3D принтер строи къща за 24 часа

 

Къща, почти 40 кв. м., построена за 24 часа и струваща 10 000 долара. Това не е нито обява на брокерска компания, нито фантастичен филм. Истина е. Къщата наистина е построена за едно денонощие от руска строителна компания, а това е възможно, благодарение на революционен 3D принтер, който е в състояние да “покрие” площ до 132 кв. м.

plan

Въпросната къща е  37 квадратни метра и включва баня, кухня, коридор и фоайе. Тя се намира в град Ступино, Русия, и е изпринтирана на място с подвижен 3D принтер. Това е първата подобна къща в Русия – отпечатана изцяло, не на отделни сегменти.
След като конструкцията е вдигната, 3D принтерът, собственост на “Apis Horn”, е отстранен с помощта на кран и група строители поставят изолацията, прозорците и покрива. Ценообразуването също е интересно – основата струва 277 долара, подът и стените – 1624 долара, а покривът е по-скъп – 2434 долара. Най-висока е цената на вратите и прозорците – 3500 долара. Останалите средства са за довършителни работи и уреди. Така се получава цената от 10 000 долара, която е най-малко десет пъти по-евтино от пазарната цена на къща със същата квадратура в Русия. “Apis Horn” гарантира, че качеството няма да е с отстъпка, а именно: положеният бетон има гаранция от 175 години.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!