Да бъдеш дигитален гражданин. Или как “малка Естония” блести с електронното си жителство

Естония, лабораторията за дигитални иновации.

Какво е E-residency?


Програма, която няма еквивалент. Това е естонското електронно жителство, статут, чрез който хора, които не живеят в Естония, могат да получат дигитална идентичност, подобна на тази, която се предоставя на постоянните жители и гражданите на Естония чрез техния документ за самоличност. Тази онлайн инициатива предлага на всеки в света възможност да закупи за 100 евро цифрова лична карта, издадена от естонската администрация. Дигиталният документ за самоличност е напълно достатъчен на собственика си да отвори компания в Естония. Уcпexът нa пpoгpaмaтa e тoлĸoвa гoлям, чe бpoят нa ĸaндидaтcтвaлитe пo нeя нaдвишaвa тoзи нa paждaниятa пpeз миналата гoдинa, пишe caйтът Сіtу А.М. Oфициaлнaтa cтaтиcтиĸa coчи, чe ĸъм нoeмвpи мeceц 2017 година 11 096 дyши ca пoдaли нeoбxoдимитe дoĸyмeнти, а това са c 827 пoвeчe oт poдeнитe в страната бeбeтa. Haй-гoлям интepec ĸъм е-Rеѕіdеnсу имaт бpитaнцитe, ĸoитo ca eднa пeтa oт ĸaндидaтитe. От въвеждането си на 1 декември 2014 година e-Residecy  e донесла на Естония около 14,4 милиона евро приходи, включително нетна печалба от 1,4 милиона евро и косвени социално-икономически ползи от 13 милиона евро, по оценка на Deloitte. Очаква се до 2021 гoдина балтийската държава да има 150 200 “електронни граждани”, които ще създадат 20 200 предприятия. Според същата прогноза, бизнесът на “е-гражданин” ще “вкара” средно по 70 000 евро като преки доходи и непреки ползи в Естония до 2025 година.

Естония, лабораторията за дигитални иновации
Естония – малка страна (едно от вечните български оправдания за несгодите на родината ни), с население едва от 1.3 милиона души, бивша социалистическа държава (друго редовно нашенско обяснение за забавеното ни развитие) –  през 1990 година страната обявява наново своя суверенитет от СССР, който влиза в сила през 1991 година заедно с Литва и Латвия: на 20 август 1991 е обявена независимостта на трите страни от техните правителства. Правителствата се отказват от териториите, завзети от СССР през окупацията. След промените Естония постепенно намира своя фокус за развитие на икономиката, а именно: интернет и нови технологии.

“Тук, въпросът за привличане на света чрез нови технологии винаги е на дневен ред”, казва Арно Кастение, понастоящем ръководител “Връзки с обществеността” на E-residency и бивш дигитален стратег и отговорник за “дигиталната стратегия” на Франция в екипа на Франсоа Оланд. Днес Кастение живее и работи в Талин, в ултрамодерната сграда на e-Residency.

1

Дали E-Residency е програма, насочена към развитие и поддържане на репутацията на Естония в международен мащаб?

“Да, разбира се”, отговаря Арно Кастение и допълва: “преди всичко е програма, която се стъпва на съществуващата дигитализация на страната, така че тази инициатива не костваше много на правителството и беше естественото продължение на електронното управление, което е в сила от доста време. Не бива да забравяме, че Естония е чудесен пример за дигитализация на административните услуги и идеален пример, който опровергава удобното за страхливите управляващи клише, че гражданите традиционно не подкрепят реформите”.
99% от услугите в страната са електронни. Плащане данъци, гласуване, регистрация на фирма и стартиране на бизнес … Всичко това се случва онлайн чрез X-Road, blockchain система, която позволява предаването на данни по децентрализиран, и следователно сигурен начин. На практика това означава, че данните на гражданите за здравна и данъчната информация никога не се държат на едно място. Трябва също да се отбележи, че и гражданите на Естония, и е-жителите на страната имат възможността да криптират своите данни, за да могат те да останат невидими за определени администрации. “След като всички тези услуги са възможни онлайн от години, цифровото гражданство беше повече от логично и естествено продължение”, казва Арно Кастение.  “Ние, които работим за E-residency, сме убедени, че един ден всички държави ще въведат подобни програми.”

eresidency2

Какъв е профилът на хората, изкушени от e-residency?

“След Brexit британците, които искаха да станат дигитални граждани на Естония, буквално блъскаха на вратата ни, казва Кастение. Преди гласуването за излизането на Обединеното кралство от ЕС само трима британци седмично желаеха да получат е-гражданство. Непосредствено след референдума броят им скочи на 50 седмично.”
“Когато разбрахме, че много предприемачи проявяват сериозен интерес към e-Residency, ние също насочихме фокуса си към тях. Днес програмата се гордее, че е вход към европейския пазар, особено интересна за чуждестранни предприемачи и инвеститори, които искат да започнат бизнес в Естония. Когато станете дигитален гражданин, вие придобивате право да се установите в Естония, да започнете бизнес…”, казва той. “Трябваше да поработим доста, за направим всичко това онлайн”.

3

А дали програмата рискува да превърне Естония в данъчен рай?

“Да, всички познаваме естонските данъчни облекчения. Рискува ли страната да се превърне в данъчен рай? Естония е страна, в която се улеснява създаването на бизнес, но това не е нито Панама, нито Люксембург, защото тук няма банкова тайна, а доходите остават облагаеми на нивото на получените дивиденти. Всъщност, Естония е възможност за стартиращи фирми да избягват данъци само ако реинвестират печалбите в растежа си, казва Кастение.

4

Електронните жители могат да разполагат с електронен подпис, да криптират документи, да използват държавния портал на Естония eesti.ee, да разкриват фирми в Естония, да попълват отчети към естонските данъчни и митнически власти, да ползват регистъра на електронния бизнес, да подават онлайн данъчни декларации и да използват естонските системи за онлайн банкиране.

Междувременно електронното жителство приключва там, където започва сигурността. С други думи: е-жителството не е еквивалентно с гражданството или постоянното жителство. То не дава право за участие в изборите в Естония, както и не дава право да се влиза в Естония или в Европейския съюз без съответния  документ. Също така, електронните жители получават цифрова карта за самоличност, издадена от естонската служба „Полиция и гранична отбрана“, но получаването й изисква кандидатът да посети лично офис на службата в Естония или в естонско посолство или консулство, където кандидатът да бъде физически идентифициран чрез пръстови отпечатъци. Тъй като цифровата карта за самоличност не се приема като пътнически документ, на нея не стои снимка на притежателя й. След като естонската администрация е проверила самоличността на е-гражданина, той получава цифровата карта. Процедурата обикновено трае между 2 и 4 седмици, време, в което властите да проверят и гарантират, че кандидатът не участва в тероризъм или пране на пари. За да започнете бизнес, е необходимо също така да имате адрес за кореспонденция страната. Що се отнася до останалото, всичко може да се управлява от разстояние: онлайн банкиране, електронен подпис, данъци, които могат да се платят по електронен път.

Следваща стъпка?

E-Residency няма намерение да спира дотук. Днес програмата работи по проект за разработване на собствена криптовалута, която ще носи името “есткойн”  и може да бъде пусната чрез новия блокчейн способ за набиране на средства – Initial coin offering (ICO). “Инциативата има за цел постигането на “дигитална нация без граници “. Подкрепено от правителството, ICO би дало на повече хора по-голям дял в бъдещето на нашата страна и би осигурило не само инвестиции, но и повече умения и идеи, които да ни помогнат да израстваме,” казва Каспар Корюс, управляващ директор в Enterprise Estonia.  Виталик Бутерин, който основава блокчейн платформата етериум през 2014 година и е поддръжник на дигиталните иновации на Естония, е предоставил обратна връзка относно предложението на страната за есткойн, казва Корюс. “ICO, в рамките на екосистемата на електронното жителство, би създало силни стимули между електронните жители и този фонд. Отвъд икономическия аспект, електроните жители биха се чувствали повече като част от общност, тъй като има повече неща, които биха могли да правят заедно,” казва Бутерин. Според Корюс над 22 000 електронни жители от 138 държави са дали съгласието си да подкрепят инициативата и да дадат “огромен принос” към естонската икономика.

Несъмнено, Естония е заслужила репутацията си на дигитална лаборатория.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!