Това е България – България на добрите новини! (14.06 – 21.06.19г.)

Хубаво време и хубави новини!

______________

Увеличават заплатите в спешна помощ с 15 млн. лева

Допълнителни 15.4 млн. лв. за здравното министерство отпусна кабинетът. Средствата са за увеличение на заплатите в спешната помощ в изпълнение на ангажимент за скок на възнагражденията на персонала в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения в болниците, субсидирани от МЗ за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

“В Концепцията за развитие на системата за спешна помощ е заложена като стратегическа цел подобряване структурата на системата чрез интеграция на двете основни части на системата – извънболнична и болнична спешна медицинска помощ, което да позволи непрекъсваемост на обслужването на спешния пациент и да гарантира своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ. Изграждането на интегрирания модел за развитие на спешната медицинска помощ представлява структурна промяна, която налага и промяна на разходите за персонал”, обясниха от Министерския съвет.

______________

Милен Русков е тазгодишният носител на Вазовата награда

Българският писател Милен Русков е избран единодушно от комисия да бъде тазгодишният носител на националната литературна Вазова награда, обяви родственикът на писателя Иван Вазов и почетен гражданин на Сопот проф. Григорий Вазов.

Милен Русков е автор на четири романа. През 2017 г. последната му книга “Чамкория” е отличена с наградата “Елиас Канети” за втори път, след като през 2013 г. я получи за “Възвишение”.

В категорията за детска литература комисията е определила наградата да получи видео блогърката Изабел, която тази година издаде и първата си книга “Щастливей” в каталога на издателство “Егмонт”.

______________

9-годишната Ивайла Иванова от Варна спечели международен конкурс за авторска песен

9-годишната Ивайла Иванова от Варна спечели международен конкурс за авторска песен в Турция. Парчето – победител е “Моят Бийт”. Тя извоюва наградата на престижния Международен фестивал “ART TALENTS” 2019, който се проведе в Кушадасъ. В конкурсната част за авторска песен Ивайла впечатли журито с огромния си талант и артистизъм и спечели не само златото, а и сърцата на публиката. Песента – победител вече има и професионален видеоклип. Това е втората авторска песен на талантливото варненче. След дебютната й с рапъра Кристо – “Няма нищо невъзможно”, сега тя реализира самостоятелен проект. За сюжета за “Моят бийт” е избрала да покаже част от реалния си живот, надявайки се да даде добър пример на връстниците си. Ивайла Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна, с профил пиано. От 3 години изучава пеене в школата на Мила Маврова и има завоювани над 20 първи награди от конкурси в България, Германия, Италия, Сърбия, Турция, Черна гора и др.

______________

Мирела Демирева с бронз от Диамантената лига, заминава за Доха

Мирела Демирева е четвъртата българска лекоатлетка с квота за шампионата след Радослава Мавродиева (тласкане на гюле), Ивет Лалова (200 метра) и Габриела Петрова (троен скок).

Тя е спортистка от “СКЛА Берое“ – Стара Загора в дисциплината висок скок. Най-добрият ѝ личен резултат е 200 см. Двукратна европейска вицешампионка (2016, 2018), шампионка на Балканското първенство (2018) и Диамантената лига (Рабат, 2018), балканска шампионка младша възраст (2006). Петкратна шампионка на България (2007, 2008, 2011, 2013, 2014). Двукратна шампионка на България в зала (2008, 2009). 

______________

Поставиха първата инжекция за спинална мускулна атрофия у нас

На 12 юни бе поставена първата инжекция за спинална мускулна атрофия у нас. Манипулацията се извърши в Александровска болница. Разходите се поемат от Националната здравноосигурителна каса, като първите 4 инжекции струват около 300 хил. евро. 

Първият българин, имащ възможността да се подложи на лечението, е 15-годишният Александър от Русе. Момчето научава за заболяването си навръх 14-ия си рожден ден и е със спинална мускулна атрофия Тип 3. 

“Чувствам се доста радостен, най-сетне лъч надежда след толкова време борба да получа това лечение. Най-сетне имам шанс за нормален живот.” – казва момчето.

Манипулацията е преминала успешно, като не са се появили нежелани реакции. След 2 седмици на Александър му предстои втората доза. 

Проф. Ивайло Търнев заяви, че една от причините за така забавеното одобрение на ваксината у нас била, че медикаментът не бил регистриран. Лечението на спиналната мускулна атрофия у нас е достъпно само за лица до 18-годишна възраст. На пазара вече има и перорална терапия за пълнолетни пациенти, която скоро ще бъде регистрирана. 

______________

Българинът Ясен Тодоров спечели второ място на престижен конкурс на National Geographic

Фотографията е заснета, когато Тодоров пилотира самолета. Той споделя, че заснемането на идеалния кадър не е било никак лесно, защото е имало силни ветрове, които са възпрепятствали работата му. Една от мечтите му винаги е била да заснеме подобна снимка на тези две писти, защото рядко се появяват на кадри. Авторът споделя още, че за да прелети над летището, е издействал специално разрешение.

Класически музикант по професия, Ясен Тодоров започва да се занимава с летене в началото на 2000 година, като в момента е инструктор и съчетава полетите със страстта си към фотографията, за да улавя уникални снимки на света от птичи поглед.

Това е поредното отличие за българина, който има награди от международни фотографски конкурси в Москва, Токио, Ню Йорк и други световни центрове.

 ______________

WWF пусна над 20 000 есетри по Дунав

WWF зариби Дунав с 20 000 есетри. Това е единственият регион, в който все още се срещат жизнеспособни популации от диви есетрови риби в Европa. През следващите години мащабен проект, включващ седем партньори от шест държави, ще се погрижи за по-добра защита на есетрите. Правоприлагащите органи ще бъдат подпомагани в борбата срещу бракониерството, контрабандата и незаконната търговия с тази риба. Освен това, пазарите за хайвер и есетрово месо ще бъдат внимателно наблюдавани и информирани за законовите изисквания.

Над 20 000 тримесечни рибки от застрашения вид руска есетра вече плуват през делтата на Дунав до Черно море. Видът е сред последните четири, които все още се срещат в Дунав. Пускането им носи и надежда за укрепване на популациите. Рибките са с генетично доказан дунавски произход. Есетрите са отгледани в аквакултури при условия, наподобяващи тези на речната екосистема.

______________

Млади преподаватели от Пловдив обучават болни деца

Млади преподаватели от Пловдив обучават безплатно болни деца, които с месеци лежат в болницата. Независимо какъв е изходът от заболяването, техният живот е ограничен от четирите стени на болничната стая. В болничното училище в Детска клиника на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив децата имат своите занимания и своите учителки, защото те не са се отказаха да идват, въпреки че се лишиха от заплатите си. Те го правят благотворително, но средства са нужни за материали – боички, блокчета, пластелин, глина, интересни образователни филми, обясняват от лечебното заведение.
Каузата е прегърната от жените от благотворителна организация и пловдивската художничка Вихра Григорова.

______________

Нови два договора за над 880 хил. лв ще реализира община Тетевен

Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева подписа поредните два нови договора с Държавен фонд ,”Земеделие“, осигуряващи 100% безвъзмездна финансова помощ. Единият от тях е за ремонт на централния площад в града, а другият предвижда изграждане на спортна площадка в с. Български извор.

Проектът за реконструкция, подобряване и благоустрояване на централния градски площад е на стойност 777 160,39 лв. Основните дейности предвиждат изграждането и оборудването на площада, поставяне на фонтан с водни ефекти и художествено осветление, които да допринесат за подобряването на централната градска част. Срокът за изпълнение на проекта е до 36 месеца, считано от датата на подписване на договора.

Проектът за изграждане на спортна площадка в с. Български извор е на стойност 96 969,99 лв. Основните дейности по този проект са свързани с изграждането и оборудването на спортна площадка с игрище за футбол, спортна секция с фитнес уреди на открито, в прилежащия терен на ОУ “В. Левски“ в с. Български извор. Срокът за изпълнение отново е до 36 месеца, считано от датата на подписване на договора.

______________

В Тетевен почистиха основно два паметника

В град Тетевен бяха почистени паметниците на Петко Милев Страшния и Васил Левски. Дейностите бяха свързани с предстоящото честване на 200 години от рождението на Петко Милев Страшния, което ще се отбележи на 29 юни. Почистването бе извършено със спомоществователството на Фондация Българска памет и Фондация ,,Доцент Борислав Великов – Монтана“, като доц. Борислав Великов е потомък на Петко Страшния.

Освен почистване на самите паметници с пясъкоструйка и водоструйка, бяха почистени и буквите на Тетевен, които красят входа на града, заедно с водната каскада и чешмата, като паметникът на Петко Милев Страшния бе импрегниран.

______________

Родилното отделение в Ямбол отново работи

Родилното отделение на Ямболската болница възстанови дейността си. Близо 3 месеца ражданията бяха прекратени, поради липсата на неонатолози. Д-р Константин Колишев от Пловдив – неонатолог с над 40 години стаж, е приел предложението на ръководството на Ямболската областна болница. “Искам да помогна на колегите си. Ще дам всичко от себе си, това, което мога, това което знам”, заяви той пред БНР.

Многопрофилната болница в Ямбол е единственото лечебно заведение в областта, в което се извършват раждания, както планово, така и по спешност. В Ямболската болница „Св. Пантелеймон” годишно има около 400, 408 раждания, средно 30-40 на месец.

______________

7-годишната Стела Тасева е най-младата българска авторка

7-годишната Стела Тасева е най-младата българска авторка. Заглавието на първата й книга – написана и илюстрирана от нея, е „Животът на едно необикновено прасенце“. Стела споделя, че се е вдъхновила от майка си. Разказва, че много обича животните и затова е решила в книжката да се разказва за едно прасенце и неговото семейство.

1 лев от всяка закупена книжка Стела ще дари за приют за бездомни животни.

______________

До 2020 г. ще е готов първият суперкомпютър на Балканите, който ще работи в София

България ще инвестира 12 милиона евро за първия суперкомпютър на Балканите, който трябва да започне да функционира до 2020 година. Това заяви европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Неделчева – Габриел.

“Общата инвестиция е 1 милиард евро. От тях 486 милиона евро са от Европейската комисия, останалите са от държавите членки и частните партньори. Проектът конкретно за България е 18 милиона евро, като 12 са от България и 6 от Европейската комисия. До края на 2020 суперкомпютрите трябва да бъдат оперативни и действащи.

Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката и високите технологии. Всяко нещо може да бъде тествано по най-добрия начин и гарантирано веднага за пазара. Така че внедряването на пазара да стане възможно най-бързо, което ще отрази на икономиката ни във всички сфери на производство, здравеопазване и други сектори, стана ясно след съобщаването на новината.

Новите участъци на АМ “Хемус“ напредват бързо, на Ябланица-Боаза вече полагат асфалт

______________

От миналата година се работи по общо над 25 км от автомагистрала “Хемус“ – в участъците между Ябланица и п. в. “Боаза“ и от п. в. „Белокопитово“ до п. в. “Бухово“. От първия са изпълнени 81% от дейностите, като вече е започнало и полагане на битумизирана основа. Очаква се работата по него да завърши до края на 2019 г.

Продължава теренното осигуряване на 134-километровия участък от п. в. “Боаза“ до разклона с пътя Русе – Велико Търново. Те са по-напреднали за първите три от общо шест участъка, на които е разделено трасето. Агенция “Пътна инфраструктура“ разчита на съдействието от общините, за да може отчуждителните процедури да приключат по-бързо. В две отсечки, в които те са завършени, се работи на терен, информират от МРРБ.

АПИ е предприела действия за възлагане на инженеринг на 38 свлачища по републиканки пътища в страната. До края на месеца ще стартира и процедура за избор на строителен надзор на 6 от тях. Целта е работата по всички да стартира през тази година. Укрепването им ще бъде финансирано със 140 млн. лв., които са заделени в бюджета на АПИ за тази година. Предвижда се изпълнението на дейностите да приключи през 2020 г., като бъдат дофинансирани от бюджета за следващата година.

______________

Диа Eвтимова се класира на четвъртфинал в Клостерс

Диа Евтимова се класира за четвъртфиналите на турнира на червени кортове в Клостерс (Швейцария) с награден фонд 25 хиляди долара. Евтимова победи със 7:5, 6:1 поставената под номер 6 Теса Андрианяфитримо от Франция за 84 минути игра.

Диа успя да навакса изоставане от 3:5 в първия сет. Във втората част българката беше категорична и загуби само един гейм. В първия кръг Евтимова победи с 6:4, 6:1 друга французойка Манон Леонард. За място на полуфиналите Диа ще играе срещу квалификантката Михаела Байерлова от Чехия, съобщи Българската федерация по тенис.

До момента Евтимова заработи 9 точки за световната ранглиста.  

______________

Продължава великолепното представяне на българчетата на Dubrovnik Dud Bowl

Всичките 8 родни таланти участващи по програмата на Българската федерация по тенис и ММС “Тенисът – спорт за всички” успяха да преодолеят групите и да се класират за елиминациите на международния турнир “Dubrovnik Dud Bowl”. Надпреварата се провежда в две възрастови групи – до 11 и до 13 г. Състезанието е известно като това с най-големите награди за подрастващите – победителите получават договор с водеща световна марка и безплатно участие в двуседмичния тенис лагер, провеждан от самия Горан Иванишевич.

За елиминациите са класираха Димитър Кисимов (ТК “Про спорт”, гр.София), Иван Иванов (ТК “Испано”, гр.Варна), Габриела Иванова (ТК “Черноморец “, гр.Бургас), Андреа Иванова (ТК “Славия Бомел 9”, гр.София), Ангел Владов (ТК “Супер Спорт”, гр.Варна), Никола Маринов (ТК “Испано”, гр.Варна), Лидия Енчева (ТК “Силистра”, гр.Силистра) и Ива Иванова (ТК “Августа Траяна”, гр.Стара Загора). Тези тенисисти спечелиха квалификациите в България и са финансирани за участие по програмата на БФТ и ММС „Тенисът – спорт за всички”. Треньор на българчетата е Даниел Костов.

Това е петото юбилейно издание на „Dubrovnik Dud Bowl”. За първи път състезанията до 11 и до 13 г. ще се проведат по едно и също време.

______________

Нови 64 сгради санират в Пловдив

Още 64 сгради в Пловдив ща бъдат санирани във втората вълна по енергийна ефективност, за която има 18 млн. лв. С приоритет ще бъдат обновени обекти на културната инфраструктура, както и здания в центъра. Досега по Националната програма за енергийна ефективност са санирани общо 120 панелни блокове в целия град. Последните дни наведнъж са внесени над 50 проекта. Макар програмата да е стартирала бавно в града под тепетата, след първите резултати хората масово искали да се включат в нея, коментира кметът Иван Тотев.

______________

Юлия Стаматова с успех в Тунис

Юлия Стаматова се класира за втория кръг на турнира по тенис на червени кортове в Табарка (Тунис) с награден фонд от 15 хиляди долара.

Поставената под номер 1 българка победи с 6:1, 2:6, 6:4 квалификантката Мартина Куделова от Чехия за 2 часа и 23 минути игра, информира Българската федерация по тенис.
Във втория кръг Стаматова ще играе срещу Мария Паулина Перес- Гарсия от Колумбия.  

______________

300 000 лв инвестира Габрово в инфраструктура на социалните услуги за деца

Близо 300 000 лв по ОП “Региони в растеж” ще инвестира Габрово в модернизация на социалната инфраструктура за деца. Изцяло ремонтирани са помещения на етаж от бивша детска градина, като там ще се предоставят услуги и за деца, и за възрастни.

Обособена е в Габрово и първата “синя стая” за щадящо изслушване на деца, участващи в съдебни процедури. В двора е изградена и сензорна градина за стимулиране сетивността при деца и младежи със специфични нужди. Тя ще се използва от потребителите на център за деца от аутистичния спектър „Келер“ и от дневен център в кв. „Велчевци“.

______________

Втора победа за Лалова за 24 часа

Само за 24 часа Ивет Лалова спечели бяганията на 100 м и 200 м по време на Супер купата на Турция. След като ден по-рано Ивет се наложи в късия спринт за ЕНКА, отново беше най-бърза и на 200 м. Тя финишира за 23.62 сек в Бурса. Следващият старт на Лалова е Диамантената лига в САЩ – турнир “Префонтейн Класик”, който тази година ще се проведе не в Юджийн, а в Станфорд, на 30 юни.

______________

10 проекта са одобрени от фондовете за градско развитие

Фондовете за градско развитие одобриха 10 проекта на обща стойност 33,4 млн. лв., от които 17,3 млн. лв. са от Оперативна програма „Региони в растеж“. Сред тях са проектът за възстановяване на синагогата във Видин и превръщането й в туристически обект, градска зона на Плевен и други. С 369,7 млн. лв. към Фонда на фондовете бяха създадени три Фонда за градско развитие, които заедно с привлечените средства управляват около 585 млн. лв. Те могат да бъдат използвани под формата на нисколихвени кредити и банкови гаранции в проекти за подобряване на градската среда в 39 града, в сферата на туризма и културното наследство. Нашите очаквания са, че с предвиденото изпълнение на финансовите инструменти ще се насърчат публично-частните партньорства с цел повишаване на качеството на живот на хората и стимулиране на икономическата активност. Само с общи усилия можем да постигнем добри резултати и да допринесем за по-доброто бъдеще на българските градове и райони, като намалим различията и спрем обезлюдяването, каза министър Петя Аврамова.

______________

В Троян изградиха дневен център за деца с увреждания

В Троян изградиха дневен център за деца с увреждания. Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за тази услуга на децата и техните семейства. Центърът е с капацитет до 30 деца за дневна грижа и 60 консултативна.

Дневният център разполага с психосензорна зала, зали за лечебна физкултура, за дневен престой и групова работа, има кабинет за логопед и психолог. Има места за отдих.

______________

Продължава доставката на нови линейки за спешната помощ в България

Нови 10 линейки постъпиха в центровете за спешна медицинска помощ в Бургас – 2 броя, В. Търново – 2 броя, Кърджали, Хасково, Ст. Загора, Кюстендил, Видин и Габрово – по 1 брой линейки. Другите 22 вече са разпределени в спешните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Силистра и Хасково. Така новите линейки в системата на спешната помощ станаха 32 на брой. До края на м. юни 2019 г. ще бъдат предоставени и приети още 10 броя линейки. Изпълнението на Европейския проект е по график и линейките се доставят периодично, без забавяне и проблеми от страна на изпълнителя. До края на 2019 г. общият брой на доставените нови линейки по договор трябва да достигне 90.  

Създадена е организация ежемесечно, веднага след доставката на новите линейки, в тях да се инсталират GPS устройства и паник бутони. В 20 от новите линейки има инсталирани устройства и паник бутони, в другите 12 са предприети действия за монтаж, който ще приключи до края на м. юни тази година.

Допълнително, всяка от новите линейки разполага с необходимото за целта ново оборудване, което включва кислородна инсталация; дефибрилатор с ЕКГ; инфузионна помпа; респиратор/апарат за механична вентилация; аспиратор – стационарен и мобилен и др.

______________

Ушиха 300-метрово българско знаме за събора в Рожен

Най-големият български трибагреник, направен специално за Роженския събор вече е готов. Националният символ е ушит в Първомай и площта му е над 6000 квадратни метра. След три годишно прекъсване Съборът на родолюбието отново ще се проведе това лято от 19 до 21 юли на Роженските поляни. 5 км плат са били необходими за ушиването на най-голямото българско знаме. За трети път то се изработва в Първомай .

Около 25 хиляди метра конци са вложени в знамето. Трудно се шие, защото цялото това количество плат се събира на едно. Доста е трудоемко и навиването също не е проста работа, споделя Атанаска Велчева – собственик на фабрика за знамена.

Атанаска Велчева е правила и знамената за посещението на папа Франциск в България, но е категорична, че сега вълнението е по-голямо. Две шивачки на смени в продължение на месец са работили по 300-метровия трибагреник.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!