Компостирай сега

Верни докрай на идеята да представяме добрите примери около нас, попаднахме на инициатива, която нямаше как просто да отминем. Точно обратното, бързаме да я споделим с теб, с тайната надежда да бъдеш следващия й последовател.

Тази статия е за хората, които не са безразлични към средата, в която живеят. За тези, които ги е грижа и искат да положат грижа.

Мислещи хора, които ще отделят от ценното си време, за да допринесат за решаването на глобален проблем.

Хора като Илона, Мадлен, Екатерина и Ива, които създават “Градски еспериментариум” с абсолютно идеална цел и желанието за промяна. И твърдата убеденост, че думите и оплакванията вече са излишни, дошло е време за систематизирани действия.

Подготовка, първа работилница “Компостирай у дома”
Външен компостер на бул. “Сан Стефано” с Иван Менгова

Ето историята им накратко.

“Градски експериментариум” възниква през лятото на 2018 г. покрай една градска градинка в центъра на столицата, която момичетата създават и поддържат заедно. С идването на есента съвместната им работа продължава в поредицата от работилници на тема “Градска джунгла”. Събитията се провеждат заедно с MOVE.BG, като стартът е даден с “Компостирай у дома”. Огромният интерес, който компостирането предизвиква, ги кара да се фокусират върху не го като основен предмет на своята дейност и да запретнат ръкави за разпространението и развиването му.

Среща на анонимните компостиращи

В случай че процесът ти е непознат, компостирането е естествен екзотермичен процес за контролирано разграждане на органични материали чрез аеробен или анаеробен биологичен процес, в резултат на който се получава хумусоподобен материал, наречен компост, в някои случаи наричан биотор.

Първи стъпки Градска градинка Мулти Култи
Събитие – Пътят на чая

Следващите инициативи на “Градски експериментариум” са създаване на онлайн общност, организиране на срещи на анонимните компостиращи, общ външен компостер в София, присъединяване към проектите на други хора като например реновирането на компостната станция в Студентски град, работа с деца и младежи – пространство за учене “Пътеки”, 192 СУ Бистрица, Free Sofia School и включване във фестивали и базари като Upcycle/Recycle и Фестивала на науките.

И тъй като делата и интересите им не спират, разпитахме едно от главните действащи лица – Илона Ангелова, как се създава благоприятна почва в града и доколко градското земеделие има почва у нас. Естествено разговорът включи и други малки и големи, но неотсъпващи по важност и актуалност неща – затова чети по-долу.

Работилница “Компостирай у дома”, vol. 3

Да започнем от самото начало – откъде дойде идеята за “Градски експериментариум”?

“Градски експериментариум” се роди от общия стремеж да създаваме условия, в които да правим нещата, в които вярваме, и да живеем така, както искаме. Инициативата е нашият начин да започнем там, където сме, да правим това, което можем и да боравим с наличните инструменти. Въпреки многото недостатъци – обичаме града и на този етап не възнамеряваме да бягаме от него. Най-малко заради самите нас трябваше да направим нещо. От друга страна Сара, приятелка от градска ферма в Милано, наскоро описа в едно изречение мотивацията ни доста добре: People in the city should also have the right to cultivate the beauty.

Кое прави компостирането днес толкова важно?

Простият отговор е – healthy soil – healthy people. Колкото и пъти да си зададохме въпроса – “Къде е мястото ни в заобикалящата ни лудост и как точно бихме могли да допринесем за нейното, надяваме се, оптимистично развитие”, отговорът винаги бе – ще ровим в пръста, ще създаваме почва и ще отглеждаме храна.

Компостирането е само елемент, но фундаментален такъв, от една по-голяма система. Днес съществуват редица изключително важни теми, за които е повече от наложително да открием връзките между тях и респективно – между самите нас.

Грижата за земята на “големите риби” в земеделието убиват почвата, която изкарва милионите им. Надявам се скоро всички останали хoра, които работят по темата “устойчиво земеделие”, да докажат с цифри, че грижата за Земята и хората също прави пари. И всичко това – докато възпитава в истински ценности и красив начин на живот.

Компостирането е основополагащо, елементарно действие с голяма лична и социална отговорност. Сега се шегуваме, че почвата е един от ресурсите на бъдещето, но вероятно съвсем скоро на много хора, заобиколени от мъртва земя, няма да им е никак смешно.

Градското земеделие е другият ви фокус. За разлика от други страни, тук доскоро сякаш бе слабо познато. Какви са действията ви в тази насока?

Всъщност то винаги е било основният фокус за нас. Както споменах по-горе компостирането е част от по-голяма система, например в тази на една градина.

На този етап действията ни са в две посоки – UrbaCulture и Център за градско земеделие в сътрудничество с БАН.

UrbaCulture е нашето студио за зелен дизайн, което превръща градски интериори, балкони, тераса, дворове и покриви в декоративни и ядливи градини. Чрез него помагаме на други хора да намерят мястото на природата в заобикалящата ги среда. За развитието на този проект до голяма степен допринесе включването в екипа ни на Никола Василев. Той е архитект, едновременно човек на града и планината, и “градът за хората” е негова голяма тема.

Проектът на БАН е инициатива, която ни събра заедно с д-р Александър Николов – наш приятел и гл. асистент в Института по минерология и кристалография. Там облагородяваме с общи усилия простостранство, предоставено ни от института, и мечтаем да го превърнем в споделено градско място за демонстрация на добри практики, експерименти със зеолит, лекции и работилници, и разбира се – бягство от града… в самия град.

Все още има място за включването на още доброволец.

Девисил в Кухнята на Благичка
Подготовка – билкова градина Кухнята на Благичка
Илюстрация Пътят на храната, артист Елена Назърова

Започнали сте с обществена градинка, а наскоро създадохте и Център за градско земеделие. Имате ли обществена подкрепа или всичко е ваша собствена инициатива?

Harvest билкова градина Багри

“Мулти Култи колектив” спечелиха финансиране по програма “Социална иновация” на Софийска община, за да реализираме идеята “Градска градинка Мулти Култи” на ул. “Черномен” 5, където се намира новият им център.

За проекта на БАН на този етап не сме търсили обществена подкрепа, но вярвам че в хода на действие всичко само ще си покаже с кого, как и защо. Засега действаме хората в ядрото и организираме събитие, за да споделяме процеса със заинтересовани съмишленици.

Съвместната ви работа с MOVE.BG ражда идеята за “зелени офиси”. Какво представляват “зелените пространства” и как протича самата трансформация?

За нас “зелен офис” означава място, чието пространство по умен и красив начин помага на неговите обитатели да интегрират ценни zero waste навици в ежедневието си, както и да бъдат заобиколени от повече природа. Трансформацията е експеримент, винаги започва с анализ на начина на живот в дадено пространство и завършва спрямо нуждите на хората и характеристиките на мястото. Това може да бъде не само офис, но и заведение, галерия, магазин и разбира се, собствения ни дом.

Кoи са най-честите въпроси, които получавате? И съответно – кои са техните отговори?

Най-често приятели и нови познати търсят от нас съвети как да се погрижат за някое бедстващо растение у дома или в офиса. Спрямо ситуацията помогаме на горките

зелени приятели, като най-голямо удоволствие ни доставя това да се погрижим за тях на място. След съветите споделяме личното си разбиране, че освен слънце и вода (в повечето случаи даже не в толкова големи количества, колкото си представяме), растенията имат нужда от искрено отношение и внимание. Взаимодействието с тях им помага да процъфтяват. Тази тема ни вдъхновява за проекти, например Plants rescue center.

С “Градски еспериментариум” човек стига до природата, без да напуска града. Как определяш мисията ви – емоционална или рационална е тя?

Със сигурност по много и от двете. Емоциално и рационално ви отговарям, че хармоничното съществуване с природата е бъдещето ни. Казвайки това, в никакъв случай не изключвам неизбежното и важно място, което развитието на новите технологии и дигиталния свят заемат в нашето време.

________________

“Градски експериментариум” са във Facebook можеш да следиш тук. И в Instagram тук.

_______________________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!