Кодекс на книжния труд

Платформата за независими авторски издания ТИ-РЕ (която преди време представихме тук) показа пред публика най-новия си проект Кодекс (10). Изложбата се явява последен етап от серия-работилници, в които взимат участие 14 млади автора.

Снимка: ТИ-РЕ
Снимка: ТИ-РЕ

Произведенията им бяха показани на 4-ти юни в галерията на Гьоте-институт България и са част от юбилейната програма “100 години Баухаус” по случай годишнината от създаването на известната Ваймарска школа.

Снимки: Фото-Корпус
Снимки: Фото-Корпус

ТИ-РЕ разглеждат идеята за книга-кодекс или универсалното схващане за печатно издание, залегнало в мирогледа на западния човек, в което книгата представлява конструкция от определен брой страници, подвързани в едно физическо тяло.

Понятието е закономерност, установена през хилядолетията и формиращи съвременната ни представа за книжния обект.

Снимки: Фото-Корпус
Снимки: Фото-Корпус

Какво правят авторите и екипът на ТИ-РЕ – утвърждават правилото, нарушавайки го.

Ето и механизма – първата задача, която екипът си поставя, е всеки участник да донесе един или няколко предмета, за които да разкаже и да размени с останалите.

Инспириран от своите или странната комбинация от предмети, които е получил, всеки автор съставя своя собствена история на принципа на колажа. Изискването е финалният продукт – издание да запази печатна форма, но и същевременно да избяга от стандартното книжно тяло.

Снимки: Фото-Корпус
Снимки: Фото-Корпус

Предизвикателството

Определянето и деконструирането на правилата, като се осмислят през идеите и традицията на Баухаус, е другата поставена цел в проекта Кодекс (10).

Немската школа става емблематична с възгледа си, според който традиционно обособените области на изящните, приложните и изпълнителските (театър, танц) изкуства се обединяват, а границите и специализациите са премахнати.

Изложбата следва търсенето на Баухаус за интердисциплинарно творчество, което е трябвало да вдъхновява и чрез наслагването на различните форми да прави възможни нови методи и нов тип произведения и продукти.

Минавайки през функцията и естетическото присъствие на книгата, проектът Кодекс (10) се опитва да достигне до идеята за Gesamtkunstwerk /‘Тhe total work of art’/ или синтеза между различните изкуства, което ясно проличава от разнообразните техники и материали, използвани в творбите и далеч надхвърлящи очакванията ни за книжно дело.

Снимки: Фото-Корпус
Снимки: Фото-Корпус

Резултатът

Какъв е прочитът на книгата-кодекс, когато тя се разглежда като обединение между няколко изкуства – визуално и текстово, припокривайки идеалогията на Баухаус?

Проектът Кодекс (10) предизвиква зрителя да открие сам отговора, тръгвайки по 14 алтернативни пътя и служейки си единствено с ум и сетива. Не сме сигурни, че „прочетохме“ всички истории, но знаем, че ни докоснаха по свой индивидуален начин.

Нека те докоснат и теб – 14 изключения, утвърждаващи правилото. В Кодекс (10) книгата напуска обичайния си дом и, далеч от закономерности и норми, именно така затвърждава статута си.

_______________

Кодекс (10) /участници/: Александра Георгиева, Александра Димитрова, Велиана Иванова, Виктория Стайкова, Мартин Атанасов, Мария Вълкова, Марейд Дън, Мила Янева-Табакова, София Грънчарова, София Попйорданова, Тома Гълов, Рая Стефанова, Хасан Хаилов и Юлиан Табаков)

Изложбата Кодекс (10) е с вход свободен и отворена за посещения до 16 юни в галерията на Гьотеинститут България, ул. Будапеща 1.

_________________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!