Това е България – България на добрите новини! (26.04 – 03.05.19г.)

Нова порция седмичен оптимизъм, с който да завърши и тази седмица! Надяваме се да е била успешна, усмихната и много позитивна и за вас! Ето какво ни радваше през изминалите дни и успехите, с които се гордеем!

________________

Българин отличен с награда “Еми” за анимация

Калоян Атанасов е българинът, който ще получи наградата „Еми“ в категорията дневна ТВ продукция за работата си по анимацията “Гарванът: Легендата”.

Церемонията ще се състои на 3 май в Лос Анджелис в зала “Пасадена” пред 3-хилядна публика. Филмът, по който работи Калоян, е анимация, която разказва историята на група горски животни. Героите са озвучени от Опра Уинфри, Джон Леджънд и Лиза Коши.

Това не е първият успех за българина. The Wishgranter 5-минутна анимация, която Калоян режисира, а също е и художествен директор. За нея той печели над 20 награди от различни филмови фестивали в цял свят.

________________

Ансамбълът по художествена гимнастика със злато от Световната купа в Баку

Националният ни ансамбъл по художествена гимнастика спечели поредното си злато. Грациите ни победиха на финал със съчетание с три обръча и два чифта бухалки на форума в Баку. Оценката, която получиха Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Маделн Радуканова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс беше 25.550 точки (16.9 за трудност и 8.650 за изпълнение).

Това е вторият медал за ансамбъла ни от Баку след като получиха и бронзово отличие в многобоя.

________________

Мария Гроздева със златен медал от Световната купа и в очакване на 7-мо участие на Олимпийски игри

Най-добрата ни състезателка по спортна стрелба Мария Гроздева завоюва пореден грандиозен успех за страната в дисциплината 25 метра спортен пистолет на състезанието за Световната купа по спортна стрелба в Пекин. С този си успех тя си осигури и 7-мо поред участие на Олимпийските игри (Токио 2020).

Мария Гроздева постига и исторически успех за страната, тъй като подобри досегашното постижение на Йордан Йовчев за шест участия в олимпийски игри.

В състезанието се включиха още две българки – Антоанета Бонева, която завърши 18-та с 582 т. и Мирослава Минчева – 44-та с резултат от 574 т.

________________

Злато за родния хокей от Световното първенство в трета дивизия

4 поредни победи за България и родния хокей осигуриха първото място на Световното първенство на хокей на лед в трета дивизия.

Състезанието се проведе в София, а само в рамките на месец страната ни печели два златни медала от световни първенства.

________________

Спасиха крака на млад мъж след уникална 3D операция и поставяне на имплант

Ортопедите от ВМА извършиха уникална 3D операция и спасиха крака на 30-годишен пациент страдащ от болестта на Бехтерев. Мъжът е претъпрял 4-часова интервенция, извършена от проф. д-р Неделчо Цачев и неговият екип. Скъсяването на крака е било компенсирано с поставяне на имплант от последно поколение. Подготовката за операцията е продължила 4 месеца, тъй като това е първата подобна операция, която се извършва у нас.

За първи път у нас правим подобна реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото“, заяви проф. Цачев

________________

Наградиха единственият ученик от София, който спечели награда от “Ключът на музиката” 2019

Деян Калапишев от столичното 104 основно училище “Захари Стоянов” е единственият ученик от София, който спечели награда от Националното музикално състезание “Ключът на музиката” 2019г. Четвъртокласникът се класира на второ място и получи грамота от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Престижното отличие му връчи началникът на Регионалното управление на образованието София-град Ваня Кастрева, заедно с директора на училището и учителката по музика на младия гайдар Деян. “Да си втори в национално състезание си е страхотно постижение и нека това ти е шанс следващия път на станеш първи“, пожела му г-жа Кастрева.

________________

Над 200 души от различни религии дариха средства за ремонт на параклис в Златоград

Хората в Златоград успяха да съберат средства, с които бе направен цялостен ремонт на параклиса “Св. Атанасий Велики”. Архимандрит Висарион и свещеник Константин Атанасов – председател на Църковното настоятелство при храм “Св. Георги Победоносец” се събраха и отслужиха тържествен водосвет за откриване на обновения параклис.

В храма е изграден изцяло нова камбанария, направени са каменни облицовки на стените, подновена е дограмата, мазилката, осветлението и църковната утвар.

За ремонтирането на параклиса се включиха всякакви хора от различни вероизповедания, които дариха средства, а в деня на откриването дойдоха и да запалят свещичка. За всички бе приготвена и благословена трапеза.

________________

230 000 лева се инвестират в Свищов по проект за грижа за възрастни и болни у дома

Община Свищов получи одобрение за реализиране на проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания”, съобщиха от местната администрация. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 228 272 лв. и ще бъде насочена към предоставяне на интегрирана здравно-социална услуга за възрастни и хора с увреждания. Предвидено е и назначаване и обучение на персонала, както и закупуване на автомобил.

Основната цел на проекта е да подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на мрежа от услуги в домашна среда.

________________

Правителството отпусна нови близо 3.4 милиона лева за неотложни ремонти във Великотърновско

3.4 милиона лева ще бъдат осигурени за неотложни разходи и превантивни дейности и възстановяване на инфраструктурни обекти. Предназначени са и за почистване коритото на р. Янтра, трайното възстановяване на каменния мост над р. Белица в Дебелец, ремонт на моста край кв. “Чолаковци” на общинския път В. Търново – Дебелец, възстановяване на водосток и общински път от края на Западна индустриална зона в старата столица до новия мост при с. Шемшево. Няколко пътни отсечки също се очаква да бъдат обновени.

Ще бъде ремонтиран също покривът на болницата в Г. Оряховица, както и църквата “Свети Архангел Михаил” в кв. “Чолаковци”.

________________

Българка спечели конкурс за най-голяма детска градина в света

В италианския град Лавено Момбело лежи бивша фабрика за керамика, на брега на езерото “Маджоре”. 27 000 кв. м. площ са притежание на застрахователната компания Unipol, която решава да повери на Young Architects Competitions откриването на мащабен архитектурен комплекс от детството. Идеята е това място да се превърне в най-голямата детска градина в света. В конкурса участва и 24-годишната Симона Хаджиева от Смолян, студент в УАСГ – София, катедра “Интериорен дизайн”.

В конкурса участват общо 402 проекта, като са отличени 30 финалисти, 10 почетни, 4 златни и 3 основни награди. Проектът на българката е класиран на първо място и получава наградата от 10 000 евро. Журито, което оценява проектите, се състои от Ben van Berkel, Stefano Boeri, Mario Cucinella, Emmanuelle Moureaux, Keiichiro Sako Arne Emerson и др.

________________

Обявиха европейски конкурс за възстановяването на кино “Космос” в Пловдив

Победителят от конкурса ще получи 10 000 лева и ще изготви технически проект.

Общината обяви обществена поръчка за изработка на идеен проект за основен ремонт на киното, което в момента се разпада.

20 000 лева е общинският награден фонд. Победителят ще получи 10 000 лева, втори поред – 6 000 лева и трети – 4 ооо лева. В конкурса могат да участват и чужденци. Обществената поръчка включва пет балообразуващи показатели – най-много точки – 30 се дават за функционалност и ползваемост, 24 за иновативност, креативност, устойчивост, 18 за рационалност, 12 за архитектурен образ и 16 за прогнозна стойност на бъдещия ремонт. Участниците могат да се включат в конкурса до 14 юни, а класираният на първо място ще получи възможност и за изготвянето на технически проект.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!