“Дръжте се, Зимата идва”

Комбинацията от добрo изиграване на политическите карти и извънсистемната кандидатура с патриотичен профил на БСП и подценяване на избирателите и изваждането след комичен съспенс на “трудно смилаем” кандидат на ГЕРБ изстреля ген. Румен Радев начело в първия тур на петите президентски избори у нас. Въпреки разделението в лявата част на политическия спектър БСП и Радев успяха да консолидират левия електорат, което не може да се каже за десния лагер, където с непринципните и клишираните си изказвания в дебатите и телевизионните участия през кампанията, Цецка Цачева отблъсна не само голяма част от плаващите десни гласоподаватели, но и тези, които са гласували за ГЕРБ на предишните парламентарни и местни избори. Премиерът Бойко Борисов умело се измъкна от обещанието си за оставка, но освен, ако не стане някакво чудо на балотажа, този ход на нещата изглежда неизбежен.

Съвсем неизненадващо за тези, които следят тенденциите в световната политика, съюзът от патриотични сили се справи изключително добре в изборния ден. Причина за това са несигурните времена от гледна точка на световни конфликти и бежанската криза, произлизаща от тях. Но не трябва да пренебрегваме адски ясно изявената реторика и принципна позиция на Красимир Каракачанов. Ако патриотите не се разединят по оста Русия-Европа-САЩ, може да очакваме, че ще са изключително потентна сила на евентуалните предсрочни избори.

Истинската изненада на тези избори беше високият резултат на Веселин Марешки. Той, заедно с Обединените патриоти, успя да спечели протестния вот срещу олигархията и корупцията в управлението. В тези теми се очакваше по-изострена кампания от страна на Трайчо Трайков и Реформатроския блок, които можеха да имат значително по-добър от реалния им резултат. За сметка на това изглежда, че РБ се разпада, което убива всякаква надежда у прогресивно мислещите българи за едно прогресивно мислещо и модерно управление.

Орешарски сякаш на инат се справи изключително добре с оглед на уронения му публичен имидж в следствие на аферата #Кой. Това разбира се стана възможно вследствие на официалната подкрепа, която ДПС му връчиха. Далеч не кандидатура, която някога се е надявала на успех, това е атестат, че ДПС все още е политическа сила, която е способна да накланя везните в една или друга посока в замяна на управленски постове.

Не на последно място, в деня на изборите се проведе и националният референдум иницииран от Шоуто на Слави. По всички данни изглежда, че въпросите ще бъдат внесени за разглеждане в парламента и само около 13 000 гласа не достигнаха този референдум да стане задължителен.

Какво означава всичко това за бъдещия политически климат?

На пръв поглед изглежда, че ген. Румен Радев ще спечели убедително балотажа, тъй като ще успее да консолидира остатъка от левия електорат, който е значително повече от десния такъв. Лидерът на РБ, Радан Кънев, публично заяви, че няма да подкрепи Цачева на балотажа, а като едно истинско дежа вю, неговите съюзници от блока пък застанаха твърдо зад кандидата на ГЕРБ. Но тук става въпрос за един малък процент, който няма да бъде достатъчен да наклони везните надясно. Въпреки че Марешки обяви подкрепата си за Цачева на втори тур, не изглежда той да има властта и капацитета да мобилизира електората си да го последва в това негово решение. Не е невъзможно част от тях да гласуват за ГЕРБ, но със същата лекота могат да направят и ляв завой.

Избирателите на Обединени патриоти ще се окажат тези, които ще направят присъдата за бъдещето на страната ни. Има голям шанс тя да е повлияна от неформалния съюз между БСП и ДПС. Ако Цецка Цачева не спечели балотажа, Бойко Борисов няма да има друга алтернатива освен да си подаде оставката и едни евентуални предсрочни избори почти със сигурност ще доведат до коалиционно управление между БСП и ДПС. Мотивирани от омразата си към ДПС, стотиците хиляди гласували за Каракачанов може и да подкрепят Цачева.

Разбира се, съществува и сценарият, в който Обединените патриоти предизвикват предсрочни избори с ясната представа, че ще спечелят голяма пропорция от вота и съответно ще затвърдят позициите си в парламента, оставяйки ГЕРБ без друга опция, освен това да се коалират с тях отново, за да предотвратят евентуално БСП-ДПС правителство. Тук референдумът усложнява този сценарий, тъй като ако мажоритарното гласуване в два тура се въведе, то би отслабило позицията на Обединените патриоти.

При всяко положение, навигирането на ситуацията не зависи от техния щаб, тъй като подобно на Марешки, те нямат контрол над електората си, който до скоро беше разделен между три различни партии. Освен това, привържениците на Обединените патриоти не се славят с кой знае какво дългосрочно мислене, за това нищо чудно да бъдат спечелени от анти-бежанската и про-православна реторика на Радев. Останките от РБ, които ще подкрепят Цачева и най-вероятно желаят да се коалират с ГЕРБ след евентуални предсрочни избори, ще бъдат с изключително отслабена позиция след напускането на ДСБ от блока.

В края на краищата ни очакват интересни, но несигурни и опасни политически развития. При всички сценарии надеждите за едно прогресивно и модерно управление са смачкани. А дори има шанс да се върнем с едно десетилетие назад, когато БСП и ДПС хегемонно упрявлаваха България. “Дръжте се, Зимата идва” в българската Игра на Тронове.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Всички българи искаме промяна и показахме, че това може да стане! И защо надеждите ни за прогресивно и надеждно и модерно управление са смачкани? Ами защото сме си българи! Само искаме промяна и толкова! Сегашните управляващи ще дърпат чергата към себе си, няма да подкрепят начинанията на новите. Трябва да седнат заедно, да загърбят старите грешки на този и онзи и да начертаят бъдещето на страната.Не ни е безразлично накъде ще поеме България! Важното е да сме отворени не само към запада, но и към изтока, да се намери баланс по всички важни въпроси.Ако спечелят левите, съгурна съм, че десните ще кажат “да се оправят по-нататък” Това погубва държавата! Всички политици, подайте си ръце в името на България!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!