Това е България – България на добрите новини! (15.02 – 22.02.19г.)

И в тази седмица имаше грандиозен спортен успех – българският биатлонист Красимир Анев спечели златен медал от европейското първенство в Минск. 

31-годишният ни състезател триумфира в индивидуалния старт на 20 км като допусна една единствена грешка в стрелбата. Анев измина разстоянието с време 53:18,1 мин.  Това е и вторият златен медал за България в историята на европейските първенства. 

Истинският успех донесе много щастие и гордост, а какво още открихме ние, което ни зарадва, вижте в следващите редове:

___________________

Двама българи на финал на Купа “Странджа” 2019

70-то юбилейно издание на най-стария международен боксов турнир Купа “Странджа” донесе за България още успехи през изминалата седмица. Станимира Петкова и Даниел Асенов бяха определени за носителите на едноименната купа. Страната ни взе участие в турнира с 10 мъже и 12 жени. В надпреварата се включиха 39 страни с общ брой на участниците 190 боксьори и 100 боксьорки. 

Последният ни състезател Петър Белберов загуби финала в най-тежката категория, но всички направиха фантастично представяне, а президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински изрази своето задоволство от демонстрираното високо ниво. 

___________________

1.3 млн. лв. за спорт ще бъдат инвестирани в община Горна Оряховица

1,3 млн. лева от бюджета на Община Горна Оряховица за 2019 г. ще бъдат отделени за развиване на спорта. Малко над един милион са разпределени за издръжка на спортните клубове, бази, стадион “Локомотив”, спортните игрища, спортната зала “Никола Петров” и близо 400 хил. лв. ще са парите през тази година за спортните клубове.

300 хил. лв. ще бъдат предназначени за ОФК “Локомотив”, като от тях 250 хил. лв. са за отбор мъже и 50 хил. лв за Детско юношеската школа. 

Очаква се средства да бъдат вложени и в дълготрайни инвестиции в материалната база. 

___________________

994 000 лв. приходи от нощувки отчетоха хотелиерите във Велико Търново за декември 2018 г. 

Общият брой на регистрираните нощувки през декември 2018 г. е 13 628. От тях 87% са българи, като най-голямата част от тях са нощували в хотели 1 и 2 звезди. 

46.5% от чужденците обаче избират места с 4 и 5 звезди. Най-много са посетителите от Румъния – 51.5% от всички пренощували чужденци.

___________________

Възстановяват Синагогата във Видин като я превръщат в културен център

Синагогата във Видин ще бъде възстановена и превърната в Културен център “Жул Паскин”. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова. Проектът за финансирането на ремонта е сред първите одобрени по Оперативна програма “Региони в растеж”. 

Очаква се ремонтът да приключи до 2021 г., а сградата да бъде възстановена в автентичния си вид и да заработи като Културен център. 

___________________

Велико Търново участва в международно туристическо изложение в Букурещ 

Единственият български град, който има самостоятелен щанд на Международното изложение Targul de Turism al Romaniei (TTR) в Букурещ, е Велико Търново. От Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” представят най-интересните оферти и атракции в старата столица. Целта е да се представят възможностите за целогодишен културен туризъм, както и сключването на договори с нови туроператори. Международното изложение е най-голямото туристическо изложение в Румъния, предназначено както за масовата публика, така и за професионалисти от сферата. Тази година участниците са над 300. 

___________________

Започна проектът по изграждането на първата модерна държавна училищна библиотека  у нас

Първата модерна държавна библиотека в България се очаква да отвори врати в Бистрица, в двора на 192 СУ “Христо Ботев”. Асоциация “Българска книга” е основен отговорник за предложението, като след близо 5 години преговори със Столична община, окончателно проектът е одобрен. Библиотеката ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация на библиотекарските асоциации и ЮНЕСКО.  

Гостите на библиотеката ще могат да се наслаждават на огромно разнообразия от книги, кино прожектор, салони с различно предназначение, както и много други иновации. 

“Това не е просто библиотека за четене и книги. В нея по европейски стандарт ще се провеждат открити уроци и ще се представят презентации. Ще има отделни кътове – шумен и тих, които ще се разделят с помощта на мобилни стъклени врати, както и много компютри, електронни четци и прожектор”, сподели за “Капитал” Галя Дянкова – член на Управителния съвет на Асоциация “Българска книга”.

___________________

360 000 лв. инвестират в основен ремонт на великотърновския домашен социален патронаж

До края на ноември 2019 г. се очаква да приключи основния ремонт на сградата на великотърновския домашен социален патронаж. Дейностите са финансирани по програма “Красива България”. Общата стойност на проекта е 400 000 лева, като от тях 360 000 лева са предназначени за ремонтни дейности, 24 000 лева за организация и контрол от страна на програмата, а за професионално обучение на регистрираните безработни лица са осигурени 16 000 лева. 

В проекта се предвижда вътрешно преустройство на съществуващата сграда на комплекса за социални услуги, както и разширяването на кухненския блок, подобряване на визията и функционалността на сградата, така че да отговаря на съвременните изисквания и критерии за материална база и стандарти за енергийна ефективност. 

___________________

Младежки център Враца събира пластмасови капачки за закупуване на кувиози

Младежки център Враца “СЪРЦЕ” се включва в благотворителната кампания за събиране на пластмасови капачки – “Капачки за бъдеще”. 

Целта е със събраните средства от предаването на капачките в рециклиращите пунктове за пластмаса да бъдат закупени кувиози за болниците в малките градове в цялата страна. 

Металната конструкция “Сърцето” ще бъде монтирана на всички по-големи събития, организирани от Община Враца, както и пред стадион Христо Ботев на всеки домакински мач. 

___________________

Изграждат два нови центъра във Варна за хора с деменция 

Два нови центъра за грижа за хора с различни форми на деменция се очаква да бъдат изградени във Варна. Проектът е по ОП “Региони в растеж”. 

Стойността му е 1.3 млн. лева, от които 941 303 лева са от ЕС, чрез Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране и собствен принос от Община Варна. Срокът за изпълнение е 24 месеца, след което ще се пристъпи и към оборудване и обзавеждане на центровете, както и създаването на кадрови капацитет. 

Ще бъде изграден Център за грижа за лица с различни форми на деменция, с капацитет 15 места, в ж.к. “Владислав Варненчик”. След основен ремонт на сградата на ул. “Петко Стайнов” 7, ще бъде обособен и Дневен център за подкрепа на лица с деменция и техните семейства, с капацитет 40 места. 

“Усилията на администрацията, съвместно с колегите от “Социален подпомагане”, са насочени към осигуряването на качествени социални услуги и предоставянето им в подкрепа на общността”, сподели Таня Василева – директор на дирекция “Социални дейности” към Община Варна. 

___________________

Един милион лева инвестиция получи български стартъп 

Българският стартъп payhawk.io получи един милион лева инвестиция, обяви нейният съосновател Христо Борисов. 

Организацията се занимава с подпомагане на малки разрастващи се бизнеси в управлението на разходите. Тя е подкрепена в експерти в областта, като Пери Блачър, който е финтех съветник на Google и старши съветник на Barclays UK, Марк Рансфорд – инвеститор и съветник на бързоразвиващи се финтех компании, съоснователите на Телерик Академия и Campus X Васил Терзиев и Светлозар Георгиев. Също и съоснователите на Managements Financial Group Неделчо Спасов и Станимир Василев, както и Фарис Суиас и Павел Илиев, които са генерални директори на софтуерни компании. 

Със средствата организацията планира да инвестира в удвояване на своя екип, както и привличането на нови кадри за офис на фирмата във Великобритания. 

___________________

В София поставиха първите постоянни контейнери за текстилни отпадъци

Общо 20 на брой са поставените постоянни контейнери за текстилни отпадъци на територията на София. 

Всяка година в завода за третиране на отпадъци в столицата попадат около 10 000 тона текстил. Рециклирането на тези отпадъци ще спомогне за промяна на екологичното състояние, в което се намираме. “Резултатите дадоха основание на кмета в края на 2018 година да предложи на Столичния общински съвет да започнем да изграждаме система за събиране на текстилни отпадъци. След като преминахме през необходимите нормативни процедури и беше избран изпълнител за събирането и последващото третиране на отпадъците, сега стартираме с разполагане на 20 контейнера в различни квартали на Столична община, като предстои броят им постепенно да се увеличава”, заяви зам.-кметът Йоана Христова. 

Ето и списък с местата, на които към момента са поставени контейнерите:

СРЕДЕЦ ул. “Калоян” №5

КРАСНО СЕЛО ж.к. “Белите брези”, ул. “Лерин”, срещу ДГ Брезичка 

ж.к. Хиподрума, ъгъла на ул. “Урвич” и ул. “Булаир”

ВЪЗРАЖДАНЕ ул. “Партений Нишавски”, Парк “Възраждане” бул. “Стефан Стамболов” на ъгъла с ул. “Пиротска”

ОБОРИЩЕ ул. “Париж 5”, на паркинга на Столичен инспекторат 

ПОДУЯНЕ ул. “Тодорини кукли” № 47 до Т Маркет ул. “Резбарска” № 1В срещу магазин Лидъл

СЛАТИНА ж.к. Гео Милев, ул. “Атанас Узунов”, срещу Асикс Арена

ИЗГРЕВ ж.к. Изгрев, ъгъла на ул. “Фредерик Жолио Кюри” и бул. “Цариградско шосе”

ЛОЗЕНЕЦ ул. “Златовръх” срещу №1 пл. “проф. Васил Геров” ТРИАДИЦА Южен парк, вход от ул. “Нишава”

КРАСНА ПОЛЯНА ул. “Алеко Туранджа” и ул. “Хъшове”, до ЦДГ Коледарче

ИЛИНДЕН ул. “Виктор Палов” до Т-Маркет – спирка Вардар на метрото

НАДЕЖДА ул. “Николай Добрев” до магазин Фантастико

ИСКЪР Цариградски комплекс, бл. 285 /В

МЛАДОСТ бул. “Александър Малинов” и бул. “Атанас Москов” (до магазин Хит) бул. “Свето Преображе” – срещу сградата на районна администрация “Младост”

ВИТОША кв.”Княжево”, площад “Сред село” кв. Драгалевци, спирка кв. Драгалевци

ОВЧА КУПЕЛ бул. “Президент Линкълн” на тротоара до магазин Лидъл ул. “Иван Хаджийски” срещу 149-то СОУ ЛЮЛИН бул. Царица Йоанна, паркинг Била и метростанция Люлин

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!