Вербално изнасилване

“Бойко и ЧЕХЛЬО се СРИТАХА за ДАНС”. “Гръмна ДАЛАВЕРА с европари.” “МОСВ отново НАГЛО и НЕКОМПЕТЕНТНО зачеркна защитата на Корал.” “Нови МУТРИ протягат ръце към кокаина.” “Пил шофьор ЗАТРИ АВЕР в катастрофа.” “Кака Цонка, Асен КРИШНАРЯ, Ники ПРЕЗЕРВАТИВА, Татко Барба и компания са в паника!”. “ДРАГАЛЕВСКИЯТ СХЕМАДЖИЯ и ПРОТЕСТЪРЪТ-МИНИСТЪР се ИЗДЪНИХА: не успяха да ЯХНАТ Апелативния съд!”

Това не са дочути реплики от ултраси на футболни отбори. Не са и клюки, които се носят по пазари и седенки. Това са цитати от заглавия на български медии.

“Папагала-водещ”, “докопа до властта”, “мутри”, “тикви”, “изперка”, “пречука”, “подривната организация”, “чернилки”, “мекотелото”. Грозен, вулгарен език. Дискриминационни заглавия. Думи, от които се лее агресия, злъч, злоба. Обидни квалификации. Народняшки изразни средства, глуповати метафори, подвеждащи заглавия. Манипулативно слово, изкривяващо действителността. Опростачване!

Къде сбъркахме? Ние, читателите ли, даваме вид на хора, които харесват подобно слово, или някой много ни подценява? Това заслужаваме щом продължаваме да четем, че и да вярваме на всичко написано? Или целта е бавно и постепенно да повярваме, че това е единственият възможен начин на писане. Защото вкус и стил се възпитават. Бавно, постепенно, с упоритост и усилия. Когато растеш в “отровена среда”, рано или късно ще повярваш, че всичко около теб е отрова.

Този език е обиден и грозен. И за този, който го пише. И за този, който го чете. Да пишеш по този начин би могло да означава няколко  неща. Или си подценил аудиторията си и не я уважаваш, или не уважаваш себе си и собствените ти ценности са перверзно долни. Не искаме да влизаме в конспиративни теории, че това е нарочно, че това се прави с цел тенденциозно опростачване на публиката. Каквато и да е причината, резултатът е катастрофален. И вече си берем плодовете от действията и бездействията.

Да си прост и глупав е избор. Нека обаче не налагаме силово собствения си избор върху тези, които ни  хранят. Защото за тези, които не са разбрали, без читатели/зрители/слушатели продуктът просто няма да има смисъл. И пари няма да има.

Уважавайте ни, за да Ви  уважаваме!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Опростачването на нацията бе държавна политика през последните 25 години! Браво! Адмирации задето започване очевидно борба срещу този процес в медиите!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!