Това е България – България на добрите новини! (17.05 – 24.05.19г.)

Наред с хубавите празнични дни ви поднасяме и редица позитивни новини, които да ви окуражават, радват и стоплят сърцата! Вижте ги!

_______________

Кампанията “Книги за смет” събра близо 14 тона пластмасови отпадъци за рециклиране

Близо 14 тона пластмасови отпадъци за рециклиране успя да събере седмото издание на кампанията “Книги за смет“. В тазгодишното издание се включиха двойно повече хора в сравнение с миналата година. Идеята на инициативата е срещу предоставен килограм пластмаса хората да получат книга по избор. Тази година “Книги за смет” се проведе в 5 града в страната, като във всеки е имало по два пункта за събиране на пластмаса и раздаване на книги.

_______________

Започва облагородяване на междублоковите пространства в София чрез програмата Зелена София

Започна кандидатстването по програма “Зелена София” на Столична община. Програмата цели да облагороди зелените площи, които са общинска собственост в междублокови пространства и локални градинки. Проектите ще се осъществяват в пряко сътрудничество със Столична община и гражданите. Материали и оборудване за дейности като озеленяване, подмяна и/или ремонт на елементите на парково обзавеждане и създаване на зони за отдих ще се предоставят безвъзмездно от Столична община на кандидатите с одобрени проекти.

За кандидатстване се допускат всички етажни собствености в Столична община, регистрирани в районните администрации по чл. 46б от ЗУЕС или сдружения на собственици, вписани в регистъра по чл. 44 от ЗУЕС и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани на територията на Столична община по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или Закона за народните читалища.

Проектите се подават в районните администрации, на територията на които се намират терените, за облагородяването на които е разработен проектът. Крайният срок за подаване на предложения е до 17:00 ч. на 20.06.2019 г. в деловодството на съответната районна администрация.

На представителите на одобрените проекти ще бъдат предоставени безвъзмездно дървестна и храстова растителност, цветя, тревна смеска, паркова мебел, боя и др. И инструменти и машини – лопати, мотики, ножици за храсти и жив плет, косачки и храсторези и др.

_______________

Ивет Лалова с пореден успех и класиране за участие за пети път в олимпийски игри

Най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова постигна нов рекорд в началото на сезона, като спечели бягането на 200 метра на турнира “Голдън При” в Осака, Япония и с това си осигури участие за пети път в олимпийски игри!

Тя завърши първа състезанието, като постигна резултат от 22,55 секунди на 200 метра, което е и рекорд за турнира. “Моят сезон започна с прекрасен резултат“, коментира Ивет Лалова. “Рекорд на турнира и квота за олимпийските игри в Токио и световното в Доха. Не знам какво можеше повече да искам от днешното бягане. Благодаря ви за подкрепата. Желая на всички много здраве и успех!“, допълни още тя.

_______________

1733 деца спасени от изоставяне, благодарение на социални работници

Министерството на труда разпространи справка, касаеща работата на социалните служби през изминалата година. Министър Бисер Петков обясни, че “основният приоритет на социалните работници е децата да се орглеждат от своите майки и бащи.“. “В тази връзка се осъществяват редица дейности за подрепа на семействата и повишаване на родителския капацитет чрез осигуряването на подходящи социални услуги, оказване на финансова подкрепа и др. Показателен пример в това отношение е дейността на социалните работници по превенция на изоставянето. Благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство“, обясниха от министерството.

Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на контролния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение. Извеждането на дете от биологичното семейство като мярка за закрила се предприема винаги след обстойно проучване и изчерпване на всички възможности за закрила в семейството или в разширения семеен кръг. През 2018 г. 731 деца са били настанени в семейство на роднини и близки.

Изключение правят единствено случаите, в които при различни причини се налага спешното извеждане на детето. При тях главната цел е връщането на детето в родното семейство. Работата в тази посока включва всички дейности за подкрепа на семейството, за да се гарантира най-добра среда за отглеждане на детето. През 2018 година социалните работници са работили по 1235 случая за реинтеграция на деца в семейството. В 495 от тях децата са се върнали при своите родители. По много от останалите слузаи работата продължава и през настоящата година“, уточняват от министерството. 

_______________

Множество медали за България от Европейското по канадска борба

Българските състезатели от Европейското първенство по канадска борба, което се проведе в Гърция, могат да се похвалят с награди от всеки един състезателен ден! В първенството се включиха и участниците от Националния отбор на хора с увреждания. Те също завоюваха медали и много престижни награди, доказвайки, че могат да се борят и да постигат страхотни успехи!

_______________

Плаж “Болата” влезе в ТОП 20 на най-красивите плажове в Европа

Сайтът European Best Destinations направи класация за най-красивите плажове в Европа. В нея влезе и красивият плаж “Болата”, който зае 16-та позиция. Прекрасният залив се намира в близост до нос Калиакра, до с. Българево и на 13 км. от гр. Каварна.

Първото място беше за плаж “Пасяча” близо до Дубровник. В класацивта се подредиха още плажове от Испания, Англия, Черна гора, Гърция, Корсика, Франция, Италия и Румъния.

_______________

Реклама на туризма ни спечели 2 награди от престижен фестивал

Злато в категория “Комуникационен проект в публичния сектор” и сребро в най-оспорваната категория “Дигитална кампания или проект” спечели Министерството на туризма за интегрираната си комуникационна кампания на пазар Великобритания.

За престижните отличия в 19-то издание на фестивала за комуникации “PR Приз 2019 influencing the influencers“, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността, се състезаваха общо 92 проекта в 14 категории.

Кампанията за пазар Великобритания премина под надслов “The Great Swap” (Голямата размяна), а акцентът беше върху основните продукти – летен и зимен туризъм, културно-познавателни обиколки, балнео и спа, вино и кухня, природа, сити брейкс и др.

За комуникация на България на пазар Великобритания и за целите на провеждане на кампанията бе разработен сайтът www.thegreatswap.co.uk. Британските граждани можеха да участват като “разменят” шега за шанса да играят за почивка в страната ни по свой избор – 3 едноседмични зимни или 3 едноседмични летни почивки.

Рекламата достигна до милиони и пожъна невероятен успех.

През изминалата година у нас са дошли над 389 хил. граждани на Великобритания с цел туризъм. Това е над 15% ръст спрямо показателите от 2017 година.

В първите три месеца на 2019 година пък у нас са дошли 80 хил. души, което е близо 51 на сто повече в сравнение със същия период на 2018 г. 

_______________

Отпускат 8 млн. лева за болницата в Ямбол

Допълнително 8 100 000 лева за ямболската болница бяха одобрени от министерски съвет. Средствата са за довършване на сградата на новата болница в града, която трябва да обедини всички съществуващи малки клиники и отделения, много от които в ужасно състояние. Средствата ще бъдат отпускани на части, като тази година ще бъдат отпуснати 8 милиона. До 2021 година болницата ще получи 27 милиона лева.

_______________

Ултрамаратонецът Ради Милев с нов рекорд

Ултрамаратонецът Ради Милев, който е на 71 години постави нов световен рекорд в ингария, където измина 711 километра само за 6 дни. В маратона са се включили бегачи от 5 континента, а българинът успя да постави нов световен рекорд и да подобри последния от преди 26 години в категория над 70-годишни.

_______________

“Дойче банхоф” купи завода за ремонт на вагони в Карлово

Германската железопътна компания “Дойче банхоф” стана новият собственик на завода за ремонт на вагони в Карлово. Сделката е сключена преди седмици. Очаква се работата в завода да бъде подновена, като ще бъдат разкрити 300 работни места. Предприятието трябва да заработи през септември, като първоначално ще се обявят 70 нови работни места, а в следващата година и половина ще се открият общо 300.

_______________

Направиха първа копка на интерконектора с Гърция

Тази седмица беше поставено началото на строителството на междусистемната газова връзка между България  и Гърция. “Проектът IGB е един от ключовите за изграждането на Европейския енергиен съюз. Днешният ден е исторически за всички европейци – както за тези, които живеят в Гърция и България, така и за всички останали, включително Брюксел. Проектът ще съдейства за повишаване на енергийната сигурност и по-дпбре интегриран регионен газов пазар. IGB осигурява ключовите елементи от стратегията на ЕС за развитие на сигурността и устойчивата енергетика. Твърдо съм уверен, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 година.“, каза заместник-председателят на ЕК, отговарящ за енерийния съюз Марош Шефчовиш.

Изграждането на газовата връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Връзката ще е с дължина 182 км., от които 150 са на българска територия. 

_______________

Започна процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене

Процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ “Белене” е публикувана в брой С176 на Официалния вестник на Европейския съюз, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Срокът за получаване на заявления са участие в процедурата е до 90-я ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на ЕС.

Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца.

_______________

Български студенти участват в проект за създаване на очила и обувки в помощ на незрящи хора

Български студенти от Русенския университет взеха участие в разработването на очила и обувки, които да помагат на незрящи хора. В проекта са взели участие още студенти от Литва, Белгия и Великобритания.

Целта е да се помогне на незрящите хора и да се облекчи ежедневието им в градска среда, като избягват локви, дупки и други неравности по пътя.

Обувките са с вградени ултразвукови сензори с обхват до метър и половина, а очилата с две камери, засичащи всякакви обекти около човека, както и изкуствен интелект. Идеята е да се даде възможност на незрящите без помощта на други помощни средства да се предвижват по-лесно и правилно. Създателите на проекта се надяват да привлекат вниманието и на бизнеса, аз да може самият проект да се реализира до край. Цената на комплект очила и обувки не би трябвало да надвишава 67 долара, или близо 120 лева.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!