Непобедимите природни закони

Гъби, папрат и мъх, полазили стени от 4000 стари книги. Мястото е т.нар. Jardin de la Conaissance (Градината на познанието, б.а.) в Квебек. Идеята е на ландшафтния архитект Thilo Folkerts и на канадския художник Rodney LaTourelle, реализирана през 2010 година. Книгите са подредени така, че да образуват отделни стаи и кътове и са частично вкопани в земята.

Jardin-de-la-Connaissance-LaTourelle

Няма съмнение, че за истинските любители на четенето, гледката на книги, обречени на бавно разлагане и пълно изчезване, предизвиква, меко казано, смесени чувства. Много от първоначално ярките цветове на книгите вече са избледнели. От друга страна обаче, много от посетителите на градината са запленени от митичната симбиоза, постигната между наука и природа. Като културни артефакти книгите също са част от от един цикъл от живота на планетата, твърдят авторите на проекта.

Jardin-de-la-Connaissance1

Като следващ етап от развитието на проекта, авторите му планират да “пуснат” мъх по книгите, който да имитира графити ефект върху стените. Въпреки многото усилия за поддръжка на градината, природата бавно, но сигурно я “поглъща” и рано или късно тя отново ще се превърне в гора. Кръговратът на живота, пред който всички сме безсилни. Дори и науката.

ardin-de-la-connaissance2

Сподели с приятели!Share on Facebook64Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!