Това е България – България на добрите новини! (10.05 – 17.05.19г.)

Завършваме седмицата с множество интересни, културни събития, които ни заливат, както и редица добри новини, които да ни усмихнат!

Споделяйте и се радвайте на всичко позитивно, което се случва! Работете за добрите каузи и идеи, защото само така можем да имаме едно по-добро утре!

___________________

Български композитор създава музиката за новата адаптация на филма “Годзила”

Композиторът Тихомир Христозов е човекът, който работи по музиката към новата адаптация на филма “Годзила”. Това не е първият му мащабен проект, той е работил за множество чуждестранни проекти като “Красавицата и звярът” и “Жената чудо”.

Самият той се определя по-скоро като самоук композитор, макар че завършва музикалното училище в Пловдив и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

С кино се занимава от 8 години, като първият проект, по който работи е “Обещания”. До филма “Годзила” стига случайно, но редакторите на трейлъра се спират именно на него. Адаптацията ще е на екран по-късно тази година.

___________________

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи третия по височина връх Канченгзьонга

Третият по височина връх Канчендзцонга (8568м.) беше покорен от българският алпинист Атанас Скатов, който след 15 часа преход постигна своята цел. На 15.05 в 04.43 ч. Българско време той е ипратил съобщението “На върха съм“.

Макар да се разболява на няколко пъти, Атанас не се е отказал от своята цел и успява да достигне до самия връх. Мястото е свещено за жителите на Сиким, сред които има неписано правило всеки, който изкачи върха да не стъпва на самия върхов купол. Точно както преди години направи и Боян Петров, сега и Атансан е стъпил няколко метра по-надолу.

Всички 23-ма алпинисти в експедицията са успели да достигнат крайната точка.

___________________

Българи се завърнаха с бронзови отличия от балканиадата по плуване за младежи и девойки в Гърция.

Общо 11 държави се включиха в балканиадата по плуване за младежи и девойки, която се проведе в Кавала, Гърция.

В отборното класиране българите се класираха на трето място със 183 точки, като преди тях бяха Турция с 350 точки и Гърция с 516.

Прекрасно представяне направи и Симеон Събев, който стана балкански шампион на 100 метра бътерфлай, а на 50 метра взе бронзовия медал. Среброто на 50 метра бруст отиде за Тонислав Събев, който постигна резултат от 29.29 секунди.

В щафетата 4×100 метра свободен стил родните плувци се класираха втори с 3:29:73 минути, както и отново втори завърши българският отбор на 4×200 метра свободен стил.

С бронзов медал се върнаха и плувците ни, взели участие в щафетата 4×100 метра съчетано, а Kамелия Стоименова получи сребро за 100 метра бруст.

Бронз грабна и Азра Янък, която финишира с 1:04.10 минути на 100 м бътерфлай.

___________________

Износът у нас расте с 8.9% за тримесечие

през първото тримесечие на годината у нас е отчетен ръст на износа с 8.9% спрямо същия период на миналата година. Вносът пък расте с 3.5%, отчетоха от националния статистически институт. Към момента като стойност внесените стоки продължават да надхвърлят изнесените. За първото тримесечие на годината са експортирани стоки за 13.9 млрд. лева и са внесени за 15.3 млрд. лева.

Извън ЕС страната ни изнася предимно за Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия и Северна Македония. Именно тези страни образуват и половината от експорта за трети страни. Общата стойност на този показател е 4.3 млн. лева, като сумата е нарастнала с 13.4% на годишна база.

Вносът идва най-много от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

Даните за търговията между България и останалите Европейски страни са за януари и февруари. Според тях през първите два месеца от годината износът на България за ЕС нараства с 9.3% спрямо същия период на 2018 година и е в размер на 6.3 млрд. лева. Основната част от експорта е за Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия.

Вносът от ЕС се увеличава спрямо първите два месеца на предходната година и достига 6.2 млрд. лева. Най-много стоки се доставят от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

___________________

Българка спечели френската награда за най-добър млад икономист за 2019 година

Стефани Станчева стана носител на престижната френска награда за най-добър млад икономист за 2019 година. Тя е преподавател по икономика в Университета Харвард в САЩ. Освен това е и научен сътрудник в националното бюро за икономически изсладвания, изследовател в центъра за изследване на икономическата политика и член на Съвета за икономически анализаи във Франция.

Стефани Станчева е фокусирана върху своята работа по “оптималното данъчно облагане” – данъчно облагане, което увеличава максимално ползите за обществото: публичните инвестици в инфраструктурата и обществените услуги, справедливото преразпределение на доходите – и минимизира разходите за стопански субекти и следователно негативното влияние върху поведението на физическите лица и компаниите, като укриване на данъци и нежелание за внедряване на иновациите.

___________________

Задържаха 30 тона нелегален тютюн за наргилета

Митничари задържаха общо 30 тона тютюн за наргиле без документи, който е открит в товарен автомобил с молдовска регистрация, пътуващ за Западна Европа. Двамата шофьори – единият с португалски, а другият с албански документи за самоличност са обяснили, че превозват сушени плодове. След сканиране с рентген обаче се е установило наличието на стока, която не отговаря на описанието и по-късно проверка на митнически служители е установила наличието на 19 палета с 14 256 опаковки по 1 кг. Или общо 14 256 кг. тютюн за наргиле. По-късно след проверката се установява, че стоката е била натоварена в нает склад в София, който се използва за депо и няма регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове. В него са открити още 15 744 кг тютюн за наргиле без бандерол. Също там са открити и 2000 кутии цигари, без бандерол за платен акциз. Образувани са досъдебни производства.

___________________

Инициативата “Семейни обиколки в София” разказва интересни истории на децата

Инициативата “Семейни обиколки в София” представялва образователна обиколка на столицата, която разказва истории по различни теми, съобразени така, че да бъдат интересни и на малки, и на големи. Разходките се организират регулярно и в тях може да участва всеки, който желае. Всяка трае около 2 часа, като начална точка е храм-паметникът “Александър Невски” и продължава с много от туристическите забележителности на столицата, като завършва до Музея на София.

Всички, които се присъединят към обиколките ще могат да научат интересни факти за столицата, живи истории и много любопитни детайли за различни кътчета на града.

___________________

Българският стартъп LAM’ON получи 30 000 долара финансиране

Българският стартъп LAM’ON беше селектиран в ТОП 10 на световните финали на The Chivas Venture 2019, които се проведоха в Амстердам. Самият конкурс цели да открои най-впечатляващите и обещаващи социални предприемачи в целия свят.

Българският стартъп LAM’ON, който разработи биоразградимо фолио за ламиниране е съсредоточен върху идеята за елиминиране както на вредните изпарения от работния процес в печатниците, така и невидимия проблем с ламинирането.

На първия елиминационен кръг, който се проведе на 7-ми май, всеки един от 20-те екипа, взели участие, трябваше да представи своя проект в 3 минути пред разнообразно жури. Екипът на LAM’ON успя да достигне до топ 10, гарантирайки си финансиране в размер на 20 000 долара.

След като екипът се представи успешно и на втория кръг, останаха само 5 проекта, които продължават към големите финали и така LAM’ON си спечелиха още 10 000 долара.

Първото място грабнаха бразилските Cataki, които разработват апликация, свързваща хората, които събират отпадъци с инсталации, които да ги рециклират.

___________________

Телефонните разговори в ЕС поевтиняват от 15 май

от 15 май всички потребители, които се обаждат от своята страна в друга държава, членка на ЕС ще плащат не повече от 19 евроцента на минута (+ДДС) и 6 цента за съобщение (+ ДДС). Новите промени на цените за международните повиквания и съобщения в ЕС са част от реформата на правилата в областта на далекосъобщенията в целия ЕС.

___________________

Още над 3 млн. лева се отпускат за детското здраве

Целта на детското здравеопазване е да се превърне в основен приоритет на това правителство. В началото на септември разчитаме, че ще започне строежът на детската болница“, каза министър Кирил Ананниев след среща с премиера, на която се съобщи и, че ще бъдат отпуснати над 3 млн. лева за детското здравеопазване. “Утре ще внеса проект на постановление в министерския съвет. С него ще предоставим средства както следва: 500 000 лева за новиа апарати за дихателна реанимация, 750 000 лева за закупуването на кувьози и 1 700 000 лева за педиатрична болница. Апаратурата ще бъде и за държавни, и за общински болници. Средствата за педиатричната клиника са предвидени в механизма за детско и майчинско здравеопазване“, съобщи още здравният министър. Финансовият ресурс ще отиде и за увеличаване на заплатите на работещите в детската болница.

___________________

За първото тримесечие БВП расте с 3.4%

През първото тримесечие на 2019 година, БПВ на страната е нарастнал с 3.4% спрямо същия период на изминалата година и с 1.1% спрямо предното тримесечие. Данните са на НСИ. Те показват и, че ръстът на икономиката се дължи преди всичко на увеличение на крайното потребление с 3.5%. Инвестициите в основен капитал са се увеличили с 2.6%.

Инфлацията от началото на годината до края на април е 1.7%, а годишното нарастване на потребителските цени (от април 2018 година до април 2019 година) е 3.7%.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!