“Garb-age” – проект на френското дуо Paul Ressencourt и Simon Roch за човешкото въздействие върху околната среда

Човешкото въздействие върху околната среда актуален и любим сюжет, върху който творят много артисти от различни сфери на изкуството. В ерата, в която живеем обаче, по тази тема ни изникват много различни, а в последните години не толкова приятни асоциации, които обаче правят нуждата от обсъждането й още по-голяма. И ние не подминаваме темите свързани с екологичната криза, в която се намираме, като се надяваме да спомагаме за информираността на хората и за ангажираността им най-вече.

Ето още един поглед върху задушаващата ни действителност, който се създаде чрез талантливите умове и ръце на Paul Ressencourt и Simon Roche.

Френското дуо Paul Ressencourt и Simon Roche, по-популярни като Murmure, създадоха серия от рисунки, които подчертават коварнито въздействие върху природата, което има един обикновен на пръв поглед предмет като черна торба за боклук. Всички рисунки са част от по-голем проект, който художниците готвят, а именно “Garb-age” – кимване към идеята за ера, в която трябва пряко да се говори за нарастващата климатична криза.

“Garbage whale” (2019), black stone and pencil on paper, 70 x 100 centimeters. All images © Murmure

Paul Ressencourt и Simon Roche споделят, че наблягат на това да покажат колко силни послания може да носи уличното изкуство, което има за цел да повлиява директно на начина, по който хората мислят. “За нас Garb-age е значим проект, който ни позволява да повишим осведомеността за важни екологични проблеми. Всяко изображение е мощен образ, отразяващ избора, с който всеки ден се сблъскваме, между познаването на проблемите и това, което можем да направим за тях, и игнорирането му.

Колкото до серията рисунки, с които слагат начало на “Garb-age”, двамата автори са се концентрирали върху това да ни представят монохромни образи, в които найлоновият плик символизира нарастващата заплаха. Подходът е избран не само заради драматичната си привлекателност, но заради възможността да се даде фокус на дълбочината на нюансите, текстурата и реакцията на светлината.

Murmure имаха подготвена изложба, която трябваше да се състои в Galerie LJ в Париж този месец, но поради извънредните мерки, взети във връзка с разпространението на коронавирус, тя беше отменена. Въпреки това, още има шанс да видим малко от нея чрез кратки видеа, които организаторите споделят в своя профил в Instagram. Съветваме те да не пропускаш да последваш и Paul Ressencourt и Simon Roche, които явно тепърва ще има какво да ни показват.

“The lovers” (2020), black stone on paper, 60 x 80 centimeters
“Garbage whale” (2019), Vladivostok
“Duffel Battle” (2020), Paris
“Garbage Ocean 03,” black stone and acrylic on paper, 60 x 80 centimeters
“Soaring”
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!