Това е България – България на добрите новини! (30.03 – 05.04.19г.)

Напук на променливото време ние съвсем не променяме нито традицията, нито хубавото си настроение с петъчните добри новини от седмицата. Стават все по-вече, стават все по-позитивни, по-вдъхновяващи и ние вярваме, че времето положителните новини да намерят място в ежедневието ни и да се преборят с негативния информационен поток, е настъпило.

22 млн. лева инвестира MD Elektronik в германски завод във Враца

Официално първа копка на новия завод за автомобилни кабели на германската семейна компания MD Elektronik ще бъде направена следващата седмица.

Строител на завода ще бъде плевенската компания “Хоризонт – Иванов”, която вече има опит с реализирани проекти на германската Leoni в Плевен, индийската Varroc и “Язаки” в Димитровград. “Производствената сграда ще се строи на пълен инженеринг, а договорът за първия етап възлиза на почти 6 млн. евро“, съобщи пред “Капитал” Светлослав Богалински – директор бизнес развитие в “Хоризонт – Иванов”.

Строителството трябва да приключи до края на тази година, до началото на декември, което ще позволи монтажът на оборудването да се извърши в рамките на същия месец. Така, според предварително зададения график, в началото на следващата година трябва да въведем сградата в редовна експолатация“, каза още той. Проектът е изготвен от екип на “Инт арх” с ръководител арх. Мария Попмаркова, а надзорът ще се изпълнява от SGS България.

Очаква се производството да започне от 2020 г., като в началото ще бъдат открити около 300 работни места, съобщиха от немската компания. С достигането на пълния капацитет на работа се очаква в компанията да заработят 1000 души.

9 млн. лева ще се инвестират в ремонт на 19 км. от пътя Миндя – Присово

Над 9,3 млн. лева е инвестицията за основен ремонт на 19 км от третокласния път Миндя-Присово. Отсечката е основна и най-пряка връзка на пет големи села – Миндя, Къпиново, Церова Кория, Пчелище и Присово в община Велико Търново.

Ремонтните дейности се извършват без да спиране на движението, но се налага шофьорите да бъдат изключително внимателни и да спазват ограничителната скорост. Близо година откакто е стартирал ремонтът, краят на строителните работи се очаква да бъде през месец май, като предстои да се положи асфалтова настилка, ремонт на пътните принадлежности – банкети и канавки, възстановяване на отводняването, нова хоризонтална маркировка, пътни значи и мантинели.

Министерството на образованието започва три национални проекта

9 586 973, 17 лв. е общата сума за ремонтни дейности на образователната инфраструктура в област Добрич за програмен период 2014-2020г. По ОП “Региони в растеж” и Програмата за развитие на селските райони ще бъдат извършени ремонтни дейности с включено оборудване и обзавеждане на 6 училища и 2 детски градини в Добрич.

На гражданския диалог “Европа в нашия дом”, който се проведе в Добрич взеха участие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Таня Петрова от Парламентарната комисия по образованието, народен представител от Варна и народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова. На провелата се дискусия министър Вълчев съобщи и новите три проекта, по които започва работа Министерството на образованието и науката по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Първият е продължение на проекта “Твоят час” в частта дейности за преодоляване на образователните трудности. Вторият е допълнително обучение на български език в детските градини. И “Образование на бъдещето” – проект, по който ще се финансират дейности по интереси в областта на дигиталната креативност от първи клас. “Нашата политика ще бъде да насърчаваме културата за иновации с всички инструменти, не самоцелни иновации, а ползотворни“, посочи още министърът.

Два нови кувьоза бяха закупени благодарение на кампанията “Капачки за бъдеще”

Кампанията “Капачки за бъдеще” ще осигури още два нови кувьоза в помощ на недоносени бебета за лечебните заведения, които се нуждаят от апаратурата. Така, общият брой на закупените досега кувьози ще стане 8. Инициативата, която стартира преди година и половина има за цел масовото събиране на капачки в помощ на недоносените бебета. Събраните пластмасови капачки се продават за рециклиране, а парите от тях се влагат в закупуването на кувьозите.

На 13.04.2019г. пред Националния стадион в София и пред МЕТРО 1 в Пловдив, както и на 07.042019г. Във Варна, Враца, Плевен, Шумен и Велико Търново, ще се проведе четвъртото голямо събиране на капачки.

Целта на организаторите е до края на годината да се съберет 100 000 кг. рециклирана пластмаса, които да осигурят 12 дерени кувьоза.

Изграждат паметник на Златю Бояджиев в родното Брезово

30 000 лева ще бъдат инвестирани в изграждането на бронзов паметник, с който да бъде увековечен художникът Златю Бояджиев в родния си град Брезово. Той ще бъде поставен пред Общината. “Ще поканим трима скулптури от Пловдив и Карлово да предложат свои проекти, които ще бъдат публично обсъдени“, заяви кметът на Брезово – Стоян Минчев.

С победителя от конкурса ще бъде сключен договор за възлагане на изработка на паметника.

Монументът се очаква да бъде тържествено открит на 21 септември по повод празника на града и честване на половин век, откакто Брезово е обявен за град.

Започва цялостно озеленяване на Благоевград

Общината възлага проект за цялостно озеленяване на основни точки в града. Това ще включва терени около улици, междублокови пространства и изграждане на зелени пояси. “Знаете, че средствата за озеленяване и поддържане на зелената система за 2019 година са завишени в пъти, в сравнение с минали години. Средствата за измиване на улици също са значително повече. В момента се изпълнява проект по Трансгранично сътрудничество за изграждането на 5 сондажни кладенеца, за напояване на зелени площи. Навсякъде в града поставяме и цветна украса“, заяви кметът Камбитов. Той обърна внимание и на проблема със замърсяването на въздуха в Благоевград, който е най-осезаем през зимните месеци. Към момента фините прахови частици в града са в норма.

103 777 лева инвестират в опазване на защитените видове в природен парк “Златни пясъци”

Десетки защитени видове в природен парк “Златни пясъци” ще бъдат съхранени с помощта на европейски средства. Проектът, по който се работи е “Подобряване на природозащитното състояни на видове и типове природни местообитания на територията на мрежата Натура 2000”. Общата стойност на проекта е 103 777 лева.

Той е стартирал на 20.09.2018 г. година и се очаква да приключи на 20.10.2023 г. Основната цел е подобряване на природозащитното състояние на видовете и типовете природни местообитания от мрежата на Натура 2000., които са докладвани като неблагоприятни и в лошо природозащитно състояние на територията на парка.

Чрез този проект ще бъдат съхранени ценни природни местообитания и видове от национално и европейско значение, които в момента са силно застрашени. Факторите, които най-силно влияят на това са ограничените паркови площи, туристическото присъствие, замърсяването и влиянието на пътната инфраструктура.

Наградиха победителите в конкурса за бъдещи учители

Близо 400 млади педагози взеха участие в конкурс на тема “Най-важният урок. Посление към бъдещите ми ученици”. Кампанията е продължение на проекта “Твоите 25 причини да избереш България” на маркетинговата агенция “Прайс, Уотърхаус, Купър”. 11 есета на бъдещи учители, взели участие в конкурса, успяха да привлекат вниманието на журито и бяха наградени на специална церемония в президентството. Отличените бъдещи учители получават по 6000 лева годишна стипендия.

Ивет Горанова с първи медал за България от Европейското по карате

Ивет Горанова грабна бронзовото отличие на Европейското първенство по олимпийско карате за мъже и жени в Гуадалахара (Испания). Тя взе участие в категорията до 55 кг., където победи световната шампионка Анжелика Терлюга с 2:0.

С този успех Ивет Горанова стана и първата жена в историята на българското олимпийско карате с медал от Европейското първенство!

Ансамбъл “Пирин” на световен фестивал в Палма де Майорка

Ансамбъл “Пирин” взима участие в първото издание на “Световен Фолклорен фестивал”, който се провежда от 1 до 7 април в Плама де Майорка. Фестивалът има конкурсен характер с участници от всички континенти.

Мартина Апостолва беше отличена за най-добра актриса на кинофестивал в Хонконг

Актрисата Мартина Апостолова взе награда за най-добра женска роля на 43-я международен фестивал в Хонконг. Тя получи своето отличие за ролята си във филма “Ирина”, режисиран от Надежда Косева.

Филмът пресъздава историята на млада жена, която живее в малко градче в България и работи като сервитьорка. В деня, в който я уволняват от работа, мъжът й претърпява тежка катастрофа и това преобръща целия й живот. Поради тежката ситуация, в която се намира тя и семейството й, Ирина решава да стане сурогатна майка, за да помогне и спаси всички от тежкото положение, в което се намират.

Филмът е продукция на Арт Фест в копродукция с Фронт Филм, Доли Медиа Студио и Райт Солюшънс, с подкрепата на ИА “Национален филмов център”, Програма “Творческа Европа” МЕДИА на Европейския съюз и Югоизточна европейска филмова мрежа. Сценарият е на Светослав Овчаров, Боян Вулетич и самата Надежда Косева, а оператор е Кирил Проданов.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!