Как доброто преодолява разстоянията

От години различни доклади посочват тревожни статистики относно здравеопазването в Индия, което се крепи на едва 1% от БВП на страната. Правителството си постави за цел до 2025 година този процент да бъде увеличен на 2,5%. Към момента страната е с един от най-ниските показатели за качеството на здравеопазването си в света, като най-страдащи от това са логично и най-бедните жители. В предизборната си кампания през 2018 година, министър-председателят Нерендра Моди обеща на хората да започне нова програма за здравеопазване, в която на 100 млн. домакинсктва да бъдат покрити здравните услуги на стойност 500 хил. рупии, което е 7860 долара годишно. “Това е нещо огромно. Най-голямата стъпка на правителството в сферата на здравеопазването от 20 години“, коментира тогава доктор Аджай Бакши, бивш ръководител на верига частни болници.

Макар страната да гледа в посока подобряване на “болната” си здравна система и да се стреми по всички възможни начини да осигури качествено лечение дори и за най-уязвимите и неплатежоспособни граждани, то и до днес има места в страната, в които хората умират, защото дори не могат да стигнат до болничните заведения, заради липса на достатъчно линейки.

Някои индийски селца се намират на километри от най-близката болница и това допълнително усложнява обстановката при болни и нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Karimul Haque живее точно в такова отдалечено село, когато една нощ неговата майка умира, поради невъзможността да й бъде оказана своевременна медицинска помощ.

Той много добре помни този момент от преди 19 години, който бележи пътя и живота му занапред. От този момент той изработва собствена система на работа и играе роля на линейка, превозвайки със своя мотор безплатно хората до най-близката болница, която се намира на близо 70 км разстояние. Той дори разполага с телефон, на който отговаря дори и през малките часове на нощта. За 19 години Karimul е успял да закара в лечебното заведение над 5000 души, ползвайки своята импровизирана линейка на мотоциклет.

Вдъхновени от желанието му да помага, в каузата се включва и цялото му семейство, което и до днес го подкрепя и помага с каквото е необходимо.

Дори и правителството да осигури нужните средства за подобряването на условията и качеството на здравните услуги в страната, процесът ще отнеме много време, а дотогава хората разчитат само на помощ и услуги, каквито предлага Karimul Haque. Човек с голямо сърце и желание, който отново доказа, че когато имаш мисия и си целеустремен в желанието си да направиш добро, винаги ще се намери начин.

Вижте още във видеото:

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!