Едно Шоу на NO BLINK – как да не мигаме пред българското кино

Николай Стоичков – едно вече популярно име в българското кино, което все по-сигурно се затвърждава в средите и все по-убедително проправя пътя на зрителя към българското късометражно кино. Или обратното. Но, все пак събира хората и киното на едно място. 

Ники е режисьор, познат на по-широката публика с късометражния филм “За какво служи хлябът” с участието на Марта Вачкова, както и сериала “При щангистите”, който чрез хумор и закачки проследява развитието на петима различни персонажи, които са в търсене на смисъла на живота.

Николай е и основател на платформата, разпространяваща късометражно кино – NO BLINK!. А Nо Blink Studio от своя страна пък продуцира и разпространява български късометражни филми, като за момента в портфолиото си има над 15 филма.

И това е само малка част от всичко, което Ники е подхванал – енергията му изглежда неизчерпаема, вдъхновяваща и генерираща само позитивизъм и никакво съмнение в успеха. Няма как да не се възхитиш на неговия труд и мотивация да движи българското кино напред. 

Последният проект, който стартира, а Ники е един от основателите, е Едно Шоу на NO BLINK, чиято предпремиера ще бъде във вторник, 04.12.18г. в Кино Култура и ще очаква всеки, който е готов да не мига пред българското кино, поне за малко. 

На предпремиерата на шоуто ще се прожектира за пръв път и видео подкаста на тема “Между филмите и сериалите” с участието на Магардич Халваджиян (продуцент), Зорница София (режисьор), Петко Венелинов (актьор) , част от новото кино шоу.

Самото шоу пък ще се занимава с различни теми, вълнуващи киноиндустрията, ще ни разведе зад кулисите, ще ни срещне с много познати и непознати български актьори, режисьори. Драго Симеонов пък ще води, което гарантира, че вечерта ще е наситена и с много чувство за хумор.

Малко преди голямата вечер, Ники ни разказва за пътя на NO BLINK, за късите филми, за трудностите и как изобщо се роди шоуто. 


“На едно таванско помещение се събраха 10 човека. Решиха, че искат да създават нещо ново и различно, а какво точно – само времето ще покаже…”. С тези думи започва историята на NO BLINK. Какво показа времето през тези три години от момента, в който реализирахте проекта си?

Онази вечер се създаде екип и времето показа, че това е най-важното. Повечето хора, които бяха там тогава са същите и сега. Ние се учим и растем заедно. Всички проблеми и трудности, които сме срещнали, са били преодоляни, защото сме сплотени, надъхани и с желание да популяризираме българското кино.

Какви бяха трудностите, които посрещахте заедно? 

Сега е модерно да се пишат книги за пътя, който е изминат и трудностите. В България, а предполагам и навън, трудностите в кино индустрията са ежедневни. Ние сме имали всякакви предизвикателства и хората, които се занимават с кино или както ние се наричаме “кинаджии”, са запознати с тях – финансиране, организация, техника, дори кетърингът сложен казус в киното. Но трудностите като самостоятелни примери не са важни, важното е отношението към тях, а в NO BLINK всички предизвикателства са довели до положително развитие.

Какви са хората, които НЕ мигат пред българското кино?

Хората, които МИГАТ пред българското кино са разочаровани или носталгични. Те са дали шанс на един филм, който не им е харесал и са се отказали след това.  А немигащите са тези, които не се отказват лесно и вярват в българското кино. За нас е предизвикателство и кауза мигащите да станат немигащи и тепърва започваме.

Какво се случва в момента с българското късометражно кино?

Българското кино като цяло, не само късмотеражното, е в подем. До преди две години прожекциите на късометражни филми извън София бяха мираж, а в София рядкост. Сега във всички големи градове има регулярни прожекции на къси филми. Заедно с колегите от Кинематограф обогатяваме културата на българските зрители.

Какво му липсва на българското кино, за да пробие и да се установи трайно на световната сцена, или поне Европейската?

Маркетинг.

С колко и какви неща се занимаваш в момента?

Най-мащабните проекти са спортният сериал “При Щангистите” , дебютният ми филм “За какво служи Хлябът?”, NO BLINK, КИНОlove, КИНО Шоу и други тайни проекти, които се надяваме да обявим скоро.

Как се роди идеята за Шоуто на NO BLINK? И какви цели сте си поставили?

Шоуто на NO BLINK се роди като идея в момента, в който създадохме noblink.bg. Това е част от голямата стратегия за първите 10 години развитие на платформата. С шоуто целим да добавим нов начин на киното да достига до хората. Измислянето на концепцията и намирането на партньори отне малко повече време от предвиденото, но всички се радваме, че се получи така. Горди сме, че привлякохме партньорите, с които стартираме – Nu Boyana film studios и ARS digital.

Как очаквате да се развие проектът?

Стараем се да нямаме очаквания, тъй като подобен проект не е правен досега… Надяваме се на голям зрителски интерес и правим най-доброто, което можем във всеки един етап.


Утре вечер стартира Предпремиера на едно шоу на NO BLINK.

Не пропускай да размяташ крачоли без да мигаш пред студа и пред българското кино този път в Кино Култура на ул. Сан Стефано 22 на 04.12.2018г. от 19:00ч.

Вход свободен 

Още информация за различни събития на NO BLINK можеш да намериш на фейсбук страницата или в инстаграм

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!