Ле-ле Land. Страната на “индианците”

Факти: “Не може с мешана скара и с две стаи да правите туризъм. Той приключи този вид туризъм. Туризъм вече се прави със ски писти, със спа центрове, с конферентни зали, със спортни съоръжения, с увеселителни паркове… Ако кажа, че съм от резервата Копривщица, ще ме посрещнат със “Здравей, г-н Индианец!” Думите са на Радослав Йовков, бизнесмен и кандидат за инвеститор в Копривщица. Изказването се случи на живо в ефира на Нова телевизия, след обществено недоволство, което се надигна заради спорно решение на Общинския съвет в Копривщица, който гласува да се премахне статутът на града на архитектурно-исторически резерват. Един от съветниците, гласувал спорното решение, авторитетно заяви, че в Копривщица трябвало да се строи, щото се обезлюдявала.

Кметът на Копривщица, Генчо Герданов, заяви, че е против решението на Общинския съвет.

Размисъл: Гледам го този човек (Радослав Йовков) сутринта, слушам го и се чудя: как да му обясниш, че днес природата е лукс, свободата е лукс, запазената традиция е лукс, родната къща на Дебелянов е лукс, простият живот е лукс, малкото е повече и така се прави туризъм. Като запазиш уникалността си, самобитността си, обичаите… Като имаш история и разказваш истории. Гледам го, слушам го и се чудя: как да му обясниш, че лингуини с фрути ди маре, чили кон карне или суфле по провансалски в ресторанта на стъкления хотел със спа център, на 5 минути от къщата на Каблешков, ще има почти същия “ефект” като да си сложи чесън и калмари в сладоледа. Как да му обясниш, че враговете на туризма не са нито кюфтетата на скара, нито къщите за гости с малко стаи, а алчността и евтиния кич, лукаво преоблечени в “грижа за туризма и хората”. Как да му обясниш, че не резерватът те прави “индианец”, а агресивната, войнстваща, нахална тъпотия. Че силата на Копривщица е в това, че героите и историята оживяват, в докосването до паметниците и музеите, в разходката по калдъръмените улици, в чешмите, в усещането за пътуване назад във времето. Как да му обясниш, че чуждестранните туристи спа центрове и конферентни зали са виждали? Че “инвеститор” в 21 век означава да си производител на емоции, а не бетоновоз. Гледам го и си мисля, че ще ни отнеме цял един живот  да му обясняваме  и пак ще е напразно.

Копривщица, а и България, се обезлюдяват, защото такива хора почти винаги определят правилата на играта. По втория начин. Щото в Копривщица и в България инвеститор често се става, когато прескачаш закона. Когато в CV-то ти гордо присъстват не добро образование и богата биография, а приятелството с Цветелин Кънчев… Копривщица и България се обезлюдяват, щото батките, нискочелестите патриоти, мутрите, селянията и простотията са неотминаващ тренд. Щото правилата не са за всички. Почтените бягат от наглите. От безнаказаните. Бягат от отчаяние, обида, омерзение…

https://www.peticiq.com/171517#sign

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook11.1kTweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0

11 коментара to “Ле-ле Land. Страната на “индианците””

 1. Опорачени престави за ценности; щом парите и алчността са взели превес над нацоиналното ни достойнство и българщината,ще продължаваме да се обезличаваме като нация..!

 2. levena.filcheva@gmail.com'

  март 31, 2017

  Левена Отговор

  Чудесно казано. Иначе същият “бизнесмен” в същото това изявление по Нова изтърси великата реплика “мошеници, разбойници, общински съветници… какви ли не ни наричаха!”. Ми всичко си каза човечецът, без да иска.

 3. dtmstudio@abv.bg'

  март 31, 2017

  Антонина Отговор

  “…как да му обясниш, че днес природата е лукс, свободата е лукс, запазената традиция е лукс, родната къща на Дебелянов е лукс, простият живот е лукс, малкото е повече и така се прави туризъм. Като запазиш уникалността си, самобитността си, обичаите… Като имаш история и разказваш истории”
  Страхотно казано 🙂 Иначе можеш да му обясниш, колкото на квадрата, че съществува и трето измерение.

 4. mitkodpp@abv.bg'

  март 31, 2017

  Dimitar Отговор

  Много тъпа гледна точка.Най-вероятно ходите един път на три години в Копривщица. Виждали ли сте как след 19.00ч. освен алкохолици с бутилки в ръка и кучета ,улиците са пусти.Много е лесно да бълвате глупости, за патриотизъм,за опазване на историческото минало,НО хората там искат по-добър живот.Моята баба ме е учила да се поставям на мястото на другите преди да ги съдя. Е, казвам ви, оставете ги сами да си решават съдбата. Ако гостоприемството за пияни туристи през уикенда е нещо велико за вас,те не мислят така.Вярвате ли,че някой от местните е доволен от тази ситуация.Някакви хора ,непознати, от друга България ,заради единия егоизъм и къща за гости /ама , по еФтино / да им диктуват живота , щото са псевдопатриоти.Всеки има право да живее според мястото ,което е избрал за свой дом. Дали е море,планина,панелка, ново стрителство, човек пстоянно надгражда.
  P.S. Нямам нищо общо с Копривщица.

  • ivan@gbg.bg'

   април 10, 2017

   Иван Отговор

   А като нямаш нищо общо с Копривщица, откъде знаеш кой е по улиците на грда след 19 ч. и що даваш мнение, бе Митьо? Прост си колкото радо йовков.

 5. Господин ” бизнесмен” НЯМА по прост индианец от Вас. Вашият туризъм го няма, г- не. Един ден , да ловиш пъстърва на река като в Копривщица, ( и я връщаш обратно!) в Англия струва от 70 до 500 лири. Но Вие и другите индианци трепете рибата с ток, бетонирате с ” мини- ВЕЦ”, и си изхвърляте телевизорите в реката ! Не става с две стаи и мешана скара – трябва да има ЗА КАКВО да дойде човек…Във всеки случай- не за да гледа изроди като Вас..

 6. dian02@abv.bg'

  април 1, 2017

  Диана Отговор

  “Не може с мешана скара и с две стаи да правите туризъм. Той приключи този вид туризъм. Туризъм вече се прави със ски писти, със спа центрове, с конферентни зали, със спортни съоръжения, с увеселителни паркове… Ако кажа, че съм от резервата Копривщица, ще ме посрещнат със “Здравей, г-н Индианец!”

  Много е зле този “инвеститор” и “бизнесмен”, много!

 7. janipoli@abv.bg'

  април 1, 2017

  Жанина Отговор

  Как да му обясниш на “индианец”-а, че липсата на ценностна система го прави “индианец”. Как да му обясниш на “индианец”-а, че индианците са велик народ, че са пазители на свещенното, традициите, на уникалността си, самобитността си, обичаите…
  Как се обяснява нещо на Празно същество?

 8. td.nia@abv.bg'

  април 1, 2017

  Ани Отговор

  След като е резерват държавата трябва да помага на хората там.Дори със средства за препитание ако се налага.Имам близки там които много трудно и с огромни лишения отгледаха двете си деца.

 9. zdravko455@yahoo.com'

  април 3, 2017

  Иван Цолов Отговор

  Радослав Йовков – ти си тъпанар !

 10. Към Ани :
  Все държавата да ви помага. Таьи държава затова няма пари, щото все ” трябва да помага на някой”, като в соца. Като не ви харесва там – изнасяйте се и отивайте да живеете я в София, я в Пловдив.
  А дали ще има туризъм в Копривщица – голяма работа! Все тая.

Сподели мнение!

Мейлът няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *


*