Това е България – България на добрите новини! (18.01 – 25.01.19 г.)

Безспорно една от прекрасните новини, която намери път до хората тази седмица беше тази за разказа на българската писателка Здравка Евтимова, който влезе в американски учебник по литература! “Кръв от къртица” намери място в част със заглавие “Тръпката, която изпитваме при изживяване на нещо страшно”. Творбата на Здравка Евтимова се подреди до разкази на автори като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт.

Ето какви хубави новини още открихме от последните дни!

________________

Американска биотехнологична компания отваря развоен център у нас

Американската компания ViewRay, която се занимава с разработка на апарати за свръхточно облъчване на ракови клетки, отвори развоен център у нас. Старши научен директор на ViewRay е Иван Кавръков, който разработва и специален софтуер, следящ тумори в реално време. Когато преди 7 години той се присъединява към екипа на компанията, апаратът за облъчване е почти готов, но Кавръков го доусъвършенства, внедрявайки софтуера за следене на образуванията в реално време, както и техниката “Монте Карло”, която изчислява точната доза на нужните лъчи и тяхното място.

Компанията днес е единствената сертифицирана в света, която предлага подобен апарат за лечение на рак.

ViewRay има 35 развойни центъра в цял свят, а в началото на тази година по инициатива на Иван Кавръков отвори такъв в София.

Компанията търси IT специалисти в областта на софтуерното инженерство, както и да усъвършенстват системата за апарати за лъчево лечение на рак.

________________

Страната ни е трета в ЕС по нисък дълг и втора по излишък в бюджета

България запазва 3-та позиция за най-ниско съотношение между държавен дълг и БВП. Данните са на Евростат за третото тримесечие на 2018 г. Те показват още, че от юли до септември задълженията са 23.1% от брутния вътрешен продукт. Същият период през миналата година е отчел задължения в размер на 26%, което означава, че за година дългът е намалял с 1.178 млрд. лв.

Първенци в класацията са Естония с 8% и Люксембург с 21.7%.

________________

Изграждат нова индустриална зона в Димитровград

На територията на Димитровград се очаква да заработи нова индустриална зона, като в момента четири фирми инвестират в терени, върху които ще се изградят нови производства.

Общата площ е 110 декара, които са в регулация с изградена инфраструктура – достъп до електричество, канализация, транспорт, както и възможност за газифициране. Към момента са усвоени 50 дка площ за четирите фирми, които са инвестирали. Те ще бъдат от хранително-вкусовата и преработващата промишленост. Съвсем скоро се очаква да започнат и ремонтни дейности. По предварителни данни само 4-те фирми засега ще разкрият над 350 работни места, а мястото ще става все по-привлекателно за бизнеса. Освен изградената вече инфраструктура, площта е разположена в близост до Европейски коридор 9, който свързва региона с Гърция и Турция.

________________

Български вина с повишен пазарен дял в Европа

Българските вина все по-осезаемо и сериозно разширяват своя пазарен дял в Европа. През 2018 г. у нас са произведени 5.8 хектолитра вино в 260 регистрирани винопроизводителни. Това стана ясно от изказване на Иванка Багдатова-Мизова, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”.

Тази година ще се въведе и мярка “Застраховане на реколта”. “Нейната основна цел е освен управление на риска и запазване доходите на гроздопроизводителите при настъпване на неблагоприятни климатични условия. Бюджетът на мярката е 2 млн. лева за 2019 г.“, сподели още Мизова, напомняйки, че причината за създаването на такава мярка са все по-неблагоприятните климатични условия в сферата на земеделието.

Тя увери още, че в началото на годината ще се предложи и мярка “преструктуриране и конверсия”. “Основната й цел е да подобри конкурентоспособността на земеделските производители при създаване на по-висококачествени винени сортове – да може земеделският стопанин сам да избира как да преструктурира своето селско стопанство, както и да приложи техники за управление на винените лозя“, посочи Мизова.

Една от новите мерки у нас е “Инвестиция”. “Тя цели осъвременяване производството на вино – технологични нови методи за управление, инвестиции във инфраструктурата във винопроизводството (отново в производствения процес), както и инвестиции, свързани с предлагане и съхранение на вино. Бюджетът за тази мярка е в размер на 16,6 млв. лева.“, каза експертът и добави, че “с решение на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” беше утвърден ресурс в размер на 145 млн. лева за държавни помощи по две линии. Първата е помощ за компенсиране на разходи на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки от Национална програма за контрола на вредителите. А втората е изцяло нова – помощ за сертифициране на стопанства в сектор “Плодове и зеленчуци” по стандарта Global Gap.”

________________

Българската IT компания Инспирит стъпва в Норвегия

Инспирит е компания, изцяло фокусирана върху платформата Microsoft SQL Server, която успя да разшири дейността си, стъпвайки на един от най-високо технологичните пазари в Европа – норвежкият.

Огромният успех се дължи на Glasspaper AS Oсло – най-големият център за технологични обучения в страната. Маргарита Наумова е освен основател на българската компания, и част от преподавателския екип на центъра, в който е реализирала множество обучение и заедно с екипа си е разработила и програма за Microsoft University Norway.

За момента стратегията на компанията включва разработване на услуги за области като Data Menagement Framework и по-точно Data Governance, Data Quality, Meta Data Management, както и да затвърди водещата си позиция в BI, Master Data Management и внедряването на сложни SQL Server базирани инфраструктурни решения.

________________

6 млн. лв отпускат за ремонт на бул. “България”, инвестициите в града надхвърлят 90 млн. лв

Близо 6.5 млн. лв. ще отдели Столична община за ремонт на бул. “България”. Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Проектобюджетът за София 2019 г. ще бъде гледан в Общинския съвет на 31 януари. Към момента той е 1.7 млн. лв. като нарасна с 90 млн. лв заради доброто изпълнение на приходите на общината. 15.7 млн. лева отиват за ремонти на улици и мостове. 22 млн. лева допълнително ще отидат за покупката на 10 нови метровлака, които струват 88 млн. лева. Други 3 млн. ще бъдат похарчени за нови велоалеи, а 5 млн. ще се дадат за изграждането на две сгради за яслени групи в “Триадица” и “Красно село”.

5,7 млн. лева са за ремонти и апаратура на здравни заведения, а за образователната инфраструктура се отпускат 40,1 млн. лева повече от предвиденото. 5 млн. лева се отпускат за детски площадки, а 9,9 млн. лева за паркове.

________________

Storytel инвестира в български аудиосериали

Популярната стрийминг услуга Storytel ще инвестира в български аудиосериали. Онлайн платформата стартира у нас през декември, като към момента има преведени три аудиосериала. Те са една от четирите категории в услугата. Основни са аудиокнигите, които са вече над 50 000. Тези, които са на български език са над 400, като тепърва броят им ще се увеличава. Другите две секции са за качествено журналистическо съдържание и мениджмънт литература. Онлайн платформата се развива изключително бързо, като за последните три години аудиокнигите са един от най-бързо развиващите се дигитални формати в света.

Светлозар Желев – директор на Националния център на книгата в НДК смята, че Storytel е много важно въведение на българския пазар, тъй като може да даде шанс за по-голяма видимост на българските автори, които ще бъдат превеждани на английски, достигайки до много по-широка публика и чуждестранни пазари.

________________

НАП: Декларациите с баркод сами смятат дължимия данък

Годишната декларация за облагане на доходите с баркод е вече публикувана на страницата на НАП.

След попълване на информация за получени доходи, внесените осигурителни вноски и ползваните облекчения формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък.

Декларацията се изтегля и попълва, а подаването й гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се смята автоматично. Също така изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък.

Подаването става чрез изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно се издава и входящ номер. Срокът за подаване на годишни данъчно декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2019 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

________________

Българин е шеф на Световната банка

От 1 февруари Кристалина Георгиева ще заеме поста президент на Групата на Световната банка. През 2017 година тя стана изпълнителен директор на групите за кредитиране на Световната банка, Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие, след като напусна позициите си в Европейската комисия, където отговаряше за бюджета и човешките ресурси.

Досегашният шеф на Групата на Световната банка Джим Йонг Ким подаде оставка в началото на тази година след като беше на поста от 2012 г. Георгиева ще заеме неговия пост само до 2022 г., когато изтичаше мандата на Джим Йонг Ким.

________________

Нова е-услуга стартира патентното ведомство от 23 януари

Новата е-услуга, която стартира патентното ведомство, ще е в помощ при изготвянето на различни видове решения по марки и дизайни.

Вече ще са достъпни текстовете на решенията по опозиции и отказите на експертизата по заявки за марки. Това ще са решения, постановени през 2017 и 2018 г., както и такива по искания на жалби за всички обекти от 2018 г.

Всички нови решения ще бъдат системно публикувани.

________________

58 млн. лв. получи ЕСО от Европа за електропровод от “Марица Изток” до Гърция

“Електроенергийният системен оператор” (ЕСО) получи 58 млн. лв. европейско съфинансиране за изграждане на междусистемен електропровод 400 kV от енергийния комплекс “Марица Изток” до Гърция. Това се съобщава от Държавното дружество, като то трябва да осигури останалата сума по проекта, на стойност 116 млн. лв.

Електропроводът е един от петте проекта, които се реализират от Електроенергийния системен регулатор.

Общата дължина на новите електропроводи 400 kV е близо 480 километра. Стойността възлиза на 500 млн. лв.

________________

27 млн. евро отпуска ЕК за модернизация на газовата ни мрежа.

Българският газов оператор “Булгартрансгаз” ще получи 27 млн. евро от Механизма за свързване на Европа за модернизация на газопреносната система. 1.031 млн. евро са вече усвоени от предприятието за подготовка за проекта за подмяна на амортизирани два участъка от Северния полупръстен на съществуващата газопреносна система с обща дължина около 81 км.

С отпуснатите европейски средства ще се финансира подмяната на трасето на два участъка – от 58 км и 23 км. Първият е Беглеж – Дерманци – Батулци – Калугерово, а вторият е между Вълчи Дол и Преселка.

________________

Университетите ще получават повече пари при висок рейтинг

За първи път тази година университетите у нас ще получават по-голямата част от държавната си субсидия в зависимост от оценката в рейтинговата система, а не по норматив за издръжка, както е било досега. 55% от парите ще се получават по този начин. Очаква се следващата година този дял да стигне 60 на сто.

Бройките за прием на студенти в различните специалности също ще се определя в зависимост от качеството на обучението и нуждите на пазара на труда пък предвижда друга промяна. Така увеличен прием ще има за специалностите, чиито възпитаници се реализират успешно на пазара на труда.

Правителството одобри и разкриването на два нови института в СУ, които ще има научно-изследователски звена и ще могат да кандидатстват за финансиране на проекти от еврофондовете.

Българите зад граница, които учат в български университети пък ще взимат 240 лв. Стипендия, а не 200 както досега.

________________

Млад лекар получи престижна европейска награда

Д-р Иван-Асен Шишманов от “Пирогов” беше отличен с престижна европейска награда на ежегодния научен форум Stroke Prevention in Atrial Fibrilation (Превенция на Инсулт при Предсърдно Мъждене) SPAF Academy.

Наградата е за описан от него клиничен случай от собствената му практика, свързан с превенция на мозъчния инсулт. SPAF Academy Stroke Prevention in Atrial Fibrilation е форум, който се провежда всяка година, организиран от Boehringer Ingelheim. Фокусът е върху новостите в лечението и превенцията на мозъчния инсулт при пациенти с предсърдно мъждене и в частност оралната антикоагуларна терапия.

Тазгодишното събитие се проведе във Виена и включваше делегати от близо 20 европейски държави.

________________

Българка е сред 5-та най-екстремни фотографи в света

Пламена Милева е сред най-екстремните фотографи в света. Заедно със своя съпруг Юлиян Недев, също фотограф от 30 години, те държат рекорда за фотография, направена на най-голяма подводна дълбочина – 33 метра. Като гости в сутрешния блок на бТВ двамата разказаха за своите невероятни идеи и екстремни преживявания.

“Може би един от най-организираните ни проекти се случи през 2014 година, когато отидохме на Световното първенство по подводна фотография в Израел, Елиат“, спомня си Пламена. “Мога да кажа, че не съм спала 6 месеца преди това. Наистина направих една от най-сензационните си снимки с луминисцент под водата, вграден в сайлинга на медуза. Това беше един от най-грандиозните ми успехи и най-дългата подготовка. Тогава спечелихме трето място във фешън фотографията и специалната награда на кмета на Елиат”.

През февруари 2018 г. Пламена е отличена отново от световния конкурс за подводна фотография в Дюселдорф, Германия. Следващите й планове са още по-грандиозни и екстремни: “От доста дълго време искам да снимам с акули и някакси нещо все се изплъзва и това е една от големите ми мечти – модел с акули”.

________________

Нов завод бе открит край Димитровград

Инвестицията е за 8 млн. евро, а предприятието  ще произвежда малки осветителни тела за автомобилната индустрия. До края на годината се очаква откритите работни места да бъдат 100, а на следващ етап през 2024 г. да достигнат 400.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!