Нови висоти в лицемерната съпричастност и двойните стандарти

“Художествената гимнастика е секта. По принцип за това не сме говорили безкрайно много в ефир, въобще, изначално за спорта художествена гимнастика, ако това може въобще да бъде наречено спорт. Тъй като това е смес между балет, танц и гимнастика… Вкарани са спортни елементи едва 60-те години и се развива сред бившите съветски републики… нали Азербайджан, Беларус, Русия и така…

Това заяви в предаването ‘Събуди се’ по Нова тв членът на СЕМ Бетина Жотева.

Дискусията продължи така:

Водещ: И все пак, за да има аргумент на масата ще кажа, че това е олимпийски спорт.

Бетина Жотева: Да, той е олимпийски спорт от 80-та година. Абсолютно вкаран е като спорт и според мен има политически причини, сега няма да влизаме в това, има една държава, която е абсолютна доминанта там, но не е там работата. Работата е какви спортисти го играят този спорт и какво се случва с тях. Защото това е едно изключително затворено общество, твърде елитарно и всеки един, който излезе от калъпа, на практика бива изхвърлян. На ранна детска възраст. Те ги събират децата от 5-6, към 7-8 им казват : “Вие не ставате”, някои започват да не стават малко по-късно, на 13… и ги пенсионират тези момичета на 21, 22. Които излизат от този спорт абсолютни социални инвалиди. Те просто нямат нищо друго в живота си, освен залата, хотела и тяхното собствено обкръжение…
Вие да сте виждали някой да си изпусне бухалките и след това да отидат да го потупат по рамото? Няма такова нещо. Специфика или не, усещането, когато някой загуби отборно в художествена гимнастика, когато някой направи грешка, реакцията съвършено не е такава, нито на момента, нито след това, в сравнение с колективното усещане във волейбола, например. Говорим за това на какъв тормоз са подлагани тези момичета, горките, на какъв глад. Аз мисля, че е нормално те да спират със спорта на 25, защото ако продължат да гладуват до 28, те просто ще имат тежък здравословен проблем.” След това прочете мнение на журналист от 24 часа, според когото художествената гимнастика трябва да бъде забранена, защото “няма по-травмиращ спорт, няма по-безсърдечни хора от треньорките по художествена гимнастика. Спомням си как сестра ми преживя драмата, че няма да стане никога националка, защото в пубертета са ѝ й пораснали гърди и дупе. Останаха й колена, които изпускат при първото разваляне на времето все едно е на 80 години.”

Размисъл: Нямахме никакво намерение да подхващаме отново темата: художествена гимнастика. След цяла седмица коментари, анализи, “експертни” мнения от дивана и социалните мрежи, нападки, обвинения, сочене с пръст на виновни, раздаване на присъди от кого ли не към кого ли не, грозно ровене в най-интимния свят на един човек и шампион, няма какво много да се добави, освен да се молим Цветелина Стоянова да се възстанови напълно. И някой, с магическа пръчка, да изтрие всичко изписано и изговорено през последната седмица, за да не може тя да чуе и види цялата помия и гняс, която мнозина изляха, уж в нейна подкрепа. Толкова народ се почувства длъжен да говори от нейно име, че за огромно съжаление, профанизирахме темата на ниво махленски скандал на Женския пазар. Нищим го по същия начин и със същите изразни средства, с които анализирахме проблема “кърмачки в мола”. Думите на Бетина Жотева обаче провокираха този текст. Ето ги нашите “5 стотинки” по темата.

1. Има хора в тази държава, които са толкова зомбирани на тема “Бившият съветски съюз”, че скоро ще анатемосат Толстой, Пушкин и Достоевски само защото са писали на руски. И макар никога да не съм виждала Русия като наша “майка, спасителка и освободителка”, нито пък споделям политиката на Кремъл, това маниакално отричане и вторачване с отрицателен знак към всичко руско, ми идва в повече. Добре, че футболът е английска игра, че не знам. Да не говорим, че гимнастиката много отдавна не е равна на Съветския съюз. Англия, Испания, Италия, Израел… никога не са били част от СССР, нали.

2. Не мога да повярвам, че хора, които определят себе си за демократи и громят Съветска Русия, искат, точно с нейните прийоми, да забранят всичко, което не им харесва. “Няма художествена гимнастика – няма травмирани спортисти е новото “Няма човек – няма проблем”. Така ли? То, по тази логика, да забраним и математиката в училище, щото много народ е потиснала. И училището, като цяло.

3. Всеки спорт изисква своите жертви и лишения. Всъщност, всеки успял човек се е лишил от нещо в името на някаква цел. Кой е бил на диета, кой става всяка сутрин в 3, за да отиде на работа, кой тренира от сутрин до вечер, кой се е лишил от семейство, в името на кариерата, кой свири на цигулка от ранна възраст, докато другите деца играят… Всеки плаща цена. И това е избор. Никой, никога не ни е обещавал, че ще е лесно. Никъде. Гимнастичките не са изключение. Гимнастиката е избор, личен, семеен, никой не ги взима в залата на сила. Не и днес.

4. Само в художествената гимнастика нямало колективен дух. Никой не те потупвал по рамото при грешка. Само в гимнастиката? Нима? Не видях венци за Кристиано Роналдо онази вечер, когато изпусна дузпа. Или нещо съм пропуснала?!

5. Да клеймиш цял спорт, докато на едни спортисти им предстои може би най-тежкото състезание в живота, е грозно. И е проява на лош вкус. Липса на елементарно уважение към чуждия труд, професия, избор. И не е съпричастност. А епитета “социален инвалид” ще го оставим без коментар.

6. “Когато се обърне каруцата, пътища много”. И коментатори, и съветници, и експерти и хора, които от години знаят колко е лоша художествената гимнастика и какви травми нанася, ама докато всичко беше само успехи и медали, мълчаха и не говореха за тъмната страна на този спорт, който не бил баш спорт. Тогава не им беше мъчно за момичетата или? Двойният аршин, “аз нали ти казах” и “знаех си, че така ще стане” са толкова дразнещи и не на място в момента, че пак се убеждавам, че “мълчанието е злато”. Особено когато нямаш какво да кажеш. А съветите, отрицанието и желанието за забрани постфактум са еманация на лицемерието. Което не е нито умно, нито красиво.

Цвети ще се възстанови! Искам го, вярвам го, моля се. Не знам само как ще я погледнат в очите всички, които се почувстваха оторизирани да говорят от нейно име и да раздават присъди и да лепят етикети в нейна “полза”.

Сподели с приятели!Share on Facebook239Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Един коментар to “Нови висоти в лицемерната съпричастност и двойните стандарти”

 1. milevcv@yahoo.com'

  юни 23, 2016

  Gogo Отговор

  Коментара на Бетина Жотева е обида за читателя/зрителя. Елементарен израз на омразата и. Това обаче съвсем не означава, че нищо не е вярно. Когато човек говори така на едро, отдаден единствено на емоциите си, не може да получи доверие.
  Като бях много малък и аз се възхищавах на чудовищните методи на Нешка Робева и Иван Абаджиев, за да постигнат изтормозените състезатели успехите, с които и аз се гордеех. Малко по-късно разбрах каква е цената. И съм сигурен, че не си струва. Вярно е, че всеки успех иска лишения. Но сестри Малееви също постигаха успехи, с цената на лишения. Но без да се прекалява и да се посяга на здравето им. А мои познати спряха детето си от тренировки в момента, в който разбраха че треньорите им дават лекарства. А майката беше много амбицирана. За детето не знам. Това е големият проблем на художествената гимнастика. Там момичетата отиват прекалено малки за да наясно какви лишения им предстои да понасят за да са шампионки и дали са готови да ги понесат. За амбициозните родители често няма спирачки.
  Колкото до случая в националния отбор по художествена гимнастика, има едно според мен изкривено представяне на факти. Казват ни, че сме искали да не играят в Израел заради Цвети. Аз си мисля, че ако момичетата не са искали да играят (и петте), то федерацията и министерството на спорта трябва да се съобразят с това им (не)желание и да им съдействат да се приберат, без да имат финансови претенции. А не да ги надъхват да играят. Мисля си, че сами са решили да участват. Но не бих съдил, ако се бяха отказали.
  А мъдростта “гузен негонен бяга” е по точна мярка на Илияна Раева.

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*