“Gaudí: The Complete Works” от издателство Taschen – още едно съкровище за твоята библиотека

“Доброто пространствено въображение дължа на това, че съм син, внук и правнук на медникари. Баща ми беше ковач, дядо ми е бил ковач. От рода на майка ми също имам роднини-ковачи. А те са хора на пространството и разположението на нещата в него. Всички тези поколения са ми дали необходимата подготовка…” – думите са на великия испански архитект Антони Гауди. 1852 година, той се ражда в семейство на майстор-ковач Франсек Гауди и Сера и съпругата му Антония Корнет и Бертан.

16 години по-късно Антони се откъсва от семейството си, което живее в град Реус и заедно с брат си заминава за Барселона, където учи архитектура в Училището за изящни изкуства. По-късно във Факултета по архитектура на Барселонския унивеститет, когато се дипломира, изпитната комисия е с разнопосочни мнения и дори директорът се обръща към колегите си с думите “Даваме диплом или на луд, или на гений. Само времето ще покаже.”

Антони Гауди доказва гения в себе си, който надхърля времето и е определян като водещата фигура на Каталонския модернизъм в архитектурата. В историята остава като един от най-големите новатори в архитектурата с отчетлив стил, който е определян като смесица от неоготика и ар нуво, с белези на сюрреализъм и кубизъм.

Безспорният гений в архитектурата, Антони Гауди е едно от най-забележителните имена, които се помнят и до днес, а Taschen посвети нова книга изцяло на великите творения на Гауди, като 350 страници Gaudí: The Complete Works обхваща проектите на каталунския архитект от Casa Batlló до първата му къща – Casa Vicens и най-признатото му творение – Sagrada Família, за което той отделя 40 години и така и не завършва.

Книгата представя непубликувани досега снимки, архитектурни планове и чертежи на Гауди, като допълнение на всеки негов проект, включително сгради, мебели, декор и дори недовършени части.

All images © Taschen, shared with permission

 

Изкуствоведът Райнер Зербст споделя, че книгата разглежда ефектите на нестандартните дизайни на великолепния Гауди. “Подобно на лична обиколка из Барселона, ние откриваме как Гауди е бил строител в истинския смисъл на думата, изработвайки изключителни конструкции от хипнотизиращи детайли, които се превръщват във фантастични визии и оживяват по градските улици”.

Правата линия принадлежи на хората, кривата на Бог” казва Антони Гауди и цял живот черпи вдъхновение от природата, за да създаде величествени архитектурни шедьоври, които и днес ни оставят безмълвни пред таланта му.

След като приключи целия кошмар, който ни “задушава” в последно време и отново скъсим социалната дистанция, пак ще можеш да се качиш на първия полет за където си поискаш или пък Барселона, за да се изправиш пред величието на Гауди лице в лице, както се казва. Дотогава обаче Taschen ти дава още една възможност да се докоснеш до творенията му , като можеш да се сдобиеш и с копие от книгата ТУК.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!