Това е България – България на добрите новини! (21.10 – 27.10.18г.)

Завършваме седмицата с позитивизъм, както обичаме! Това са и новините, които искаме да намират повече  място сред нас, защото са добри, мотивиращи и вдъхновяващи! Добрият пример на добри хора, достойните дела и хубавата промяна, която макар и бавно си проправя път! Ето какво хубаво се случи през изминалите дни: 

__________________

Тайбе Юсеин стана световен шампион по борба

Тайбе Юсеин постигна невероятен успех и стана новата световна шампионка по борба.

Тя триумфира в категорията до 62 кг. на шампионата в Будапеща. На финала тя победи японката Юкако Кавай с 6-2 точки. Голям успех постигна и Биляна Дудова, която макар че не стигна до победа, направи фантастично представяне на мондиала. 

__________________

“Проектите с България се задълбочават”, заяви учен от НАСА

Д-р Дейвид Грийн води отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост. Той пристигна у нас, за да връчи награди на победителите в конкурс на американската агенция – NASA International Space Apps Chall. Състезанието беше насочено към програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери и др., които разработват идеи, с които допринасят за живота на планетата Земя и Космоса. 

Главният организатор от българска страна – д-р Милена Крумова сподели, че страната ни участва за шеста поредна година и до момента е постигнала изключителни постижения. 

а следващия етап от надпреварата България ще излъчи две предложения като целта е в рамките на два дни отборите от по 5 души (без възрастова граница) да предложат технологични решения и приложения с отворен код, които да са на ниво концепция, прототип или завършено решение за пазарна реализация. 

След това НАСА ще селектира 25 от най-добрите решения, като на финалната права във Флорида ще бъдат представени петте най-добри за тази година. Конкурси се провеждат освен у нас и на още 200 места по света. 

Самият Д-р Дейвид Грийн изрази благодарност за възможността да посети страната ни и добави: “В София има четири института, с които работим. Всеки път има около 50 студенти, с които работим. Това са млади и креативни хора, пълни с идеи, които използват нашата база данни, която е безплатна и имат достъп до информация и наблюдения, направени не само за земята, но и в космоса. С тяхна помощ създават апликации за решаването на различни проблеми. Нашето сътрудничество продължава и връзките се задълбочават.” 

*Снимка: БГНЕС

__________________

Над 25 млн. лв. отпуска държавата за курсове по ИТ, природни науки и математика в училище

25.1 млн. лв. ще бъдат отпуснати от държавата за създаването и провеждането на занимание по интереси в училище през 2019 г. 

“Има две много важни политики, които досега сме финансирали с европейски средства, а от 2019 г. ще осигурим тяхното реализиране със средства от държавния бюджет. Може би най-важната е финансирането на дейности по интереси, за които са отделени 25 млн. лв.”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев за OFFNews. Тези дейности ще бъдат от областта на математиката, информатика, природни науки и технологии. 

__________________

Двигатели на Боинг и Еърбъс ще се строят в завод в Бургас

В Бургас започна изграждането на научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части за самолетни двигатели. Той ще бъде разположен на площ от 20 хил. кв. м. в Индустриалния парк. 30 млн. долара ще бъдат инвестирани в научна и производствена част, заявиха от общината. Дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Кметът обеща сътрудничество с бургаските университети и заяви: “След година тук ще работят над 200 специалисти с много добро заплащане. Клиенти са заводите на “Боинг” в САЩ, на “Еърбъс” в Европа и в Япония”. Предстоят срещи с бургаските университети за въвеждането на нови специалности.” 

__________________

Технологичната компания ScaleFocus отваря развоен център във Варна

Българската технологична компания ScaleFocus продължава своето разрастване с новооткрития център във Варна, който заработи преди дни.  Дейността на компанията е свързана с научноизследователска и развойна дейност като работи по модерни инженерни методи и е доставчик за внедряване на IT услуги и иновации. Само до края на годината се очаква там да се открият 20 нови работни места, а до края на 2019 още 40. От компанията търсят софтуерни инженери с разнороден опит и умения. За момента ScaleFocus има офиси в София и Пловдив, където работят над 400 специалисти за 200 проекта от цял свят. 

__________________

Ученици намериха портфейл с голяма сума пари и го върнаха 

Петима ученици от столичната Финансово-стопанска гимназия намериха портфейл с голяма сума пари, кредитни, дебитни карти и документи. Тодор, Мартин, Борислав, Виктор и Генади намират изгубеният портфейл в близост до гимназията си и без да се поколебаят решават да го върнат. За Мартин, който лично носи изгубената вещ в столичното 5-то РПУ, това не е първи такъв случай. “Бяха щастливи от факта, че не съм взел нещата за мен, а съм отишъл и съм ги върнал. Така са ме научили още от малък и мисля, че това е най-редното, което може да се направи в тази ситуация. Не ми е първият такъв случай, преди няколко години бях намерил още един портфейл, който пак го върнах и пак стигна до човека”, споделя Мартин.

Собственикът на изгубения портфейл вече се е свързал с момчето и лично му е благодарил, а директорът на Финансово-стопанската гимназия Мая Гешева заяви, че достойните прояви на нейните ученици трябва да бъдат огласявани и посочвани като пример. Деветокласниците ще получат и специални грамоти с почетни юбилейни знаци на гимназията. 

__________________

Ученик намери и върна пенсията на възрастна жена

Преди няколко дни в социалните мрежи беше публикуван призив за помощ от Емилия Вълчанова, която сигнализира, че баба й е загубила пенсията си. Малко по-късно тя беше намерена и върната от Иво Банков, ученик в ПМГ “Гео Милев”.

След жеста на ученика, Емилия изказа благодарност и написа: “Искам да изкажа най-големи благодарности на Иво Банков, който днес ми предаде загубената пенсия на баба ми. Парите вече са в нейните ръце. Но искам да благодаря и на неговата майка Десислава Калмушка, която е успяла да възпита честност и съпричастност в един млад човек. Успяхте да върнете радостта на един възрастен човек. БЛАГОДАРЯ”. 

__________________

Второ място за България на международното езиково състезание “Китайски езиков мост” – 2018. 

Страната ни се нареди на първо място сред европейските участници в престижната надпревара на международното езиково състезание “Китайски езиков мост” – 2018. Станислав Макреев и неговата партньорка Лора Тоскова донесоха отличията у нас. Самият той е ученик в 18 СОУ “Уилям Гладстон” и вече 3 години учи китайски. “Състезанието ни даде уникална възможност – да се развием, да добием самочувствие, да завържем много приятелства с хора от цял свят. Ние се доказахме като отбор и обединихме сили. Трудно е да опишем емоцията от преживяното. Това е нещо, което те грабва и понася”, споделя Макреев.

Голяма заслуга за успеха на Станислав и Лора има и преподавателката, която ги обучава и подготвя за състезанието. “Много съм щастлива за постигнатите резултати. Но съм по-щастлива от това как усилено учеха, въпреки изключително натоварената програма. Винаги намираха време да упражняват речта си, въпросите, а и да научават по нещо ново за Китай. Чувствам се щастлива и горда!” , споделя тя. 

Състезанието се проведе в град Кунмин, провинция Юнан като беше излъчвано и по местен телевизионен канал. В надпреварата участниците са говорили на традиционен китайски език, минавали са през различни кръгове с игри, шоу програма, въпроси от различни области като литература, история и география.

__________________

Пет нови изложби с карикатури в Дом на хумора и сатирата в Габрово 

Над 200 произведения от пет изложби с карикатури ще бъдат представени в Дом на хумора и сатирата в Габрово. 

Ще бъдат подредени самостоятелни изложби на Ириен Трендафилов – “Айляк карикатура”, Мартин Роусън – “Комунистически манифест” с илюстрации по политическо-философското произведение на Маркс и Енгелс, а също така анимирани карикатури на Чавдар Николов, както и изложбата “Арт председателство” на карикатуристите от вестник “ПРАС-ПРЕС”.

Изложбата ще може да се посети до края на януари 2019 г.

__________________

Националният исторически музей обяви седмица, посветена на Деня на народните будители 

В рамките на инициативата, гостите на музея ще могат да видят един от първите преписи на “История славянобългарска”, както и “Неделника” на Софроний Врачански. Акцент в седмицата ще бъде “Рибният буквар” на д-р Петър Берон.

Посетителите ще могат и да усетят възрожденската атмосфера като се запознаят с часа по “взаимоучителната метода”, който е въведен от д-р Петър Берон, Неофит Рилски и Васил Априлов. 
Инициативата ще се проведе от 29 октомври до 2 ноември.

__________________

Близнаци се родиха в линейка с помощта на фелдшер

Фелдшер от Филиала на спешна медицинска помощ в Стражица изроди две близначета в линейка на път за болницата. Сигналът за 22-годишната родилка се получил малко след 18 ч. с контракции през 15 минути. Когато линейката пристигнала, за да я откара в болница, всъщност раждането започнало и след 10 минути благодарение на професионализма на екипа, всичко приключило без проблеми и усложнения. Бебетата са в добро състояние, настанени са в Неонатологията във Велико Търново. Пред медиите фелдшера от ЦСМП сподели, че това е 4-то й израждане при такива условия за годината, като сподели радостта си, че всичко е минало добре и децата са здрави.

 

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!