#КОЙ обяви конкурс за есе сред учениците

Аз съм в 10 клас. Една приятелка на майка ми, дето работи в съда на центъра, казала на мама, че имало некакъв конкурс, дето давали таблети, ама да не го разнасям, че били малко. Обявили го само на сайтовете на съда, ама там немало шанс да видят учениците. И някакъв фейсбук пейдж имало – там да търся за таблетите. Влизам във фейса и как да го търся – написах „Бареков таблети”. Ни таблети, ни Бареков. Питах една приятелка и тя каза, че Бареков вече се няма толкова със съда и да не търся там таблети. Много ме е яд, баси пича беше.

Накарах мама пак да пита оная приятелка и тя казала да търся „отворените врати на Темида”. Мама се хилеше като ми го каза, щото вратите били наистина отворени и през тях некви братя, едни убийци, наркодилър и около 700 други си били тръгнали.

Намерих страницата “Дни на отворените врати в Темида”.

otvorenivrati

Ха, само 182 лайка – опааа, нема конкуренция за таблетчето. Много скучен профил – трийсетина поста с некакви обяви и едни лалета за първа пролет. Тия нема кой да ги види – таблетът ми е в кърпа вързан. Яко! Обадих се на приятелката на майка ми, да й кажа какъв им е смотан сайтът. А тя вика „Е, как смотан – 60 бона сме платили за тия врати?”. Викам й „Евтинко ви е излезло – има-нема 2000 лева на постче, дано остане и за таблетчета. Да не са некои убити само.” Ама убити, не убити ще се явявам на конкурса. И така. Седнах да пиша – есе, хихихи.

Не знам откъде да започна. На кой му пука за съдебната система. Направих общ чат в скайпа с приятелите ми от нашето училище, да поразпитам. Верно на никой не му пука. Пак требва да питам майка ми. Тя каза, че лошите трябва да отиват в затвора. Ама доколкото знам, в България като докажат, че си лош и те пращат на топло – в Кения. Или в ЮАР през отворените врати. Щото там е жега. И за наказание трябва да стоят под сянката на една палма цял ден, за да не умрат от кеф.

Другото, което знам за съда у нас, е, че имали някакъв апликейшън. Много модерен. На един и същ съдия се падат едни и същи обвиняеми. Ама много случайно. Като шестица от тотото. Даже по-случайно. И после винаги се оказвало, че тези обвиняеми са невинни. Лелееее, ако с тоя апликейшън избират и журито за есетата – нема таблет.

Знам също, че едни съдийки са давали разрешения за подслушване на хора. И ги нарекли “Червеи”. Не знам защо така им викат. Ама ми се стори гадно. И е малко old school обида. Явно тези, които са го измислили това, са някакви фейкове. Един приятел на баща ми пък ми каза, че това подслушване не било много законно. Но може би на съдиите у нас им е позволено да вършат незаконни неща. Еваларка, дали пък да не стана съдия?

Знам и още. Чух, че били вкарали в ареста някакви убийци. Те били от лошите, само не разбрах защо са убийци, защото по телевизора показаха жив оня – новото гадже на Ни Ло, който те били “убили”. И говореше даже. Каза, че убийците били изпратени от някакъв друг, който сега бил в Сърбия. Взел някакви пари от една банка и заминал. Ама тези пари, които е взел, май не били негови. Те тия двамата първо били приятели. После се скарали. За онези пари, които не са техни. И единият заминал за Белград с част от парите. А другият си е тук. Та единият пратил убийци на другия, за да си вземе паричките, които не успели да разделят. Малко се обърках, защото на мен майка ми ми е казвала, че чужди пари не се пипат. Ама аз съм малка още. Може би за големите това правило не важи. Не знам. Знам, че са се скарали. Преди да се скарат вестниците не пишеха нищо и за двамата. Явно още не са били много известни, а и Цвети не е толко популярна като Николета. Като се скараха, всички започнаха да пишат за тоя от Белград. Казват, че бил от лошите. Другият бил от добрите и ту работи, ту не работи в съдебна система, ама пише, че тя работи за него. Имал и добра майка, която много го обичала. Така разбрах. А бе верно трябва да стана съдия или каквито са там в тая система, глей кфи мацки му се лепят на тоя. Е тогава нема Фики, нема Борето – в краката ще ми лазят.

И постоянно се говори за някакъв КОЙ. Тоя не го знам. Всички разказват за него, ама аз не съм го виждала. Май не съм само аз, щото преди 2 години бяха излезли много хора да го търсят. Ама не го намериха. И се прибраха.

Чувала съм и за други хора от съдебната власт. Ама са с много шашави прякори. Дано да не ги объркам. Единият май беше „Черничкият“. Красьо май се казвал. Това беше по-отдавна, не го помня много, защото бях малка. Правел home партита и имал списъци с телефони. Май били на важни хора – политици, съдии, прокурори. Нещо си говорел с тях. Първо казаха, че са си говорели някакви лоши работи по телефона, даже казаха, че той самият бил от лошите, но после казаха, че е добър и невинен. Не знам повече за него. И за един друг съм чувала – Еврото му бил прякорът. Не знам защо. Той бил следовател. Явно е сцепил мрака от разследвания за парички в евро. Него доста го „хранят“ някакви хора. Ама там некакви началници, съвет некакъв, не иска да го наказва. Според тях си е cool.

Май не знам много за Съдебната власт. А и тоя ден на отворени врати, баси щуротиите пише във фейса – симулацативни –ъ? съдебни процеси, лекции на магистрати, местоизвършване на посегателството и най-важното, дето не го разбрах също „„Висшият съдебен съвет (ВСС) е постоянно действащ орган, който представлява съдебната власт и осигурява нейната независимост. Той определя състава и организацията на работа на съдебната власт и осъществява управление на дейността й, без да засяга независимостта на нейните органи.“ – чл.16, ал.1 ЗСВ”. Много ясно като за ученици.

А бе, айде, бе, пускам го – каквото такова, и без това утре е крайният срок.


konkurs-ese

Никой не иска да дойде с мен на отворените врати. Не било купон. Е що пък точно нас учениците ни зарибяват? Сигурно защото е яко да си в съдебната власт – пачки, гаджета, пишат те по вестници, дават те по телевизията. Край реших, ще уча право!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. COOL! – би казала внучката ми. Жестоко! – би казала дъщеря ми, нейната майка. Вдъхновяващ стил! – бих казала аз…

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!