първите две седмици от лечението момчето е на системи. Година по-късно състоянието на Райън е добро. Храни се, наддава и вече говори и се учи да върви сам. “Напредъкът му е огромен. Бих го нарекла истинско чудо. За една година той се превърна в щастливо дете”, разказва Присила. Райън е диагностициран с детска церебрална парализа, микроцефалия, сколиоза и хипофизарен нанизъм (изоставане в растежа). Лекарите предупреждават Присила, че ще отнеме години, докато Райън се възстанови от недохранването и липсата на грижи в дома за деца без родителска грижа у нас. “За мен е важно той да се чувства щастлив и да се подобрява, колкото позволява състоянието му. Все пак, той е дете със специални нужди”, казва Присила. Тя разказва, че напълно съзнателно е осиновила 2 деца със здравословни проблеми. “Аз имах брат, който беше болен. Бях малка, когато той си отиде. Затова искам да помагам и да се грижа за деца със здравословни проблеми. Всяко дете има право на семейство и любов”, допълва тя.

Сподели с приятели!Share on Facebook1.2kTweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Няма коментари към ““Всяко дете има право на семейство и любов””

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*