Турски сериал в праймтайма? Не може!

Насърчаване на местната филмова индустрия или намеса на държавата в свободния пазар?

Квота за италиански филми по италианските телевизионни канали. Това предвижда закон, одобрен в понеделник. Регламентът предвижда тежки санкции за телевизиите, които не спазват изискването за излъчване на италиански продукции.
Всеки италиански телевизионен канал ще трябва да показва най-малко един италиански филм в праймтайма през седмицата, между 18:00 и 23:00. Квотата за държавния телевизионен оператор Rai пък предвижда минимум две италиански продукции. Целта на закона е да насърчи местната филмова индустрия. Телевизионните оператори ще имат време до 2018 година, за да се адаптират към новите правила.

Законът предвижда и създаването на годишен фонд от 400 млн. евро за подкрепа на италианската филмова индустрия. От телевизионните оператори ще се изисква да инвестират в италиански и европейски продукции, а държавното финансиране за италианско кино ще бъде увеличено през следващите три години.

Италианският министър на културата Дарио Франческочи заяви, че новите мерки ще “подпомагат, защитават и подобряват италианското кино и творчеството”.

Представители на всички основни партии в Италия работиха по новия закон съвместно с AGCOM, тамошния медиен регулатор. Новият закон включва и разширяване на определението за италиански филми и програми, така че да се включват и онези продукции, които не са на италиански език, но са произведени от италианци.

Новите правила имат за цел да подкрепят и европейското кино и телевизионни програми, като идеята е постепенно да се излъчват все повече европейски програми и филми на малкия екран. Предвижда се до 2019 година 55% от излъчваните телевизионните филми да бъдат продукции от Европа, а през 2020 – да достигнат 60%. От тях операторите трябва да гарантират, че 1/3 от програмите са “произведени в Италия”, а квотата за държавния Rai е 50%.

Телевизионните оператори, които не спазват новите мерки ще бъдат глобявани с тежки санкции – до 5 милиона евро или до 3% от общия оборот на дадена телевизия.

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!