Хотел Opus – новото бижу на ZH

Най-новото бижу в портфолиото на Zaha Hadid Architects е на своята финална права – новият хотел Opus в Дубай е проектиран за Omniyat и това ще бъде първият хотел от веригата “ME by Melia” в Близкия Изток.

На 84 345 квадратни метра в 20-етажната сграда ще бъдат поместени 12 ресторанта, бар на покрива, както и офис помещения, като седем допълнителни етажа са изградени под земята. Вече е ясно и, че в сградата ще се помещават някои от най-мащабните мултинационални компании и бутикови творчески агенции.

Разбира се, щом работата е поверена на Zaha Hadid Architects, тогава без съмнение резултатът ще бъде повече от впечатляващ. Проектът стартира още през 2012, но емблематичната структура беше позната на хората още през 2007 година, когато за първи път беше открита по време на работа в Британския музей в Лондон.

Последните снимки на Opus са наистина удивителни – стъклената сграда е с интересен дизайн, най-вече заради “гигантската неправилна празнота”, която свързва двете стъклени кули в плавен преход, който ги оформя като едно цяло. Неправилната форма пък е в интересен контраст с прецизната ортогонална геометря на огромния, заобикалящ куб.

Двете кули са свързани чрез четириетажен атриум, издигащ се на 71 метра над земята. Интериорът е футуристичен и изчистен, с меки цветове и плавни линии, изцяло в стила на иновативното проектиране.

Първоначално основното ядро на сградата беше проектирано само за офис помещения и търговски пространства, но по-късно премина в вариант за смесено ползване. Първият дизайн на сградата на покойната Заха Хадид включваше офис пространство с бутиков, петзвезден 93-стаен хотел и 90 жилища от висок клас.

Проектът и до днес буди огромен интерес в Дубай, туй като това е и първият построен проект на Заха Хадид в емирството.

Макар архитектурното студио да взима участие в проекта за мост Шейх Зайед в Абу Даби, в Дубай никога досега не е бил осъществяван неин проект, въпреки няколкото предложения, които с времето остават само на концептуални етапи.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!