Great Women Artists – жените, които оставиха своя отпечатък в историята на изкуството

Eva Hesse е немско-американски художник, известен с работата си като подстмодерен скулптор и дизайнер. Родена в Хамбург, Германия през 1936 година в светско еврейско семейство, тя и по-голямата й сестра водят много труден живот, който е низ от несполуки и борби – бяга от нацистите, майка й се самоубива, по-късно има несполучлив брак, а накрая на своя живот се бори и с рак.

Въпреки всички житейски трудности, с които се сблъсква още в ранна детска възраст, Eva Hesse не спира да твори и оставя трайно въздействие върху американското изкуство. Вечното й желание да експериментира с материали и форми прави работата й открояваща се и много разпознаваема.

Eva Hesse развива мозъчен тумор на тридесет и три години и умира през май 1970 година на тридесет и четири. Въпреки, че е съвсем в началото на своята активна кариера, тя успява да остави своето завещание за поколенията и зараждащото се женско движение малко по-късно подкрепя работата й като художник и скулптор и я обявява за един от пионерите в американския арт свят.

За Eva Hesse, интересния й живот и още по-впечатляващите творби, които остават след нея, както и за още жени в изкуството, четем в първата 464 страници, посветени на жени-художници, скулптури, фотографи, оставили значим отпечатък в историята на изкуството през годините. От Nina Chanel Abney и Nan Goldin до Shoplifter и Sofonisba Anguissola, книгата Great Women Artists е най-голямото компилация, публикувана някога с над 450 илюстрации от 400 творци и всичките жени.

Най-обширната, илюстрована книга за жените творци ще разказва за таланта им, както и ще запознава читателите с непубликувани и малко известни творби и истории, които през годините са били пренебрегвани, а днес вече са признати и възхвалявани.

Всяка една жена е представена с кратък текст и ключови произведения от нейното творчество. В книгата ще видим творби на Frida Kahlo, Nan Goldin, Yoko Ono, Agnes Martin, Cindy Sherman и др.

Сега разлистваме малко от книгата, а ако ти нетърпеливо очакваш да видиш какво още има в нея, можеш да я поръчаш вече в Amazon.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!