Това е България – България на добрите новини (06.12 – 13.12.19г.)

С вълнение и много усмивки поглеждаме за малко назад към изминалата седмица и всичко хубаво, което се случи и продължава да се случва. Вижте кои са позитивните новини и каузи, които се организират и в които можете да се включите.

___________________

140 хил. лв. бяха отпуснати за ремонт на къща музей “Алеко Константинов” в Свищов

Месец преди 157-та годишнина от рождението на Алеко Константинов, Mинистерството на културата отпусна сумата от 140 хиляди лева за ремонт и реставрация на къщата музей “Алеко Константинов” в Свищов.

Още през изминалата година министърът на културата Боил Банов беше запознат с проблемите и състоянието на музея. Средствата, които бяха отпуснати ще се използват, за да се предприемат мерки за спасяването на сградата. Ще бъде извършен основен ремонт на покрива, фасадна реставрация, подамяна на дограма и др.

Къщата е подарък от българския писател на Свищовската община, като добива статут на музей през 1926 година.

Подредената експозиция вътре е забележителна и пази спомен за времето, когато през 1877 година там е установена първата българска гражданска администрация, начело с губернатор Найден Геров.

___________________

6000 души в Добричка област ще получат хранителни пакети

Близо 6000 души в област Добрич има право на подпомагане, като те ще получат хранителни продукти от Хранителната програма на Европейския съюз за новата година.

В пакетите са разпределени около 150 тона продукти на стойност 300 000 лева. Всеки пакет включва 16 вида продукти и тежи около 25 кг.

Раздаването на помощите ще започне на 6-ти януари 2020 г. В три пункта в Добрич, както и други в останалите общини на областта.

___________________

Сдружение Ловчанци отново се организира, за да помогне на възрастни хора в нужда

От 2014 година до днес, всяка Коледа сдружение Ловчанци организира кампания за събиране на средства и храна в помощ на възрастни хора, които живеят в трудни условия. Още през първата си година инициативата събира около 1200 лева, като с всяка година средствата се увеличават. Тогава в кампанията се включват над 70 доброволци, които помагат с пространства за складиране и разпределяне на храната, парични средства, пакетиране и раздаване на пакетите по адреси. Миналогодишната кампания “Коледна вечеря за възрастни хора в нужда” успява да достигне до 50 възрастни хора в нужда, като организаторите лично носят дори дърва за огрев на нуждаещи се. Тази година българи в чужбина изразяват интерес да се включат, затова кампанията използва и пларформи като PayPal, за да имат всички възможност да дарят.

Средства се набират и тази година до 20.12.2019г., а хранителни продукти до 21.12.2019г., като част от доброволците ще осигурят покупките, а останалите ще сортират готовите пакети. На 23.12.19 се разпределят екипи по кварталите и тръгват по адреси.

Всеки, който желае може да се включи в каузата и да помогне със средства или хранителни продукти.

Всички, които имат интерес да помогнат, могат да се свържат с организаторите в тяхната Facebook страница ТУК, за да получат информация как най-лесно и ефективно да помогнат. Също може да се свържете с организаторите и на 0879 450 194.

Кампанията има за цел да се превърне в целогидишна, действаща помощ за възрастните хора, но към момента се работи по цялостната организация.

___________________

120 доброволци се включиха в засаждането на дъбова гора край Бургас

На 7 декември 2019 г. В Бургас се проведе инициатива за засаждането на дъбова гора, която беше организирана от две екоорганизации – “Зелена Странджа” и gorata.bg, с подкрепата на “Държавно горско стопанство – Бургас”, които осигуриха и фиданските.

50 дъбови фидански, както и 80 кг жълъди бяха засадени на площ от 5 дка край бургаското село Изворище. Още 20 кг жълъди ще бъдат засадени в горски разсадник и от тях ще бъдат направени фиданки, които ще се използват за подобни акции.

___________________

Неонатологията във Велико Търново вече има модерен видеоларингоскоп

Отделението по неонатология на Великотърновската болница вече разполага с модерен видеоларингоскоп, който беше дарение от стотици хора, които се включиха в кампанията, която започна тази година през месец октомври. Младо семейство дари 1000 лева, събрани от сватбеното и тържество, а малко след тях още една двойка дарява 1022 лева, отново събрани като жест вместо цветя на свтбата им.

Музикално-драматичният театър “Константин Кисимов” във Велико Търново организира и благотворителен спектакъл, от който бяха събрани 703 лева. За закупуването на апарата са били необходими 5000 лева, но фирмата за доставка на медицинска апаратура решила да подкрепи каузата и предоставила видеоларингоскопа за събраната сума от благотворителност.

Организаторите на кампанията благодарят на всички, които са се включили и са доказали за пореден път, че има хора с добри сърца, съпричастни към работата на лекарите и специалистите по здравни грижи, които ежедневно се борят за най-малките пациенти.

___________________

Антоанета Стефанова спечели два медала на Европейското първенство по ускорен шахмат

Антоанета Стефанова успя да завоюва цели два медала от европейското първенство по ускорен шахмат за жени, което се проведе в Монте Карло.

Малко преди тази своя победа, българката стана и вицешампион в надпреварата на блиц със спечелени 9,5 от 13 възможни точки. В състезанието на рапид от европейското първенсто, Антоанета спечели 8 т. от 11 партии.

___________________

580 хиляди лева бяха отпуснати за подновяването на покрива на болницата в Горна Оряховица

Започват ремонтни дейности в болницата в Горна Оряховица, като за целта бяха осигурени 580 хиляди лева, отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Това е вторият етап от цялостното обновяване на течащия покрив на лечебното заведение. Над 1.5 милиона лева са инвестирани от общината за ремонти и нова апаратура в местната болница.

___________________

Деца помагат на възрастни хора във варненско

Ученици от СУ “Васил Левски” в град Вълчи Дол, заедно с доброволци в клуб “Усмивка” организират благотворителна кампания в помощ на самотни възрастни хора от областта.

Кампанията обхваща хора над 70 годишна възраст. Със символични подаръци, хранителни продукти за празничната трапеза и разговор, децата искат да възранат усмивките на лицата им поне за малко.

Партньори в начинанието на децата е Родителски клуб към училището и ръководстовот на СУ“Васил Левски“. Ако искате и вие да се включите в кампанията на малчуганите и да помогнете на възрастните хора да не се чувстват сами в празничните дни, можете да го направите като изпратите SMS с кодова дума DMS SAMOTNI на телефон 17777 към всички мобилни оператори.

___________________

Емил Кръстев постига световен рекорд по вдигане от лег

На 28 ноември започна Европейското първенство по силов трибой към международната федерация International Powerlifting Federation (IPF). То се проведе в Каунас, Литва и в него взеха участие трима български състезатели.

Емил Кръстев е един от тяхи той успя да подобри световния рекорд по вдигане от лег в категорията до 93 кг за младежи до 23 години с резултат от 203.5 кг. Това е първото участие на Емил извън републиканските състезания, на които е бил многократен шампион.

___________________

Четири медала за страната от европейското първенство по самбо

На 7-ми и 8-ми декември се проведе и европейското първенство по самбо в Рига. България спечели два медала – един сребърен и един бронзов. Двете ни състезателки Цветелина Маринова и Таня радулова се представиха прекрасно на състезанието и донесоха радостта както за своя треньор Николай Матев, така и за всички българи.

При кадетите до 60 килограма Цветомир Иванов спечели сребърен медал, а в категория до 72 килограма Димитър Смилянов, възпитаник на клуб “Левски”, си извоюва сребърен медал. 

___________________

Доброволци спасиха единствената у нас детска белодробна болница

Доброволци спасиха от разруха единствената у нас Детска белодробна болница , която се намира в Трявна. Земята, където е изградена болницата е дарена от царица Йоана, строежът е започнат през 1937, а е завършен през 1944 година. Разполага с 60-70 стаи и е на няколко етажа. За времето си е била архитектурно чудо с много отделения за лекуване, дори кино салон, театър, училище и голяма кухня с невероятно за времето си оборудване. Сега стените са олющени, а мазилката се руши, което е опасно за малките пациенти там. Болницата, предназначена за дълготрайно лечение на деца с хронични белодробни заболявания и туберколоза, се преобрази благодарение на доброволчеството.

60 доброволци боядисаха 120 метра парапет от оградата на болницата. Голяма част от доброволците са бивши пациенти, а най-голямото дарение е дошло от Женското дружество в Козлодуй. Жените от Козлодуй събирали пари, които били достатъчни за подмяна на дограмата в занималнята, купуването на 3 хладилника и скара за стола. От ИКЕА направо доставили обзавеждането за занималнята, а пък от офиса на “Токуда” изпратили пари за купуване на нови възглавници. Това доброволчество започнало по Великден, осигурени са чаршафи, доброволци боядисват и стаите на болницата, дарения пристигнали от Германия, Благоевград, Казанлък идруги градове в страната.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!