Промяната – дело на активните граждани

“НЕ на спирането на Uber в София”, “Не на загражденията и бетона по плажната ивица на България!”, “Гражданска петиция срещу избора на Мая Манолова за омбудсман”. Онлайн петициите станаха модерен начин за израз на гражданско недоволство по наболял обществен проблем. Засега обаче петициите не са довели до реална промяна у нас.

В Обединеното кралство ни водят с няколко обиколки. Малка група от независими адвокати в Лондон създава онлайн платформата “Crowdjustice”*. Тя работи така: имаш правен казус, обясняваш какъв е и защо е важен за цялото общество, задаваш сума, която ти е необходима, и краен срок на кампанията. Целта е да намериш съмишленици, които да финансират идеята. Задължително е цялата целева сума да бъде събрана в срок. В противен случай дарените пари не се осребряват. Прозрачността е абсолютно гарантирана, защото всеки дарител може да проследи историята на делото, след като то влезе в съда.

Платформата набира голяма популярност. В момента активни граждани събират пари за следния правен казус – армията да носи отговорност за причиняване на смърт или нараняване от “приятелски огън”. Друга инициатива е в защита на най-големия и впечатляващ проход за излишък на вода в Англия – проходът “Бътърфлай”. След като през 2012 година от “Йоркширска вода”(предприятието за водоснабдяване и канализация, бел.ред.) обявяват, че ще покрият каскадното стълбище с бетонна стена, Колин Андерсън, пенсиониран строителен инженер, решава да оспори този план в съда. Вместо онлайн петиция, използва “Crowdjustice”. Първоначалната му цел е 500 лири, с които успява да подаде жалба в съда срещу решението на Държавния секретар. На 7 октомври 2015 година Върховният съдия разглежда делото му, без да се произнесе окончателно. За да плати на адвокатите, които защитават Колин в съда, в момента той има нужда от още 12 000 лири.

Ролята на активните граждани и възможността им да влияят пряко върху процесите в обществото са едни от основните показатели за развитието и функционирането на една държава. Е, очевидно имаме да учим доста уроци по “Демокрация” от англичаните 🙂 С постоянство и упорито “косене” на “плевелите” в тежката бюрократична машина, наречена “държавна администрация”, “английската ливада” може би ще стане възможна и у нас.

crowdjustice

 *Crowdjustice – в буквален превод “правосъдие на тълпата”, бел.ред.

Сподели с приятели!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!