И накрая кой плаща като поп?

Факти: Миналата седмица Европейската комисия осъди България за проблемната цифровизация. Решението е на съда в Люксембург. Страната ни е нарушила три директиви на ЕС. Съдът заявява, че държавата е действала против конкуренцията при мултиплексите.
България трябва незабавно да изпълни препоръките на съда. Ако не го направи, ще бъде наложена санкция, която е в размер между 20 000 и 200 000 евро на ден.

До съдебното решение се стига заради конкурсите за цифрови лицензи, проведени от Комисията за регулиране на съобщенията през 2009 г. Всички лицензи – общо 6 на брой – за разпространение на цифров сигнал тогава са спечелени от две компании – “Тауърком” и “Хану про”, чиито инвестиции са обезпечени от фалиларата вече Корпоративна търговска банка.

В момента правата за мултиплексите се държат от “НУРТС диджитал” (преди това “Таурком”) и “Фърст диджитал” (след смяна на собствеността на “Хану про”).

“НУРТС България” и “Фърст диджитъл” са сред компаниите, които неизвестната фирма LIC33 обяви, че придобива от банкера Цветан Василев за 1 евро и ангажимент за изплащане на 900 млн. евро кредити. В цената от 1 евро са включени и дружествата “Българска телекомуникационна компания” и военните заводи “Дунарит” и “Авионамс”.

Размисъл: Кой е България? Докога ще живеем в държавата на колективната безотговорност? В държавата на “неизвестния извършител”.
Няма обща вина. Вината винаги е лична. И отговорността и наказазанието за нея също следва да са лични. Да, ама не. В България не е така. И никога не е било. Виновни са всички и никой. Отечеството е осъдено, данъкоплатецът плаща. “Прекрасно, но що е Отечество?” Явно някакво абстрактно понятие, зад което е много удобно да се скрие всеки. И винаги минава.

Само за изминалата 2014 година България е осъдена по 17 дела в Европейския съд. Обезщетенията, заплатени от хазната през миналата година заради дела в Страсбург, са за 281 хил.лв. Най-често България е осъждана заради недостатъчно качествено разследване на престъпления, полицейско насилие и лоши условия за живот в затворите. Добре, тези пари излизат от бюджета. Такъв е законът. А някой наказан за това, че сме осъдени заради неговото действие или бездействие? Не. Мълчание.

Към края на 2014 г. България има 36 отворени наказателни процедури за неприлагане на европейското законодателство. Публична информация за платените санкции по наказателни процедури няма. Но предварително са известни виновниците – законодателната и изпълнителната власт, в т. ч. безбройната безименна мудна администрация.

Бедна държава ли? Май сме много богата страна, щом можем да си позволим да плащаме за чуждото безхаберие без от това да произтича каквото и наказание за нарушителите.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!