Това е България – България на добрите новини! (22.03 – 29.03.19г.)

На прага на прекрасния април изпратихме официално зимата и отворихме врати и души за настъпващата пролет! С всичко хубаво, което ни заобикаля, пробуждайки се, ние продължаваме да откриваме и да ви показваме хубавите новини от страната, за да допринасяме за слънчево и позитивно настроение! Вижте доброто от тази седмица:

В Италия публикуваха книга по стихотворение на Атанас Далчев

Младият български илюстратор Калина Мухова издаде втората си книга “Балконът” по едноименното стихотворение на Атанас Далчев. Книгата беше публикувана в Италия от издателство “Тунуе” няколко месеца след като заглавието се появи и у нас, благодарение на издателство “Точица”. Преводът на стихотворението в италианското издание е на Алесандра Бертучели. “Това е книга без думи, подсказана от едно прочуто стихотворение на Атанас Далчев. Историята тук я разказват картинките. Един балкон без врата и едно семейство, което живее затворено и съвсем не подозира за съществуването му. Можеш ли да познаеш какво се случва по-нататък?”, пише в описанието на книгата в сайта на издателството.

Калина Мухова е и един от авторите, взели участие в миналогодишната изложба на илюстрации на Международния панаир на детската книга в Болоня.

Незрящо момче изкачи връх Мусала

С помощта на доброволческа инициатива за първи път у нас незрящо момче успя да изкачи най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала. Той бе покорен от Цветан, придружен от своите водачи – Захари и Виктория.

“За първи път изкачвам Мусала. Първо бях с моторна шейна, а после тръгнахме да катерим. Бях вързан за Захари с въже и алпийска седалка. Нямаше места, на които се притеснявах, макар че имаше доста стръмни склонове. На върха се чувствах свободен, на високо – като че ли съм накрая на света. Много хубаво преживяване”, каза Цветан пред Нова телевизия и сподели, че това е негова сбъдната мечта.

У нас представят най-голямата колекция от печати за благославяне на хляба

Най-голямата колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове, събирани до момента, може да бъде разгледана в регионалния исторически музей в София. В нея са включени йерусалимии (изображения върху платно), щампи и икони. Основен акцент са печатите за просфора и домашните обредни хлябове, изработени от различни материали като дърво, мрамор, алабастър и бронз. Те са използвани за благославяне на хляба в храма, както и за домашни обреди.

Изложбата ще продължи до 30 юни в Регионалния исторически музей в София.

Учени от БАН създадоха батерия от ново поколение

Учени от БАН, заедно със свои колеги от СУ “Св. Климент Охридски” създадоха батерия на бъдещето. Това е уникална българска разработка, която може да предизвика революция в съхраняването на енергия. Батерията на бъдещето е създадена като са заменени литиевите йони с по-евтините, по-безопасните и по-екологичните и лесно достъпни в природата натриеви йони. Така и едно от предимствата на натриево-йонната батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. Използването на натриевите йони за съхраняване на енергия може да бъде приложимо в различни сфери. Водещата организация по проекта е Институтът по обща и неорганична химия при БАН. Партньори са Институтът по лектрохимия и енергийни системи на БАН и Факултетът по химия и фармация на СУ “Св. Климент Охридски”.

БАН разработва хранителни добавки за лечение на различни заболявания

До няколко години Българската академия на науките ще създаде хранителни добавки, които ще подпомагат лечението на различни заболявания. Към момента проектът и разработките са заложени в Националната научна програма “Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина”, която се финансира от Министерството на образованието и науката.

Проф. Павлина Дулашка обясни за БГНЕС, че “Целта на тази програма беше да се използват богатите природни ресурси, с които държавата ни разполага, да се изолират биологично активни вещества, които ние пречистваме. Разработените продукти ще се тестват за невронегативни, антивирусни, антитуморни и регенериращи свойства”.

Доц. Ива Угринова, която е директор на Института по молекулярна биология и ръководител на един от осемте пакета, заложени в програмата каза, че са започнали работа по програмата и вече имат резултати. “Получихме обнадеждаващи резултати, свързани с биологичната активност на една субстанция, която се извлича от растението канабис. Тук бързам да разгранича съставката, с която ние работим от тази, която има психотропно действие. Ние не работим с нея. Те са две различни субстанции. Резултатите показват, че тази субстанция притежава много висока антитуморна активност. Искаме да изучим механизмите и да разберем на какво се дължи това“, заяви доц. Угринова.

200 стартъпи у нас ще бъдат финансирани от “Иновейшън акселерейтър България”

Новият фонд за ускоряване и начално финансиране има ресурс от 30.5 млн. лева, като от тях 27.4 млн. лева се осигуряват от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК), а останалите са набрани от частни инвеститори.

Ресурсът е предназначен за предприемачи в най-ранен етап на развитие на своя бизнес. Планът е средствата да се разпределят межди 200 компании, като инвестициите във фаза ускоряване ще са от 50 хил. лева до 100 хил. лева, а във фаза начален етап могат да достигнат и 2 млн. лева.

Стартъпите, върху които е фокусирано финансирането, ще са за компании, които стартират бизнеса си в сферата на здравеопазването, образованието, грижата за възрастни хора, транспорта и логистиката, леката промишленост, дигитализацията и други.

Освен финансовата подкрепа, фондът ще осигурява и възможност за менторство и стратегическа подкрепа на компаниите, както и връзка в бизнес мрежи.

До края на тази година се очаква да бъдат задвижени процедури за още 220 млн. лева, а до края на лятото трябва да завърши изборът на мениджър на фонд „Мецанин“, който ще насочи 55 млн. лева към вече съществуващи компании, които търсят растеж. Предстои и откриването на процедура за създаване на нов фонд за финансиране на стартъпи.

Велико Търново привлече европейски средства за нова общинска програма за качеството на въздуха

Община Велико Търново си осигури европейско финансиране за актуализация на общинската програма за качество на атмосферния въздух. Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Велико Търново Даниел Панов подписаха в сряда договора за проекта. Средствата са осигурени по оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020г.

Целта на проекта е да бъдат ясно планирани и взети конкретни мерки за намаляване на вредните емоции и достигане на установените норми за фини прахови частици във въздуха. Освен това се очаква и да могат да бъдат конкретно посочени основните източници на замърсяване.

Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца, а безвъзмездната финансова помощ е в размер на 180 000 лева и обхваща 100% от стойността на инвестиционното намерение.

Със 7.5 млн. лева са нараснали приходите от ловен туризъм през 2018 г.

Организираният ловен туризъм през 2018г. е донесъл на страната приходи в размер на 7.5 млн. лв., което е с 900 000 лв. повече от 2017г.”Другото голямо предимство на страната ни са трофейните качества на дивеча. Нашият едър дивеч има изключително добри генетични заложби, гарантиращи и чудесни трофеи с високи оценки по световни стандарти. Това може да се види на щанда на Изпълнителната агенция по горите и държавните предприятия“, каза още министър Порожанов.”

БДЖ отваря почивните си бази за деца от приемни семейства

Държавните железници отварят почивните си бази за деца от приемни семейства и техните родители от Националната асоциация за приемна грижа. От 1 до 5 април в планинската станция в Паничище ще бъде настанена и първата група. Кампанията е под надслов “Очаквана ваканция” и ще обхване базите на БДЖ в цялата страна. Държавният холдинг възнамерява да осигури освен почивни станции и безплатен транспорт, както и много забавления за необходимата почивка.

Вярваме, че всички ние трябва да имаме отношение и да помагаме на децата. Инициативата на БДЖ е една малка стъпка в тази насока. Отворени сме за партньорство с всички организации, които подкрепят деца в неравностойно положение и сме убедени, че всяка подадена ръка гради един по-добър свят. Благодарим на НАПГ и нашите партньори за възможността да подарим тези няколко щастливи дни на децата“, коментира изпълнителният директор на БДЖ Никола Василев.

По време на престоя за децата и техните семейства ще бъдат организирани разнообразни занимания – екскурзии до известни забележителности в района, игри и събития. Ненчо Балабанов пък ще забавлява благотворително децата на 2-ри април.

Целта е този вид ваканции да станат традиционни и да привличат все повече организации, които да се включат, за да може да се достигне до всички деца и техните родители.

Младежи направиха дарение на пловдивската болница с апарат за недоносени бебета

Отделението по неонатология в университетската болница „Пловдив“ се сдоби с последно поколение билирубинометър. Апаратът е дарение от младите хора в Rotaract Club Plovdiv-Puldin. Инициативата за набиране на средства за неговото закупуване е започнала през ноември 2018 г. С проекта „ВдъхновиМе“, който е събрал над 300 души в Дома на културата „Борис Христов“, за да се запознаят с историите на успешни и вдъхновяващи българи, пример за младите поколения. През декември последва и Коледен базар, както и концерт, на който се досъбраха средствата, нужни за да подпомогнат благородната кауза.

Апаратът позволява безкръвно и неинвазивно лечение за жълтеница и спестява многократни убождания, както и болката при вземане на кръв. С това се намалява и рискът от последващи инфекции, а изследването трае няколко секунди и е изключително щадящо, особено за недоносените бебета, много от които са и в кувиоз.

166 платформи в защита на щъркелите бяха монтирани в Югоизточна България

Електроразпределение Юг постави 166 нови платформи, които имат за цел да обезопасяват разположените на стълбовете гнезда на щъркели. Кампанията се извършва редовно през миграционния период на птиците.

Към момента от Електроразпределение Юг са монтирали общо 2493 платформи. Инициативата стартира през 2009 година и е съгласувана със съответните регионални инспекции по околната среда и водите.

С над 3 млн. лева рекултивират старото сметище в Свищов

Средства в размер на 3.1 млн. лева бяха отпуснати на Община Свищов от Управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Сумата се отпуска за реализиране на проект „Закриване и рекултивация на депо за твърди битови отпадъци, община Свищов, м. Ненова шатра“.

Депото е с площ от 48 900 кв. м. И е в експлоатация повече от 40 години.

Проектът включва изпълнение на строително-монтажни работи съгласно изготвения технически инвестиционен проект и изпълнението на техническата и биологичната рекултивация на депото за твърди битови отпадъци.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности за техническата рекултивация е до 7 календарни месеца, а за биологичната рекултивация е 36 месеца от датата на подписването на Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа.

Към Луната лети българска камера

Българска камера лети към Луната. Главният конструктор е инж. Д-р Петко Динев. Уредът е монтиран на израелския космически апарат “Берешит”. Точно на 3-ти март, българската бордова камера направи “селфи” и засне Земята от 37,6 хиляди км. разстояние.

Инж. д-р Петко Динев е автор не само на конструкцията, но и на кода и схемите на пътуващия в Космоса оптически уред.

“Можем с гордост да кажем, че изделието е дело на български ум и ръце“, заяви Динев, който е доктор на науките в САЩ. “Всичко свързано с работата по камерата е направено или от българи, или в България – всичките й платки са тествани у нас, насищането на компоненти върху тях също е направено в България, камерата е сглобена в офиса на компанията в Бока Ратон, Флорида“, също от българи”, добави още той. На 4-ти април се предвижда „Берешит“ да влезе в орбитата на Луната. Очаква се камерата да започне да снима щом кацне, което трябва да е на 11 април. Инж. Д-р Динев прогнозира, че на Луната камерата постепенно ще се самозагрява и не след дълго ще се разруши. Затова е и конструирана така, че да издържи минимум два дни на територията на Луната и да направи максимален брой кадри.

Социалният център в Благоевград има нова зала по кинезитерапия

Общностния център за ранно детско развитие в Благоевград вече е с напълно оборудван и обновен кабинет по кинезитерапия. Той разполага с необходимите уреди за рехабилитация на хора с двигателни затруднения. В Центърът се предлагат и услуги, свързани със здравно консултиране и интеграция на деца от уязвими групи.

Отделението по хемодиализа в Добрич е изцяло обновено

Отделението по хемодиализа в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрив е изцяло обновено. То разполага със 7 нови хемодиализни апарата. Проектът се реализира със средства, които отпусна Министерство на здравеопазването през миналата година. Сумата, която Добрич получи беше 130 000 лева. Отделението е ремонтирано и обновено със средства и на лечебното заведение и спонсори.

Момче с аутизъм печели медали по плуване

Емил Кондев е истински герой – той се ражда с аутизъм и страх от водата. Днес обаче той е истински шампион! Емил е първото дете със специални потребности, с което треньорът му Петър Георгиев започва работа преди 4 години. И двамата постигат страхотен успех. Не само, че детето преодолява своя страх от водата, но и на тазгодишната церемония по награждаване на най-добрите спортисти в Пазарджик, той е отличен с медал за “Воля и победа”. През месец май на Емил му предстои състезание по плуване, в което ще участват деца със затруднения в развитието.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!