Как в някои точки на света се борят с липсата на питейна вода

Всяка година стотици хиляди хора по света умират поради липса на питейна вода и елементарна хигиена. Експерти говорят за много по-унищожителни и катастрофални цифри, които ни застрашават в скоро бъдеще, ако не бъдат взети навременни мерки.

Много ми се иска да не задълбавам по темата за това колко несправедлива е тази ситуация и да избегна упрекващия тон, с който напоследък се говори по всички глобални проблеми, възникнали вследствие на множество комплекси причини, не по-маловажни и тези, свързани с липсата на информираност, заинтересованост и ангажираност. Нашата ангажираност, като хора. Не като вегани, не като зелени, не като еко активисти и прочее други класификации, в които не би имало нищо лошо, ако не бяха толкова крайни (не всички, разбира се).

Докато светът се разкъсва и дели, изпада в крайности и се търси виновен, ще се наложи по-бързо да се намери решение или по-скоро решения за множеството възникващи промени, с които не всички общества могат да свикнат и да се адаптират толкова бързо, колкото се изисква. Един от тези проблеми засяга близо 2.2 млрд. души по целия свят, които се борят за достъп до безопасна, питейна вода.

Еквадор, Кения, Йордания са само част от районите посвета, където хората бедстват и страдат от лоша хигиена, множество болести и всичко това е поради липса на питейна вода.

От 2016 година в Мексико, Йордания и Еквадор, компанията Zero Mass Water разбработи система, която използва слънчевата енергия за производството на питейна вода, а през 2017 година компанията беше финансирана с близо 7 милиона долара, за да създаде серия от пилотни програми, с които да постигне по-лесен, ефективен и икономически изгоден достъп до чиста вода.

В края на 2019 година още едно място започна работа по подобна система – Кения. Неправителствената организация GivePower инсталира и успешно управлява инсталация, захранвана от слънчеви панели, която преобразува солената вода в безопасна за консумиране. Екипът на GivePower решава да построи своята соларна водна ферма в Киунга, на източното крайбрежие на Кения, разположено до Индийския океан.

Снимка: GivePower

Слънчевите панели, които екипът използва, са в състояние да произвеждат енергия, която да зарежда две водни помпи, които работят 24/7. С този свой успех GivePower доказва, че използването на слънчевата енергия за този иначе скъп процес, е може би най-доброто решение, което толкова много хора по цял свят чакат. Преди да бъде построена слънчевата ферма в Кения, някои от жителите на най-засегантите райони са били принудени да вървят всеки ден по един час, за да си набавят достатъчно вода. Поради факта, че всяка капка за тях е ценна, много от хората досега са използвали солена вода, за да се къпят и да перат дрехите си. Днес, Kiunga Solar Water Farm намери решение за над 35 000 души всеки ден и отново подсказва вярната посока, към която трябва да се стремим всички, а именно слънчевата енергия.

Източник: interestingengineering.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!