Това е България – България на добрите новини! (31.01 – 07.02.20г.)

Когато хубавите събития и новини са около нас, няма как да не завършим седмицата с усмивка и позитивен поглед напред! Споделяме с вас всичко, което ни накара да изпратим седмицата с усмивка!

_________________________

Нов кризисен център за деца заработи в София

Снимка: Велко Ангелов

Тази седмица в столицата беше открит кризисен център с приоритетно настаняване на деца, станали жертва на трафик. Към момента в центъра ще бъдат настанени 10 деца, претърпели насилие или станали жертва на трафик. Социално-психологическата работа с тях ще има за цел да им помогне да преодолеят травмите и да получат необходимата подкрепа.

Кризисният център за деца ще им осигурява защитено пространство, помощ и подкрепа. Към монента в София има два такива центъра, които обаче са само за възрастни.

Годишно регистрираните случаи на деца- жертви на трафик е 150, като председателят на фондация “П.У.Л.С.” и психолог Екатерина Велева коментира пред “Дневник”, че “трафикът е е много по-големи мащаби, отколкото ние реално виждаме“. “Тези хора са много уязвими, а обществото много трудно ги забелязва, защото болката е много голяма. Когато има чувствителност на обществото, на медиите, когато обикновеният човек говори спокойно за това, тогава и жертвите на трафик са по-спокойни и се отпускат да говорят, защото виждат, че това не е срамно, че те не са виновни за случилото се“, заяви за медията тя.

_________________________

С кост от донор спасиха ръката на пациент в Бургас

За първи път трансплантация на кост от донор беше извършена в УМБАЛ-Бургас. Благодарение на това, ръката на 68-годишен пациент беше спасена. У нас рядко се извършват подобни операции, а за ортопедите в Бургас това беше първата.

Пациентът е постъпил в лечебното заведение със счупена ръка между лакътя и рамото, като на скенера се е видяло и че костта е изконсумирана заради метастази от онкологично заболяване, за което той не е знаел.

Началникът на Отделението по ортопедия д-р Стоян Христов е заявил, че ръката е била в изключително тежко състояние и кост почти е нямало. По време на операцията, 14-сантиметров участък е бил заменен с донорска кост, която се очаква да се интегрира напълно от 3 до 6 месеца.

Лекарите ще проследяват възстановяването на пациента, като към момента той е насочен към специализирана онкологична клиника.

_________________________

Исторически музей – Чипровци получи стар чипровски килим като дарение от американско семейство

Колекцията на Историческия музей в Чипровци се обогати с още един килим от кр. XVIII – нач. на XIXв. Дарението е било получено от американското семейство Тимоти и Пенелопе Хейс. Директорката на музея Анита Комитска изрази благодарността си към семейството.

_________________________

Основаха фонд за млади медицински специалисти в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица отдели средства от бюджета си за годината за подпомагане на медицински специалисти. Сумата е в размер на 5000 лв., а идеята е на д-р Иван Иванов – управител на Горнооряховската болница. Средствата ще бъдат използвани за кариерно развитие на млади специалисти. “Радвам се, че кметът инж Добромир Добрев откликна на тази идея. Важно е да правим всичко възможно да се предотврати оголването на болницата откъм млади лекари и медицински сестри. Проблемът е повсемествен и засяга не само общински болници като нашата, но и областни. Затова трябва да търсим начините за решаването му“, коментира д-р Иванов.

Болницата дава над 20 000 лева за привличане на млади медицински специалисти, като лечебното заведение има сключени договори със специализанти и със студенти, чиито такси за обучение плаща, а срещу това, новите кадри подписват договор, че ще работят в Горнооряховската болница поне 5 г.

_________________________

Български джудисти спечелиха два медала от европейската купа

Златен и сребърен медал спечелиха българските състезатели във втория ден на европейската отворена купа по джудо за мъже. Състезанието се проведе в зала “Арена Армеец” в София, като на финал в категория до 100 кг. Един срещу друг трябваше да застанат Борис Георгиев и Даниел Дичев. Поради лекарска забрана заради контузия Даниел Дичев не можа да участва в двубоя и така Георгиев взе служебна победа.

Други наши състезатели стигнаха до две седми мета – Божидар Темелков (категория до 66 кг.) и Алекс Василев (до 90 кг.)

_________________________

В Смолян награждават двете момчета, които спасиха живота на възрастна жена

На 18-декември Денис Брахомов и Марчело Адилов се прибирали от Смолян към родопчанското село Чокманово, когато в далечината виждат светлина, а коато стигат до центъра на селото разбират, че има горяща къща. Така чуват и зов за помощ от 74-годишната Тода Жокалова, която все още се намира вътре. След като успяват да влязат в къщата, момчетата убеждават жената да излезе, тъй като първоначално тя не е искала да напусне дома си. След като я изваждат невредима, пристига и пожарната, на кяото те се обаждат, като съобщават, че в къщата е имало и жена, но вече е в безопасност. По-късно домът на Тода изгаря напълно.

За доблесната постъпка и куража, двете момчета ще бъдат наградени на специална церемония в сградата на РДПБЗН – Смолян, на която ще бъдат наградени и служители от дирекцията, които са победители в националния конкурс “Пожарникар на годината” за 2019г, областно ниво.

_________________________

Три медала от Световното по биатлон за младежи и девойки

Милена Тодорова е носителката на три медала от Световното по биатлон за младежи и девойки в Ленцерхайде, Швейцария. Българската състезателка е и единствената, която спечели 3 медала от трите надпревари при жените!

Това е и един от най-сериозните успехи на нашата състезателка, кяото е на 10-то място със 150 точки в своята категория през този сезон.

_________________________

Лекари от Горна Оряховица спасиха дете, заразено с морбили

дете на година и осем месеца е било приято в болницата в Горна Оряховица, където се установява, че е заразено с вируса на морбили. Детето е било със сериозни усложнения и при прегледа се установява, че е с висока температура, кашлица, обрив, конюктивит и отоци. Детето не е било ваксинирано и еднага са направени изследвания, които са изпратени в София, откъдето потвърждават, че е морбили. “Детето е с пропуски в имунизационния календар, тъй като е имало период, в който е било без избор на личен лекар. В нашата болница това е първи случай за тази година. То е пребивавало в периода 17-ти – 25-ти януари на територията на друга област, откъдето предполагаме, че се е заразило”, коментира говорителят на МБАЛ “Свети Иван Рилски” Горна Оряховица Ана Минева.

Детето е стабилизирано и във Великотърновска област няма опасност от епидемия, но въпреки това от регионалната здравна инспекция вече са предписали противоепидемични мерски до всички общопрактикуващи лекари и до лечебните заведения.

_________________________

Три нови победи за Теодор Кабакчиев от Световния шампионат по Супер Ендуро

Световното първенство по Супер Ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм се проведе в Будапеща, Унгария, а там нашият състезател Теодор Кабакчиев постигна три победи от три състезателни манша и към момента е начело в генералното класиране за сезона на клас “Джуниър” за пилоти до 23 години.

Габровецът събра пълен актив от 60 точки и се качи на най-високото стъпало. След него останаха Хентчел и Олсзови с 45 и 43 точки.

_________________________

Организацията Destructive Creation реновира 150 пейки

150 пейки в межублокови пространства в София, Пловдив и други градове, бяха реновирани само за няколко месеца. Акцията е дело на организаторите, които стоят зад създаването на Destructive Creation. Артистите провеждат подобни кампании от 2013 година, като благодарение на позитивния отзвук, който получават от хората, те вече имат създадена инициативата “Сервиз за пейки”, а при последната акция младежите напълниха 200 туби с минерална вода от София, която закараха на хората в Перник.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!