Ренесансът на техниката Линорез

И този месец оставаме фокусирани върху любовта към изкуството и се насочваме към едно приятно и интересно занимание, в което се очертава да се въвлекат много творчески настроени личности от креативния сектор, които ще обогатят знанията си, а извън професионалната част, това ще е подходящ курс за онези, които просто обичат изкуството във всичките му форми и искат да научат нещо ново и различно.

Разказваме ти за курса по линорез, който се организира в пространството за изкуство и събития КО-ОП и ще се проведе в рамките на месец и половина (12 часа; 6 посещения).

И, понеже любопитството ни надделя, то решихме да се запознаем в дълбочина с всичко интересно, което ще бъде представено и на което ще можеш да се научиш и ти.

За всички, които не са запознати с тънкостите на графичното изкуство и различните видове техники, линогравюрата се описва най-лесно като печатен процес, разновидност на високия печат, който от своя страна е най-старият начин да се размножава едно произведение.

Печатната графика възниква като средство за размножаване на едно и също изображение, като в последствие придобива статут и на изкуство. Високопечатната гравюра възниква през XIV – XV век в Западна Европа, макар да има далеч по-ранни опити, идващи от Древен Китай. Първоначално за матрица е използвана дървена плоча, а през XX век навлиза и синтетичният материал, познат като линолеум. Тази техника става популярна сред художниците, поради мекотата на линеума, който позволява много по-лесно и детайлно гравиране. Техниката е позната като линорез, а високопечатната гравюра, реализирана на линеум се нарича линогравюра. Чрез този похват се създава изображение върху плоча линеум с помощта на специални инструменти – резци. От повърхността на линеума се изрязват всички части, които не представляват самото изображение и след като плочата се намастилява с валяк се отпечатва огледално върху лист хартия.

Курсът, който предстои е съсредоточен именно върху линогравюрата по няколко причини.

От една страна всеки, който ще посети курса, ще научи какво представлява графичното изкуство като цяло, как се развиват печатните процеси, защо графиката е вид изящно изкуство. От друга страна техниката “линорез” изисква специално пригодено за случая ателие – в зависимост от различните техники се използват специфични материали и инструменти, предполага се наличието на специално пригодено пространство, печатащи устройства и пр. Линорезът от своя страна е техника, която би могла да се прави и вкъщи. Това бе една от основните причини, поради която я избрахме – тъй като знанията и уменията, които ще получат участниците в курса няма да бъдат зависими от наличието на графично ателие, а всеки сам ще може да създава в домашни условия графики и след приключването на курса“, разказва един от лекторите Виолета Апостолова.

Техниката е изключително подходяща за илюстратори, дизайнери и творчески настроени хора. Процесът на създаване е приятен, релаксиращ и удовлетворяващ. И не на последно място – избрахме техниката “линорез”, тъй като тя стана изключително актуална и разпространена през последните няколко години сред професионалистите, дори можем да кажем, че тя в момента изживява своя “Ренесанс”.

Курсът ще те запознае и с някои от съвременните художници, отдадени на тази техника, като Марта Лех, Магда Сплитс, Лина Алинович и други.

By Marta Lech

Ще имаш възможност да направиш линогравюра в един и два цвята, като за това не е необходимо да имаш опит.

Идеята, с която организиаторите са се заели е освен да обогатят знанията ти, то и да подхранят креативността и да те срещнат с изкуството отблизо, като те въвлекат в тънкости и похвати, които можеш да пренесеш и в своя личен свят.

За разкош, курсът ще завърши с изложба, която ще включва най-добрите постижения на всеки един от участниците и която ще се проведе през април.

___________________

Началото е 19 февруари 2020г. (сряда) и часовете ще се провеждат всяка следваща сряда до 25 март 2020г., включително. От 19.00 до 21.00 ч.

Всичко необходимо относно това как да се запишеш и колко струва курсът, можеш да видиш в страницата на събитието, както и на тел. 0896 660 081

___________________

Ето и малко информация за лекторите, които ще водят курса:

Виолета Апостолова
Виолета Апостолова-Лети живее и твори в София. Работи в областта на фотографията, печатната графика – както с класически графични техники, така и с компютърно-генерирани изображения. Демонстрира интерес в областта на дизайна, типографията, книгата и др. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика и илюстрация“ от 2016 година. Участва в регионални, национални и международни изложби и проекти в обалста на гарафиката и фотографията. Изследва темите сързани с границите, изгубените връзки, себетърсенето и вярата, както и връзката текст и образ. Виолета е участвала в графични изложби в Испания, Англия, Сърбия, Румъния, Русия, Мексико, Унгария, Виена, Хърватия и др. Отличена е с награди в областа на гарфиката.

Цвета Петрова
Цвета Петрова живее и твори в София. Работи в областта на печатната графика – както с класически графични техники, така и с компютърно-генерирани изображения. Често създава екслибриси. Експериментира в сферата на хартиеното изкуство и инсталационните форми. Участва в регионални, национални и международни изложби и е отличена с награди за работата си. Интерпретира теми свързани с идентичността, себетърсенето и себеизразяването, взаимовръзките и посланията, които отправяме.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!