Игри на глада за знания

В дни, в които се борим с преумора, стрес или актуалния burn out, в петък, събота или който и да е ден от седмицата нямаме търпение да захвърлим отговорностите и поне за малко да избягаме от задачите-в-срок.

От друга страна, независимо дали е мит или не, че използваме едва 10 процента от умствените си способности, в нас има знания, трупани в най-любимото лично време, които остават непокътнати в повечето ни социални изяви.

Има ли как да раздвижим сивото вещество и някак това да се случи в най-приятната среда – вечерно, в готин пъб и с любимата компания?

Има, да. Англичаните са го измислили още през 70-те, когато възникват Pub Quiz вечерите. Обичайните излизания с приятели се променят. Към по-добро – или поне вече са с лек интелектуален оттенък.

Куиз игрите са вид викторина, в която един срещу друг се изправят няколко отбора, готови да покажат най-много знания и да излъчат победител. Идеята е, освен да посетиш пъб-a и утолиш физическата си жажда, да зарадваш и умствената си такава, чрез различни въпроси и търсенето на техните отговори.

А ето и добрата новина – oт известно време няколко смели и новаторски настроени момчета и момичета организират подобни вечери за най-любознателните вече и у нас – игрите Quiz This набират все повече скорост в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

И за да те предизвикаме да събереш отбора и си подариш една различна вечер, разпитахме едно от главните действащи лица – Александър Сандев.

Куизмастър Сандев, както си го наричат всички, е завършил Американския университет в Благоевград и магистратура в Нидерлания и днес го намираме като създател и основен двигател на Quiz This. За себе си казва, че обича фактите, правилно зададените въпроси и логичното мислене.

Към това бихме добавили, че ако писането можеше да говори, щеше да чуеш бавна и отчетлива дикция, която ще прикове на мига вниманието ти. Ето какво научихме от него.

Как се роди идеята за Quiz This – от лично преживяване или желание за нещо ново?

Идеята се роди от мое преживяване в Нидерландия. Една вечер, заедно с двама холандци и двама канадци отидохме на пъб куиз (и за Гинес) в един ирландски бар. Дотогава не знаех от какво значение са пъб вечерите за хората и колко много се надъхват да показват знания. Барът беше препълнен – 24 отбора, а ние спечелихме, хаха… По това време бях координатор на извънкласните дейности на магистърската програма, а тя беше около 150 човека от над 40 националности, и именно куиз играта успя да ни обедини. В началото въпросите бяха от обща култура, но с наближаване на изпитите правехме и куизове върху учебния материал. След Нидерландия се наложи да прекарам известно време в родната Стара Загора, където в един момент бях изгледал всички постановки в театъра и операта, всички филми по кината и просто от нямане какво да се прави вечер реших да направя един куиз. Избрах си няколко подходящи заведения, писах им, те откликнаха и така в края на 2016 г. проведох първия си куиз на български език  Днес вече сме 14 куизмастъра в 4 града – София, Пловдив, Стара Загора и Бургас и сме провели над 330 куиза.

Форматът е за отборно мислене, а дълго сякаш властваше убеждението, че българинът е солов играч. Какви са наблюденията ти – умеем ли да играем заедно?

Всеки човек е различен и сам по себе си и всеки може да допринесе за отбора със своята уникалност. Това, което забелязвам в отборите, които идват на нашите игри е, че те са си същата компания от хора, които излизат заедно в петък, забавляват се заедно, ходят си на гости и т.н. Тоест те се познават много отпреди това, знаят кой в коя област е силен и къде могат да му се доверят. Много рядко се е случвало някой отбор да доведе играч, специално за куиза. Разбира се, случва се да има противоречия между хората в самите отбори, но така е и в живота. Важното е, че стигат до консенсус, преодоляват раздора и преминават към следващия въпрос.

В игрите застъпвате най-различни сфери. Кои са любимите теми и къде са най-силните знания?

В началото ми беше много трудно, а и субективно, разбира се, да определя сферите на въпросите, както и тяхната трудност. Затова реших да разделя Знанието на 10 области, за да мога да балансирам въпросите и да не допускам струпване от една и съща област в един кръг.

Не бих казал, че имам една любима тема, но в цялата плетора от теми бих изтъкнал Изкуство, Формула 1, Втора световна война, География, Международни отношения след 1945 г. и почти всичко свързано с България – история, география, спортни постижения и т.н. Имаше един период, в който хората бяха пропищели от моите географски въпроси  Карах ги да броят граничните страни на европейски държави, а и не само… например “С колко страни граничи Белгия”, или “В колко държави се простират Алпите”, или “Колко държави имат излаз на Адриатическо море”.

Кои са в най-общи линии правилата на играта?

Правилата са така измислени, че да могат да се запомнят бързо, а и да не отнема много време за разяснения. Куизът се състои от 5 кръга по 10 въпроса всеки, като нечетните кръгове са с въпроси, а четните са визуален и музикален. Всеки отбор може да използва 1 жокер за цялата игра, който му удвоява точки за съответния кръг, за който го използва, но трябва да го използва “на сляпо”, тоест преди да чуе кои са верните отговори.

На всеки три месеца правим анкета, която е анонимна и позволява критика към играта, въпросите, темите и куизмастърите. Това много ни помага, защото сядаме всички куизмастъри заедно и четем какво мислят хората за нас и какви са техните препоръки.

Участието в Quiz This е безплатно. Все пак как заведенията са с капацитет – как можем да си гарантираме участие?

Да, участието в нашите игри е все още безплатно в София и Пловдив. В другите градове се наложи да въведем символична такса. Резервациите се правят през самите заведения, защото и за тях е важно да си познават “новите” клиенти. Много често отборите си резервират маса за следващия куиз на момента и капацитетът бързо се запълва, но ние правим всичко възможно да не връщаме хора и да им осигурим някакво място, доколкото позволява самото заведение, разбира се.

Играта се провежда всяка седмица. Има ли нещо като подсказка или подготовка за играчите, съветваш ли ги на какво да наблегнат?

Не, не даваме ние подсказки, освен ако куизът е тематичен – тогава обявяваме темата на куиза два дни по-рано. Всяка една игра си има свое събитие във Фейсбук и там се публикува цялата информация – кой ще е куизмастър, от колко часа ще бъде и т.н. Единственият съвет, който мога да дам на хората е да очакват неочакваното. Куизът може много лесно да скача от област в област и както те питаме колко награди Грами имат U2 и че броят им е равен на броя на символите в един IBAN номер, така можем и да те накараме да преброиш пътните знаци “стоп” по някоя старозагорска улица. Не е rocket science 😉

Какво е за теб Quiz This – начин да покажеш знания или преди всичко среща с нови такива?

Куиз игрите са главно за хората и това те да се чувстват добре след всяка една от тях. Куизът е нещо като социален клуб. За мен той е хоби, което ми позволява едновременно да си почивам и да се забавлявам с най-различни хора. Намерих много нови познати покрай него и ако мога да перифразирам Гърга Питич “мисля, че куизът е началото на едно чудесно приятелство”!

Виж кога, къде и как да вземеш участие в следващия Quiz This ТУК.

____________________

_______________________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!