Ле-ле Land. Страната на “индианците”

Факти: “Не може с мешана скара и с две стаи да правите туризъм. Той приключи този вид туризъм. Туризъм вече се прави със ски писти, със спа центрове, с конферентни зали, със спортни съоръжения, с увеселителни паркове… Ако кажа, че съм от резервата Копривщица, ще ме посрещнат със “Здравей, г-н Индианец!” Думите са на Радослав Йовков, бизнесмен и кандидат за инвеститор в Копривщица. Изказването се случи на живо в ефира на Нова телевизия, след обществено недоволство, което се надигна заради спорно решение на Общинския съвет в Копривщица, който гласува да се премахне статутът на града на архитектурно-исторически резерват. Един от съветниците, гласувал спорното решение, авторитетно заяви, че в Копривщица трябвало да се строи, щото се обезлюдявала.

Кметът на Копривщица, Генчо Герданов, заяви, че е против решението на Общинския съвет.

Размисъл: Гледам го този човек (Радослав Йовков) сутринта, слушам го и се чудя: как да му обясниш, че днес природата е лукс, свободата е лукс, запазената традиция е лукс, родната къща на Дебелянов е лукс, простият живот е лукс, малкото е повече и така се прави туризъм. Като запазиш уникалността си, самобитността си, обичаите… Като имаш история и разказваш истории. Гледам го, слушам го и се чудя: как да му обясниш, че лингуини с фрути ди маре, чили кон карне или суфле по провансалски в ресторанта на стъкления хотел със спа център, на 5 минути от къщата на Каблешков, ще има почти същия “ефект” като да си сложи чесън и калмари в сладоледа. Как да му обясниш, че враговете на туризма не са нито кюфтетата на скара, нито къщите за гости с малко стаи, а алчността и евтиния кич, лукаво преоблечени в “грижа за туризма и хората”. Как да му обясниш, че не резерватът те прави “индианец”, а агресивната, войнстваща, нахална тъпотия. Че силата на Копривщица е в това, че героите и историята оживяват, в докосването до паметниците и музеите, в разходката по калдъръмените улици, в чешмите, в усещането за пътуване назад във времето. Как да му обясниш, че чуждестранните туристи спа центрове и конферентни зали са виждали? Че “инвеститор” в 21 век означава да си производител на емоции, а не бетоновоз. Гледам го и си мисля, че ще ни отнеме цял един живот  да му обясняваме  и пак ще е напразно.

Копривщица, а и България, се обезлюдяват, защото такива хора почти винаги определят правилата на играта. По втория начин. Щото в Копривщица и в България инвеститор често се става, когато прескачаш закона. Когато в CV-то ти гордо присъстват не добро образование и богата биография, а приятелството с Цветелин Кънчев… Копривщица и България се обезлюдяват, щото батките, нискочелестите патриоти, мутрите, селянията и простотията са неотминаващ тренд. Щото правилата не са за всички. Почтените бягат от наглите. От безнаказаните. Бягат от отчаяние, обида, омерзение…

https://www.peticiq.com/171517#sign

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

11 Коментари

 1. Опорачени престави за ценности; щом парите и алчността са взели превес над нацоиналното ни достойнство и българщината,ще продължаваме да се обезличаваме като нация..!

 2. Чудесно казано. Иначе същият “бизнесмен” в същото това изявление по Нова изтърси великата реплика “мошеници, разбойници, общински съветници… какви ли не ни наричаха!”. Ми всичко си каза човечецът, без да иска.

 3. “…как да му обясниш, че днес природата е лукс, свободата е лукс, запазената традиция е лукс, родната къща на Дебелянов е лукс, простият живот е лукс, малкото е повече и така се прави туризъм. Като запазиш уникалността си, самобитността си, обичаите… Като имаш история и разказваш истории”
  Страхотно казано 🙂 Иначе можеш да му обясниш, колкото на квадрата, че съществува и трето измерение.

 4. Много тъпа гледна точка.Най-вероятно ходите един път на три години в Копривщица. Виждали ли сте как след 19.00ч. освен алкохолици с бутилки в ръка и кучета ,улиците са пусти.Много е лесно да бълвате глупости, за патриотизъм,за опазване на историческото минало,НО хората там искат по-добър живот.Моята баба ме е учила да се поставям на мястото на другите преди да ги съдя. Е, казвам ви, оставете ги сами да си решават съдбата. Ако гостоприемството за пияни туристи през уикенда е нещо велико за вас,те не мислят така.Вярвате ли,че някой от местните е доволен от тази ситуация.Някакви хора ,непознати, от друга България ,заради единия егоизъм и къща за гости /ама , по еФтино / да им диктуват живота , щото са псевдопатриоти.Всеки има право да живее според мястото ,което е избрал за свой дом. Дали е море,планина,панелка, ново стрителство, човек пстоянно надгражда.
  P.S. Нямам нищо общо с Копривщица.

  1. А като нямаш нищо общо с Копривщица, откъде знаеш кой е по улиците на грда след 19 ч. и що даваш мнение, бе Митьо? Прост си колкото радо йовков.

 5. Господин ” бизнесмен” НЯМА по прост индианец от Вас. Вашият туризъм го няма, г- не. Един ден , да ловиш пъстърва на река като в Копривщица, ( и я връщаш обратно!) в Англия струва от 70 до 500 лири. Но Вие и другите индианци трепете рибата с ток, бетонирате с ” мини- ВЕЦ”, и си изхвърляте телевизорите в реката ! Не става с две стаи и мешана скара – трябва да има ЗА КАКВО да дойде човек…Във всеки случай- не за да гледа изроди като Вас..

 6. “Не може с мешана скара и с две стаи да правите туризъм. Той приключи този вид туризъм. Туризъм вече се прави със ски писти, със спа центрове, с конферентни зали, със спортни съоръжения, с увеселителни паркове… Ако кажа, че съм от резервата Копривщица, ще ме посрещнат със “Здравей, г-н Индианец!”

  Много е зле този “инвеститор” и “бизнесмен”, много!

 7. Как да му обясниш на “индианец”-а, че липсата на ценностна система го прави “индианец”. Как да му обясниш на “индианец”-а, че индианците са велик народ, че са пазители на свещенното, традициите, на уникалността си, самобитността си, обичаите…
  Как се обяснява нещо на Празно същество?

 8. След като е резерват държавата трябва да помага на хората там.Дори със средства за препитание ако се налага.Имам близки там които много трудно и с огромни лишения отгледаха двете си деца.

 9. Към Ани :
  Все държавата да ви помага. Таьи държава затова няма пари, щото все ” трябва да помага на някой”, като в соца. Като не ви харесва там – изнасяйте се и отивайте да живеете я в София, я в Пловдив.
  А дали ще има туризъм в Копривщица – голяма работа! Все тая.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!