Актьорът Димитър Николов получи Наградата за полет в изкуството “Стоян Камбарев”

Несравнимо е усещането да знаеш, че има хора, които посвещават част от своя живот в това да помагат на други, да бъдат значима част от нечий друг живот и да подкрепят реализирането на добрите идеи и мечтите. У нас е някак особено важно да се усеща присъствието на тези хора. Да се говори за тях и за това, което правят, защото техните усилия са не по-малък успех от успеха на онези, на които подават ръка. Изисква се здрав дух, чиста душа, труд и постоянство. Като във всичко. Но не е за всеки.

У нас тези думи намират ярко отражение във всеки един човек, от семейството на Фондация “Стоян Камбарев” – хората, които работят, за да откриват, насърчават и подпомагат млади творци в областта на изкуството.

На 17-ти април, за 10-та поредна година Фондацията връчи своята престижна Награда за полет в изкуството “Стоян Камбарев”, Специалната награда на Фондацията, както и Наградата за Кино 355.

Тазгодишният носител на Наградата за полет в изкуството е актьорът Димитър Николов – много докосващ, емоционален, октрояващ и запомнящ се. Силното му присъствие, професиознализмът, както и особеният талант, който притежава го извадиха на фокус в киното и театъра у нас. Познаваме го от ролите му в постановката на Народния театър “Наблюдателите”, от “Стъклената менажерия” в “Сфумато”, както и от филмите “Безкрайната градина” и “Христо”. В момомента Димитър Николов играе и като Альоша Карамазов в мащабната драматизация по “Братя Карамазови” на Достоевски в Народния театър. Премиерата се състоя на 16-ти април, а следващите дати са 11 май и 17 май.

Освен бронзовата статуетка и парична премия от 3000 лв., актьорът получи и няколко сериозни специални награди: Биляна Петринска, една от примите на Народния театър му връчи ваучер за участие в мастър клас на английски език на АМAW – номер едно актьорско студио в Холивуд и Лондон. Тази награда e предоставена от актьора Юлиан Костов, който гради сериозна кино кариера в чужбина.

Госпожа Ива Иванова – консултант в сферата на международното кино пък изненада младия актьор с  покана да бъде Специален гост на 14-то издание на “FESTA DEL CINEMA DI ROMA” през м. Октомври 2019 г в Рим, където Димитър ще има възможността да се срещне с много световни звезди и да се потопи в атмосферата на голямото кино. Номинацията му бе връчена от заместник министъра на културата Румен Димитров, и един от верните приятелите на Фондацията – уважавания меценат и издател госпожа Диляна Русева, от името на най – новия партньор на фондацията ВИВАКОМ.

Снимка: Стефан Щерев

Специалната награда за изкуство на официалния партньор на събитието УниКредит Булбанк бе връчена по традиция от главния изпълнителен директор и председател на УС – банкера Левон Хампарцумян, който е и почетен член на Фондацията. Красивата стъклена пластика получи художникът и визуален артист Деница Боева, която бе много развълнувана да научи, че ще реализира своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в пространството за съвременно изкуство “УниКредит Студио”. Номинацията на Дени бе връчена от Тим Курт – изпълнителен директор на АУРУБИС БЪЛГАРИЯ – водещият немски инвеститор у нас, основен партньор на Фондацията и едно от знаковите лица на БНТ- Георги Любенов, който е част от приятелския кръг на Фондацията и един от водещите на Церемонията през годините. Деница получи и специална награда  от  Нина Мирчева- собственик на галерия и арт депо “Червената Точка”, както и финансова подкрепа за следващата си арт инсталация от известния колекционер и меценат Николай Неделчев, който от години цени младите художници на Фондацията.

Театралният режисьор  Петър Денчев получи номинацията си от Президента и почетен член на Фондация “Стоян Камбарев” Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова, които се обърнаха с изключително топли думи към всички млади таланти, оценявайки сериозната работа на Фондацията. Първата специална награда за Петър дойде от кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова, а именно реализация на спектакъл на сцената на общински театър “Възраждане” през следващия театрален сезон. Кметът сподели, че за нея най- ценното в мисията на Фондацията е, че осъществява конкретни творчески проекти на младите таланти. Младият творец бе изненадан и от новината, че Фондация “Стоян Камбарев” се ангажира с официалната премиера и промоция на следващата му книга.

Сред номинираните тази година бе и едва 15 – годишната виртуозна перкусионистка Сара Чакърова,  чиято номинация бе връчена от Емил Кайкамджозов – изпълнителен директор на лидера в българския морски транспорт и логистика Бон Марин Холдинг – генерален партньор на събитието за трета поредна година.

Специалните награди на  талантливата Сара бяха обявени от дивата на българската поп музика – неповторимата Мария Илиева и световно признатия диригент – явлението Йордан Камджалов.  Маестро Камджалов обяви, че Сара Чакърова ще вземе участие в грандиозен съвместен проект на Фондация “Стоян Камбарев” и Фондация “Йордан Камджалов”, Водещият Ники Кънчев сюрпризира Сара  с участие  в концерт с  камерен ансамбъл “Софийски солисти”, по официална покана на диригента проф. Пламен Джуров. Гостите на церемонията имаха възможността да видят на живо таланта на младата перкусионистка, която се изяви с вдъхновяващо изпълнение.

Петата номинация за полет в изкуството бе връчена на оператора Теодор Фичев. Той получи плакета и грамотата си от очарователната Нели Беширова – собственик и изпълнителен директор на енергийния лидер Енекод АД – основен партньор на Фондация “Стоян Камбарев” за втора поредна година и човекът-култура- медийния експерт и един от създателите на Фондацията проф. д-р Георги Лозанов. Специална награда Фичев получи и от американския продуцент Фил Рот от UFO Film and Television Studios, който за поредна година подкрепи младите български кинаджии на Фондацията и обяви, че Теодор Фичев получават безвъзмездно два снимачни дни с ползване на техника, реквизит, гардероб и декори по избор в модерното кино студио. Черешката на изненадите за младия оператор дойде от почетния гост на Фондацията –легендарния Освалдо де Сантис, 33 години президент на Туенти Сенчъри Фокс Италия, който във своята впечатляваща кариера е работил върху филми като Титаник, Аватар, Стар Уорс, Ледена епоха и много други кино шедьоври. Господин Де Сантис зарадва Теодор с уникална възможност да стане член на Италианското кинематографично дружество  и да получи шанса за стаж при някои от големите световни оператори и режисьори, изцяло на разноски на Чинечита  и Фондацията.

Освен специални индивидуални награди, всички номинирани млади творци получиха още много подаръци и комплименти от партньорите на Церемонията, луксозни смартфони и таблети от VIVACOM, високотехнологични подаръци от БонМарин, тридневни творчески уъркшопи на топ дестинации, предоставени от Прайм Дивелъпмънт, подаръци от Уилкинсън СУОРД, Технополис, Катаржина Естейт, МЕРСИ, ядки Rois и медийните партньори на Фондацията – списанията ЕВА, Артизанин и двуезичното Елисиум!

За първи път беше връчена и Наградата за Кино 355, основана по повод юбилея на Фондацията. Неин носител стана Йордан Михайловски за филма си “10 метра и нещо”. Сред номинираните бяха още страхотната Стефани Райчева, както и Надя Тодорова.

Носителят на първата Награда За Кино 355 бе избран интерактивно от публиката, на живо, по време на Галата и получи своя приз лично от членовете на международното жури Марк Самърс,един от най – известните кастинг директори в света, и продуцентите Фил Рот  и Иван Тонев.

Той получи статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио.

На незабравимото събитие присъстваха стотици гости, партньори и приятели на Фондация “Стоян Камбарев”. Сред официалните лица, освен президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, в компания на очарователните си съпруги, вицепремиерът Красимир Каракачанов, заместник министъра на културата Румен Димитров, кметът на град София Йорданка Фандъкова, НЦВ.

Княгиня Мириам де Унгрия, НВ принцът на Гана Кофи Уилямс, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, семейство Спас и Диляна Русеви, банкерката Виолина Маринова, представители на международни мисии, както и много други популярни личности от културния и обществения ни живот, като Марта Вачкова, кино режисьорът Милко Лазаров , Кристина и Михаил Белчеви, Наталия Гуркова, адвокат Анна Попова, бизнесмените Звезделин Протопопов и Мирослав Николов , Весела Барбукова много други.

По време на официалната церемония се проведе благотворителен търг с водещ мецената и приятел на Фондацията Игор Марковски. Сред експонантите бяха картини на младите художници на Фондацията, предварително откупени от нея. Сред най-актвните участници в търга бяха бизнесмена Драгомир Трухчев и госпожа Нели Симеонова от партньора на Фондацията VIP Security, както и адвокат Биляна Тончева и Елена Андерсон от новата телевизия БЪЛГАРЕ. НВЦ Княгиня Мириам де Унгрия предостави за благородната кауза на Фондацията златно бижу от своята дизайнерска колекция, което бе закупено при оспорвано надаване от госпожа Нели Беширова. Събраните средства от откупки ще се използват за осъществяване на новите проекти на талантите на Фондация “Стоян Камбарев”

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството “Стоян Камбарев” и Награда за кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г и се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата, заедно с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на НДФ “13 века България”, VON POLL Real Estate Bulgaria, PRODERMA, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, Сладкарници “Неделя”, DEVIN, Merci, ядки Rois VolkVision, New Events Vision, VIP Security, Активист 38 и счетоводна къща РАН-Р. Дизайнер на Галата бе София Борисова. Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева.

Всеки един от номинираните и наградените получи великолепни предложения и възможнисти за реализация, парично подпомагане или шанс за осъщствяване на свой трочески проект.

Всеки получи своите криле. А Фондация “Стоян Камбарев” за поредна година завърши успешно своята мисия и продължи в търсенето на нови таланти.

Състоялата се церемония донесе богата палитра от емоции и без никакво съмнение успя да пренесе и на своите гости онзи плам и дух, който носи Фондация “Стоян Камбарев”.

Завършваме с емоционалната реч на председателя на управителния съвет на Фондацията Деси Тенекиджиева, която ни развълнува и докосна, защото беше искрена, вълнуваща, смислена, важна и откровена. И точно заради нея и всички талантливи хора, събрани на едно място, нямаше нищо, което да може да прекъсне хубавите емоции, които снощи споделиха всички.

*Снимки: Иван Негревски и Параскева Георгиева

____________________

“Добър вечер, скъпи приятели…

Какво са 10 години на фона на Времето?

Нищо… почти нищо… но ако това са твоите 10 години, в които си живял, дишал и създал със сърцето и цялата си душа нещо истинско и смислено, нещо, което сбъдва мечти и преобръща съдби… то тези 10 години са много… наистина много… и си струва …

И има смисъл…

Преди 10 години с Кольо Карамфилов и Елин Рахнев си говорихме за паметта… Бяха минали точно 10 години откакто Стоян Камбарев бе отлетял на друга планета… Тогава решихме да направим нещо смело и красиво… Да даваме награда, носеща неговото име на млади творци. Награда за полет в изкуството… защото това, което правеше той беше полет…

Поканихме още приятели и… започнахме ей така… Спомням си, че имахме точно нула бюджет и тогава отидохме при шефа на артистите в България Христо Мутафчиев с конкретното предложение да връчим нашата първа награда по време на церемонията на Икарите. Получихме категоричен отказ… нямало време в ТВ версията…

И така… се наложи да започнем сами…

Искрено благодаря на Христо за този отказ!

Защото… Няма по-голяма мотивация за даровития човек от неуспеха – от камъчето в обувката, от загубения кастинг, проваления проект, несправедливото отношението на някой, който не ти е повярвал…

От това… оставаш без кислород…

Тогава се изправяш сам срещу себе си и си казваш:

А сега накъде?

И ако си умен, креативен, ако имаш талант и ако можеш..

Ще успееш… Въпреки всичко… и въпреки всички

И тогава ще се появи някой… като нас… като Фондация “Стоян Камбарев” – Фондацията, която сбъдва мечти!

И ще те забележи… и ще те подкрепи, и ще ти даде криле… и ще полетиш .

Летете, млади приятели… със страст, енергия, любов!

Бъдете луди, диви, различни, неподвластни, независими!

Бъдете себе си! Слушайте само вътрешната си дъга!

Мечтайте, танцувайте, свирете, рисувайте, режисирайте сърцата си !

Всичко останало… е менте…

И ще завърша с думи на Стоян Камбарев: “Театърът е спомен и живот… Никога смърт.””

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!