Хич не ме интересува, че е добро момче

“Знаете ли кой ще бара Гери-Никол по “яката дупара”? Издислав”. Това е може би най-споделяният пост във Фейсбук през последните дни.
Две песни, които през седмицата се превърнаха в най-обсъжданата тема у нас. Или поне в социалните мрежи. Ако случайно сте изпуснали интригата: Чалга певецът Фики изпява песен на английски с характерните за този стил ориенталски извивки. “Произведението” носи името “Is this love” (Като хита на “Whitesnake”). Много потребители на социалните мрежи се подиграха на английския на певеца и “Издислав” заживя собствен живот в мрежата. Гери Никол пък изпя песен, в която на варненско-радомирски диалект лирическата героиня е в екзистенциален размисъл: кой ще я бара по яката дупара. И социалните мрежи изригнаха отново. Телевизиите решиха да яхнат всеобщото въодушевление и Гери Никол и Фики тези дни са не по-малко актуална тема от политическата криза и предсрочните избори. Вече успяхме да се разделим и на лагери – защитници на двамата изпълнители, и такива, които ги атакуват. Други мисли ме развълнуваха обаче. Фики и Гери-Никол, честно казано, са ми безкрайно безинтересни. И двамата. 3 фрази, станали изключително популярни у нас напоследък, винаги ме “вадят от обувките” и ми докарват обрив, когато ги чуя.

1. Ма той е добре момче/момиче. (Използва се винаги, когато някой сътвори ла*но, независимо в каква област) Извинявайте, ама ние в момента не обсъждаме характера и нравствените му добродетели, а творчеството, постъпка, действие/бездействие, изява някаква. И хич не ме вълнува дали е добричък/добричка. Нямам никаква идея дали Ал Пачино е добродушко, но е гениален актьор и винаги мога да гледам тангото му в “Усещане за жена”. Дали е мил с жена си и с продавачката на зарзават не-ме-вълнува. Същото е и с Фики, Златка, Николета, Иванка, Драганка и всичките stupid people, които направихме зорлем известни с оправданието, че са добри хора. Айде, моля Ви се. Роби Уилямс може и да е е киселяк, нямам представа, ма е много голям! Никой не ни е обещавал, че талантите са “добри хора”. Както никой не е обещавал на “добрите момчета/момичета”, че трябва да подминаваме всяка простотия, която направят, щото са с благи характери. Иначе, казват, че и овчиците са добри животни, нали.

2. Това ли е най-големият проблем на тази държава? Не знам кой е най-големият проблем на клетата ни родина, но със сигурност горният въпрос е в топ 3 на най-идиотските питания, които могат да хрумнат някому. Задава се постоянно. Обикновено от хора, чиято най-голяма поета отговорност в този живот е да си измият косата, евентуално. Но пък, за сметка на това, бързат да попитам някой друг “това ли е най-големият проблем?”. Не, че те са посочили по-големия и значим казус, ма сега пък що точно с това да се занимаваме. И така, винаги, винаги, винаги, когато някой изрази мнение, застане зад някаква идея или предложи някаква промяна, се намира друг, който да го пита: Ама що точно това? Това ли ни е най-големият проблем’. Ма разбира се, че не! Ама мен това ме вълнува. Ти, разбира се, можеш да се заемеш с мигрантската криза или с глобалното затопляне, но не го правиш, а разсъждаваш що аз се отдавам на дребнотемия. Аман! И, не Фики и Гери-Никол не са най-големият проблем, но простотията е проблем винаги. Това, че налагаме разни хорица за псевдо-звезди, елит и модели за подражание – също.

3. Всички, които се подиграват на работата ми, са хейтъри. Почти не се сещам за прочул се с това, че е известен българин, който да не използва тази фраза. И Фики не пропусна да заяви, че всички, които се подиграват на ‘шедьовъра” му, са хейтъри. Много е удобно това извинение, но е по-плоско от масата вкъщи и по-неадекватно и от английския на Фики. Ако трябва да ходя като зле прикрит идиот, с лига на устата, и да харесвам безкритично всеки напън на поредния мераклия за слава, за да не вляза в графа “хейтър”, предпочитам да съм хейтър. Даже ще си гравирам табелка с надпис “hater” и ще си я закача на врата.

А иначе – всичко е въпрос на вкус, казало кучето и се облизало под опашката. Айде чао!

Ваша хейтърка!

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*