Ще има ли конституционни промени?

От “Ще съберем гласове за промени в Конституцията” до “Законопроектът за промяна на Конституцията умря!” В тези крайности варират заглавията в топ 16 /според Gemius/ на най-четените медии у нас. А уж едно и също събитие отразяват.

Кой как разчете думите на премиера и как отрази темата за конституционните промени, вижте в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие: “Борисов: Промените в Конституцията ще минат през КС”

Цитат: “Преди второто гласуване на промените в Конституцията, всички теми ще минат през Конституционния съд, съобщи премиерът след нова напрегната среща с партиите.”

Автор: Десислава Димитрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Заглавие: “Бойко Борисов: Ако Реформаторският блок откаже подкрепа, отивам на поражение”

Цитат: “Щадя Христо Иванов, върша му работата, обяви премиерът след час и половина заседание с депутатите”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: “Окончателно! Законопроектът за промяна на Конституцията умря! Ще има нов, но по-нататък”

Цитат: “В петък планираното гласуване на внесените промени на първо четене вероятно няма да се състои. Законопроектът обаче няма да бъде оттеглян, тъй като това би блокирало изцяло промените в Конституцията за следващите няколко месеца съгласно правилата.”

Автор: Лъчезар Лисицов[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: “Отново не се разбраха за промените в Конституцията, чакат Реформаторите (Снимки)”

Цитат: “Без окончателно решение приключи поредната среща между лидерите на партии и премиера Бойко Борисов за промените в Конституцията.
“Всички осъзнават колко е важно да се промени Конституцията с голям консенсус”, заяви премиерът Борисов. От думите му стана ясно, че има разбирателство между ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ и ПФ по 3 от важните промени в основния закон, но продължава да се чака последната дума на Реформаторския блок.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Заглавие: “Според Борисов има съгласие за разделянето на ВСС”

Цитат: “Премиерът обясни, че единственото, по което има разминаване в момента, е начинът на избор на ръководствата в колегиите.
“Към момента сме предложили в съдийската колегие осем членове да се избират от магистратите и петима – от Народното събрание. В прокуроро-следователската предложението е за 6 на 6”, обясни той. Партиите, които биха дали гласовете си, предлагат 8:6 в съдийската колегия и 6:5 в прокурорската.” [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Заглавие: “Борисов: Стоя твърдо зад Христо Иванов, ако дойде тук сам, ще го омачкат”

Цитат: “Министър-председателят заяви твърдо, че няма да отстъпят от идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет. “Това е, което заявих на Радан Кънев и колегите от РБ. Там има сили, които биха подкрепяли едно или друго предложение, независимо че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове. Ще отида на поражение в петък, но няма да дам да се създаде напрежение в самия РБ”, категоричен беше Борисов.”

Автор: Филип Епитропов[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ] Заглавие: “Борисов: Ще съберем гласове за промените в Конституцията”

Цитат: “Ще осигурим необходимите гласове за промените в Конституцията, които ще утвърдят разделянето на ВСС на две колегии – прокурорска и съдийска.
Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в парламента след извънреден председателски съвет.

Автор: Ивайло Анев[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ]Заглавие: “Пореден обрат за промените в конституцията – върви се към нов законопроект”

Цитат: “След множество неочаквани обрати днес управляващите излязоха с нова идея за промяната в конституцията. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е оптимист, че ще се събере достатъчна подкрепа от 160 гласа за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, като всяка от тях ще решава кадровите си въпроси, както и за засилване на ролята на Инспектората на ВСС и за прекия избор на магистрати.”

Автор: Биляна Рилска[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Заглавие: “Темата с конституционните промени пое в няколко посоки”

Цитат: “Темата със съдебната реформа пое по няколко посоки. От изцяло нов проект, до пренаписване на стария. Депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски обясни, че той и колегите му ще се съберат и ще решат по-късно днес какво ще подкрепят. Те обаче ще пазят в тайна решението си до утре, когато отново в 08:30 ч. ще има председателски съвет.”

Автори: Ал. Гинева, Д. Манолова [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Заглавие: “Борисов уговори ДПС за Конституцията! РБ се дърпа”

Цитат: “ДПС дават подкрепа за базисните промени в Конституцията. Това се разбра след извънреден председателски съвет в парламента между лидерите на всички партии в Народното събрание и премиера Бойко Борисов. Така гласовете за ремонта напрактика вече са събрани. Реформаторите обаче, които досега търсеха съгласие за промените, не са дали окончателната си подкрепа и предстои да вземат решението си, стана ясно от думите на премиера.”

Автор: Вера Александрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Заглавие: “Борисов остави съдебната реформа на съвестта на РБ”

Цитат: “След няколко инфарктни дни на политически совалки в парламента, преминаването през пленарна зала на конституционните промени за съдебната реформа вече е изцяло в ръцете на Реформаторския блок. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след председателския съвет в НС, в който участие взеха лидерите на отделните парламентарни групи.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Заглавие: “Борисов “скочи” на реформаторите, изчаква ги”

Цитат: “Премиерът Бойко Борисов съобщи, че има два варианта за изход от патовата ситуация с гласуването на промените в Конституцията и като цяло за съдебната реформа.Той заяви, че ако внесеният в момента законопроект за промени в Конституцията бъде приет на първо четене, всички отделни текстове от него ще бъдат изпратени на Конституционния съд, който да се произнесе по тях и ако някой от тях не може да бъде приет от обикновено Народно събрание, ще бъде оттеглен преди второто четене, заяви министър председателят.”

Автор: Калина Петрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Заглавие: “Борисов: Стоя зад Христо Иванов”

Цитат: “Водя битка колегиите сами да се избират и утвърждават заради исканията на министъра. Правя го заради него, той сам не може да се оправи”, уточни министър-председателя.
На въпрос защо иска подкрепата на ДПС, Борисов коментира, че в последните дни най-много срещи се провеждат между съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев и лидера на ДПС Лютви Местан. Борисов благодари на БСП, че идват на срещите, въпреки позицията си против промените.”

Автор: Десислава Любомирова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие: “Два варианта за конституцията. Поражение в петък или нов проект със 180 подписа утре”

Цитат: “Единият вариант е в петък проектът за промени в Конституцията да бъде отхвърлен и Борисов да претърпи “поражение”. Другият вариант е утре да бъде внесен нов проект със 180 подписа, по текстовете на който повечето от партиите имат съгласие. Очаква се в него да залегне разделянето на ВСС на две колегии – Съдийска и Прокурорска, като всяка от тях кадрува по отделно. До тази сутрин това бе разделителната линия между Реформаторите и ДПС. Изглежда ДПС са се съгласили колегиите да кадруват сами, а не изборите да стават от общия пленум. Заради консенсуса около кадруването обаче се предлага промяна в начина, по който ще се избират съдиите и прокуротите в двете колегии. Идеята е квотите да бъдат осем на шест (избрани от парламента) за съдии и шест на пет (избрани от парламента) за прокурори. ”

Автор: Здравка Андонова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Заглавие: “В търсене на подкрепа за съдебната реформа ”

Цитат: “Съгласие има за разширяването на правомощията на инспектората към Висшия съдебен съвет, разделянето му на съдийска и прокурорска колегии и прекия избор на съдии и прокурори. След срещите премиерът Бойко Борисов даде знак, че е готов на компромис в името на това консенсусните текстове да бъдат приети. От Реформаторския блок обаче за момента са против каквито и да е било отстъпки от заложеното в законопроекта.”[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!