Геройството да си майка

“Не ми разрешиха да кърмя на пейка в мола, ще ги съдя”, извика една майка и това се превърна в тема на седмицата. Ние така си живеем. От тема в тема. До следващия онеправдан и неразбран. И пак се разделихме. На жени и мъже. На майки и жени, които не са раждали. На кърмещи и некърмещи. На пуритани и модерни. На толерантни и нетолерантни…
Аз не съм раждала, не съм кърмила и не обичам молове. Нямам никакво право да си вра носа в тази тема.
Ама ще си кажа. Щото съм българка. А ние имаме мнение по всички въпроси.
Много обичаме да сме неразбрани. Постоянно се вкарваме сами в позиция на жертва. Искаме да ни съжаляват. Вечно сме “drama queen”.
Да си майка не е геройство. Не е и занаят. Не е и научен експеримент. Винаги е имало майки. И винаги ще има. Няма нужда от митологизиране на “майката светица, героиня, онази, която жертва себе си в името на детето”. Да си родител е избор. (Не съм чувала все още някой насила да раздава деца по домовете.) И да, ако някой не знае, понякога създава известни неудобства. Например – спането е физиологичен процес, също като храненето, но децата традиционно не обичат да заспиват в чалга клуб. Да си знаете.
Молове има по-отскоро. Все още не са станали задължителни. Ако все пак някой не може да живее без този моден “храм”, не е лошо да се съобразява и с останалите. Има отделени за хранене и повиване места. Както има тоалетни /щото то и акането е физиологична нужда/. И всичко е въпрос на култура, вкус, стил. Малко съм изморена от майки, които сменят памперси и бършат дупета на съседната маса в ресторант/кафене/пицария, докато други хапват салата. И те гледат лошо, когато им направиш забележка. Ама как си позволяваш?! Тя е МАЙКА! Родила е! И се мъчи всеки ден да го храни, повива, приспива! Да не ходи в мола ли? Малка ли е жертвата, която е направила с раждането.
Изморена съм и от неразбрани, угнетени, пренебрегнати жални хора с нарушени права.
Да се съобразяваш с другите на обществени места е въпрос на вкус, стил, усет, култура и манталитет. Иначе физиологични нужди – бол. И се правят на специално обособени места. То и сексът е нещо нормално, а и обикновено така се раждат бебета, но пейката в мола не е подходящо за целта място.
Няма нужда да живеем в крайности. Да кърмиш е чудесно. Така сме създадени. Това никой не го оспорва. Но малко съобразяване с другия и с неговото пространство не пречи никому.
Това, че не обичаш да гледаш кърмещи жени, докато пазаруваш, не те прави мизантроп. Не означава също и, че си „силиконова кифла“, която е забравила основната функция на женската гръд.
Това, че не обичаш, някой да размахва наакани памперси, докато се храниш, не значи, че мразиш бебетата.
Това, че не обичаш шумни хора, които те правят пряк свидетел на целия им разговор в ресторанта, не означава че мразиш хората.
Това, че не обичаш чужди кучета да ти скачат на белите дрехи и да тъпчеш животински екскременти, докато се разхождаш в парка, не означава, че искаш да свариш всички животни в казан.

Има известни разлики, нали?

Когато правата се превърнат в липса на елементарно съобразяване, нарушават правата на останалите.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

4 Коментари

  1. Браво! Чудесен текст! Поздравления от една майка на три деца, която не е кърмила в МОЛ. Понеже тогава нямаше МОЛове, и памперси нямаше даже… Можех само да се поМОЛя на “изпълкома” да ме признаят за многодетна майка. Заради един безплатен влаков билет един път годишно. Ама не го направих. Знаех си правата, но ми беше тъпо да съм “drama queen”. Времената бяха други. Сега моите деца имат деца, които не бяха кърмени по МОЛовете… Много пара за свирката! Не е ли по-съществено, че моите внуци не са “дотирани” от държавата, тъй като доходите на децата ми са “над чертата”? Ама родителите не пискат! Ето затова се гордея, че съм майка. Гордея се, че и двете ми дъщери, и снаха ми са такива майки!

  2. Много добре изказано. В тази връзка си спомням, че в другите държави съм виждала майки да кърмят на обществени места, намятайки нещо като одеалце върху тази част от разголеното си тяло, докато детето се храни. Така всичко е хем прикрито и стилно, хем работата свършена.Не разбирам защо се говори по един въпрос толкова много, когато можем да го решим с невероятна лекота…

  3. Аз живея в лондон и тук освен ако няма знак или табела които забраняват кърменето, ако някой направи забележка на кърмеща майка , има специални сдружения защитаващи правата на кърмещите майки които се занимават с това и може да се подаде оплакване. Плюс това в повечето молове има помещения за кърмене. Не е незаконно да се кърми. По незаконно е да отнемеш правото на кърмене!!! Всеки който е против кърменето на публични места трябва да се замисли дали и те самите не са били кърмени по молове , автобуси и паркове ?!? При кърмене понякога не можеш да предвидиш кога детето ще огладнее, една кърмеща майка не може да се затвори между 4 стени само защото всеки момент може да се на ложи да храни! Много често ми се случва да съм навън за да купя храна или се връщам от разходка в парка и малчо решава да съобщи на целия свят че не е нахранен! Най ми е удачно да се отбия в мола. Кажете по ли е добре да оставя гладно дете да реве докато си стигна вкъщи, само и само да избегна критичните погледи на ограничено мислещите ? Тази майка не е кърмила за да демонстрира нищо, тя е кърмила за да си нахрани детето. Както и вашата майка би направила .

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!