Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, Радан Кънев става опозиционен депутат

Радан Кънев.

“Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. За съжаление, и символично, и политически отправихме послание затова че независимостта на съда не е достатъчна ценена. И въпреки че днес е ден, в който ще бъдат направени много важни стъпки към върховенството на правото, сега с това гласуване стана една важна, голяма стъпка и символична към съмнението за това, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което с голямо облекчение мога да заявя, че аз повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието и ще направя всички възможни стъпки за своето оттегляне”. С тези думи министърът на правосъдието подаде оставка от трибуната на Народното събрание.

Правосъдният подаде оставка веднага след като депутатите гласуваха частта от промените в Конституцията, която засяга разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет. Първоначалната идея, подкрепена през лятото от всички парламентарни групи от управляващото мнозинство с изключение на АБВ, беше съдийската колегия да включва шестима съдии, председателите на ВКС и ВАС и петима, излъчени от Народното събрание. Прокурорската квота пък включваше четирима държавни обвинители и един следовател, главния прокурор и шестима, излъчени от Народното събрание.

Междувременно съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че вече е опозиционен депутат и е уведомил за това премиера Бойко Борисов. “Оттеглям подкрепата си за правителството в лично качество”, каза лидерът на ДСБ. “Оттук-нататък тепърва ще се решава на партийно равнище каква ще е позицията на Реформаторския блок”, допълни още Кънев.

Припомняме – това е втората оставка в Кабинета “Борисов 2”. На 4 март тази година тогавашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!