Това е България! България на добрите новини (01.10. – 06.10.18г.)

Още добро от изминаващата седмица, защото е важно да виждаме и четем повече за него. Тази седмица открихме още добри каузи, инициативи, добри примери и хубави новини. Споделяме ги с надежда да стават все повече и повече. 

_____________________

Монументална скулптура на Стефан Николаев ще бъде представена пред Grand Palais в Париж

Гостите на парижкия международен фестивал за съвременно изкуство FIAC ще могат да видят монументална скулптура от българския художник Стефан Николаев, която беше представена пред входа на Grand Palais в Париж.Вдъхновен от творбите на Марсел Дюшан и по-конкретно “Bottle Rack”, Стефан Николаев създава произведението си “Streetlight” 2018.

Скулптурата е част от инициативата FIAC Projects и ще може да бъде видяна от 18 до 21 октомври, когато ще бъдат представени и други скулптури и инсталации в пространство около Petit Palais, Grand Palais и на авеню Уинстън Чърчил във френската столица

Сред авторите, участващи в проекта са представени имена от Европа, САЩ и Азия. 

Това е и първата творба на съвременен български автор, която ще бъде преставена в градската среда на Френската столица. 

____________________

Българският каскадьор Тодор Лазаров основа фондация за хора в нужда

За най-добрият ни каскадьор в Холивуд, една от най-красивите български думи е “благодаря”. Именно заради това и фондацията, която основава за хора в нужда, кръщава “Благодаря ти”.

“Трябва да правим добро, малките неща са важни”, казва Тодор и споделя, че това да помага го кара да се чувства жив. Фондацията подава ръка на нуждаещи се хора, а приятели на Тодор работят вече и по създаването на приложение. 

Повече за фонацията, както и информация как можете да помогнете има на сайта blagodariati.bg

____________________

Британската певица Джос Стоун в дует с Нели Андреева

Популярната певица Джос Стоун публикува видео, в което заедно с българската певица Нели Андреева изпълняват фолклорната песен „Малка мома“, седнали на стълбите на катедралата “Александър Невски”. Записът е от 2016-та година, когато британската певица беше у нас за концертна джаз фестивала в Банско. Две години по-късно тя публикува видеото с думите:

“През 2016-а се срещнахме с изключителната българска певица Нели Андреева, тя е популярна фолклорна певица и солист, почитателите на българската народна музика неизменно свързват името ѝ с песента “Малка мома”, която се превърна в нещо като нейна визитна картичка. Уникален и красив звук, толкова приятен за ухото. Имахме късмета да се срещнем и да работим с Нели, чуйте я и вижте какво мислите!”

____________________

2000 военнослужещи в акция за даряване на кръв във ВМА

От началото на годината близо 2000 военнослужещи са се включили в кръводарителските акции на ВМА. 

“Използвам случая, за да изкажа нашата огромна благодарност към тези момичета и момчета, които ни подкрепят във високохуманната кауза – битката за човешки животи”, коментира полковник професор Румен Попов, началник на Кръвния център.

Във ВМА подобни инициативи се организират целогодишно с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Освен тазгодишните две акции, които са под знака на две годишнини – 140 години от създаването на Военномедицинската служба на българските Въоръжени сили и 25 години от основаването на Кръвния център на ВМА, всеки, който желае може да дари кръв всеки ден от 8:30 до 16:00 ч.

____________________

Млад лекар се превърна в герой при пожара на най-голямата болница в Пловив

Д-р Тодор Горанов е на 27 години специализант по урология в най-голямата болница в Пловдив.

В нощта на 3 октомври, когато в УМБАЛ „Свети Георги”  избухна пожар, Тодор е първият, който влиза в горящата учебна зала, за да помогне на пациентите на болницата. „Когато дойдох до тук видях гъст дим, излизащ от залата, видях огънят. По пътя тук беше разположен пожарогасителят, взех го и продължих към мястото на инцидента”, разказа д-р Тодор Горанов. Връща се и втори път, когато вече ситуацията е критична и заедно с други лекари, притекли се на помощ, успяват да евакуират 52 пациенти от отделението по урология.

„Заслужава не награда, а златен медал”, казва Мария Манова, една от спасените в нощта жени. „Ще бъде морално награден с любовта и признанието на всички колеги и на пациентите от клиниката. Правейки това, аз смятам, че подобен вид чудеса тези млади хора ще направят и в професията”, каза началникът на клиниката д-р Иван Дечев.

____________________

“Докосване” – първата книга в България, създадена за незрящи

Поетът Красимир Ортакчиев предостави своя книга, написана едновременно на офсет и Брайл. Така той даде възможност и на незрящите хора да доскоснат до неговото творчество. Поетичният сборник е единствен по рода си, издаван у нас. Името също не е избрано случайно, “хубаво е да се запитаме кои са незрящите, всъщност. Дали ние, които можем да виждаме, или хората, чиито усет и усещания са по-развити от физическите способности. Това е, което искам да докосна с книгата си. Дали успявам вече читателите ще кажат”, обясни авторът. Идеята му се посрещна с огромни благодарности от асеновкадкста публика, пред която беше представена.

Посланието, което авторът отправя е чрез “Докосване”, “да прогледнат с душите си”. От своя страна, представители от Съюза на незрящите в Асеновград благодариха на автора за жеста, че се е сетил да създаде подобно произведение. И споделиха, че “едно е да слушаш стихове, а друго е сам да можеш да си ги прочетеш, усещането е съвсем различно и затова е добре да има повече такива книги”.

____________________

Български учител по математика със статия в канадско списание

Вълчо Милчев е преподавател по математика от ърджалийското СУ “Петко Рачов Славейков”. Негова статия беше публикувана в престижното канадско математическо списание “Crux Mathematicorum”. Материалът е със заглавие “Линейно рекурентни редици и полиномно деление в теорията на числата” и предлага метод за решаване на вид трудни задачи от олимпиадната проблематика по математика.

____________________

Средства за ин витро програми осигуряват над 45 общини в страната

У нас вече действат над 45 общински ин витро програми в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. За подкрепа пред държавния фонд кандидатстват над 400 двойки всеки месец, а по думите на Радина Велчева, основател на фондация “Искам бебе”, кметствата осигуряват общо над 1 милион лева за процедури, извън тези, които се поемат от държавния фонд.

____________________

Растеж на продажбите на дребно у нас

Продажбите на дребно в България нарастнаха за пореден шести месец. Ускорението е отчетено най-силно в края на лятото, като продажбибте на дребно на годишна база са се ускорили до 5,1% от 4.9% през юли, а това потвърждава наличието на устойчив растеж (на годишна база) за 23-ти пореден месец.

По-добро повишение на търговията на дребно през август е отчетено единствено в Ирландия (скок със 7,9%), Литва (със 7,4%), Унгария (с 6,8%) и Полша (с 6,5%).

____________________

Разработват система за велосипеди под наем от догодина в София

Главният архитект Здравко Здравков заяви, че се работи по създаването на мобилно приложение, чрез което да се дава възможност да се наемат велосипеди под наем в столицата. Системата се разработва като част от плана на столична община София да се превърне в град на хората, а не на автомобилите.

Системата, по която се работи в момента е с идеята да бъдат предоставени велосипеди, които да се наемат и оставят на различни места в града, а не да са достъпни само на определни стоянки. Благодарение на мобилно приложение, по което се работи в момента, всеки гражданин ще има възможността да открие къде има свободен велосипед, да плати и да го ползва. От общината планират и няколко нови трасета по булевард “Патриарх Евтимий”, по бул. “Дондуков” към моста Чавдар, ще се свърже и алеята на улица “Раковски” и съществуващата по бул. “Дондуков”.

____________________

Теk Ехреrtѕ търси да наеме 600 души в София до края на годината

“Бългapия e cpeд вoдeщитe ІТ ayтcopcинг дecтинaции в cвeтa блaгoдapeниe нa дoбpия бизнec ĸлимaт и тexничecĸaтa eĸcпepтизa. Cпopeд пocлeднитe дoĸлaди, aycopcинг индycтpиятa e eдин oт нaй-бъpзo paзвивaщитe ce ceĸтopи в cтpaнaтa зa изминaлитe 27 гoдини”, твъpдят oт Теk Ехреrtѕ. Компанията отваря свой офис у нас през 2010г. като до края на 2018 г. планира да наеме още 600 души на работа.

“Haшaтa бaзa oт тaлaнти pacтe c вcяĸa изминaлa гoдинa и ниe нeпpeĸъcнaтo тъpcим oщe пpoфecиoнaлиcти, ĸoитo дa ce пpиcъeдинят ĸъм нac”, посочва Янив Haтaн, ĸoйтo e ocнoвaтeл нa компанията и добавя, че “в пepиoд, в ĸoйтo тpaдициoнният ayтcopcинг нa бизнec пpoцecи (ВРО) paзвивa виcoĸoĸaчecтвeни ycлyги, peпyтaциятa нa Бългapия ĸaтo пpeдпoчитaн aycopcинг пapтньop щe пpoдължaвa дa pacтe. Бoгaтият ІТ oпит и пoзнaния, дoбpaтa гeoгpaфcĸa лoĸaция дo зaпaднитe cтpaни и мнoгoeзичнитe eĸипи oт cпeциaлиcти, ca caмo чacт oт пpичинитe пaзapът ни дa пpивличa внимaниeтo нa инвecтитopи и пpeдпpиeмaчи oт цял cвят”, ĸaзвaт oщe oт ĸoмпaниятa.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!