Колко е лесно да бъдеш измамен

“Забраняват розовите домати”, “Пръскат ни с тежки метали от въздуха. Тровят ни нарочно”, “ЕС забранява кръщенетата” – фалшивите новини са навсякъде около нас. Ежедневно. И винаги се намира кой да “клъвне”. Безкритично четене на всичко, което го “пише в интернет”. (Къде точно никога не е важно – “интернет” като една голяма, аморфна, колективна и безименна информационна маса). Приемане на всяко заглавие, твърдение, внушение, пропаганда и манипулация за чиста монета. Промивката на мозъци върви успешно. С доброволното съгласие на четящите. Които отказват да мислят, да проверяват източници, да сверят информация. Толкова вирусно се разпространяват лъжите, че понякога човек заживява с усещането, че хората просто нямат нужда от истината. Не само у нас.

Бразилският пилот  Daniel Centeno е поредното доказателство, че истината е демоде, а опитите да мислят затрудняват много хора, които иначе са с претенции. Centeno публикува в социалната мрежа снимки, на които с Photoshop е постигнал илюзията, че си прави селфи от пилотската кабина, докато самолетът е във въздуха. “Трябва да ви уведомя, че снимките, разбира се, са фалшиви”, пише Centeno. Въпреки това много хора открито изразяват убеждението си, че фотосите са реални и засипват пилота с обидни квалификации. Снимките се разпространяват вирусно, а потребители на социалните мрежи “предупреждават” приятелите си, че авиокомпаниите не контролират добре служителите си и е пълно с пилоти, които застрашават живота на пътниците със селфи по време на полети.
Подмяната, пропагандата, тънката, все повече размиваща се граница между добро и зло, мъглата, в която истина и лъжа са неразличими, ще виреят винаги. Или поне докато имат добра “почва” и докато ги “поливаме” редовно.

1

2

3

6

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. За пръскането не съм съгласен, че са “fake” (фалшиви) news, защото сме свидетели в България на”химическите следи”. И търпим, изпитваме последствията им върху, здравето си.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!